Γκ. Χαρδούβελης: Έχουμε αναγνωρίσει τα λάθη και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε

11:58 6/8/2014 - Πηγή: E-Typos

Με την παραδοχή ότι ακόμη και ο ίδιος έχει προχωρήσει στη διόρθωση λαθών που περιείχε ο ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε χθες την ομιλία του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην εκτεταμένη δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση επεσήμανε ότι έχει υπάρξει σωρεία διορθώσεων λαθών και η σχετική
εργασία συνεχίζεται, όπως επισημάνθηκε και με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. «Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκατ. κόσμο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας του πολυνομοσχεδίου και των προβλέψεών του, ο κ.Χαρδούβελης κατέστησε σαφές ότι στόχος είναι η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και «η μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση σε μια οικονομία που βασίζεται στην εξωτερική ζήτηση, στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών».

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο υποστήριξε ότι «έχει προοδευτικό χαρακτήρα» και τόνισε ότι βάσει πολλών εκ των προβλέψεών του θα ενισχυθεί η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια «διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία που θα φέρει θέσεις εργασίας, θα κρατήσει τη νεολαία μέσα στη χώρα μας, και θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες των πολιτών».

Όπως τόνισε ο κ.Χαρδούβελης, η Ελλάδα διέφυγε τη μοίρα της Αργεντινής επειδή δεν ήταν μόνη της. «Πιστεύω ότι το κύριο ζητούμενο αυτής της συζήτησης είναι αν μια χώρα από μόνη της μπορεί να αναμετρηθεί με τη δύναμη των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Στην αντιπαράθεση με τους κερδοσκόπους, η Αργεντινή ήταν μόνη της. Γι αυτόν το λόγο αντιμετωπίζει περιπέτειες ακόμη, πάνω από μια δεκαετία μετά την πρώτη χρεοκοπία της, και παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Η Ελλάδα, αντιθέτως, συναποφάσισε με τους Ευρωπαίους εταίρους της και είχε τη στήριξή τους. Στην ελληνική κρίση, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια βρήκαν απέναντί τους ολόκληρη την Ευρωζώνη» επεσήμανε και πρόσθεσε: «η Ευρωζώνη ανταποκρίθηκε, παρέχοντάς μας χρηματοδότηση, με μακρά περίοδο χάριτος, με μακροπρόθεσμες λήξεις αποπληρωμής, και με χαμηλό επιτόκιο. Και μάλιστα, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι μόνο το 2013 εξοικονομήσαμε περίπου 8,5 δισ. ευρώ από τα χαμηλότερα επιτόκια, που αντιστοιχεί σε περίπου 4,5% του ΑΕΠ».

Όπως τόνισε, «αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ήταν αυτονόητη από το γράμμα και τα κείμενα των συνθηκών. Έγινε, όμως, πραγματικότητα». Η οδός για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας οικονομικής στασιμότητας, σημείωσε ο κ.Χαρδούβελης, δεν διέρχεται μόνον με την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, ιδίως όταν το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό. «Το κύριο εργαλείο για την ανάσχεση των υφεσιακών πιέσεων δεν είναι πολιτικές για την ενίσχυση της κατανάλωσης. Είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημόσιες επενδύσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα