Γκ. Χαρδούβελης: Οι πολιτικοί αποφασίζουν για την οικονομική πολιτική και όχι η δικαιοσύνη

00:43 22/7/2014 - Πηγή: E-Typos
Σαφέστατο μήνυμα ότι για την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική (π.χ. ειδικά μισθολόγια και αποφάσεις του ΣτΕ) είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση και όχι η δικαιοσύνη, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ο κ. Χαρδούβελης, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα. Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία», για να προσθέσει χαρακτηριστικά
πως «έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική».

Διευκρίνισε ότι από τις δικαστικές αποφάσεις ασκούνται πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και επί της ουσίας άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει επακριβώς τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την ερμηνεία των συγκεκριμένων αποφάσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε, στην ομιλία του, ως δεύτερο σημαντικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί «πρόκληση» για την κυβέρνηση , αυτό των «κόκκινων δανείων». Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, έκανε λόγο και για μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ίσως αυτή η μεγάλη κρίση να οδηγήσει και με βοήθεια των τραπεζών και των επιχειρήσεων να βρούμε λύσεις. Να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%. Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία που θα βοηθήσει συνολικά τη οικονομία».

Ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε υπέρμαχος της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, διαβεβαιώνοντας τους εκπροσώπους του ΣΕΒ ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις. Είπε δε χαρακτηριστικά, ότι «ακόμα κι αν το Δεκέμβριο τελειώσουν τα Μνημόνια, δεν μπορούμε να ξαναπάμε στα παλιά».

Σχετικά με το ισχύον φορολογικό σύστημα, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι πρέπει να γίνει «μεγάλη απλοποίηση» και να διαμορφωθεί «ένα σταθερό φορολογικό σύστημα». Αλλά, συμπλήρωσε ότι για να σταματήσει το «ράβε- ξήλωνε του παρελθόντος», πρώτα θα «πρέπει να στηθεί ένας σωστός μηχανισμός ελέγχου και άντλησης πόρων». Πάντως, ανέφερε ότι «η κρίση έχει ωριμάσει τους Έλληνες, νομίζω ότι κατάλαβαν επιτέλους ότι το κράτος δεν είναι ο "πατερούλης" που τα δίνει όλα, ούτε όμως ο "κακός πατέρας" που δεν σου κάνει αυτό που θες».

Τέλος, κάλεσε τους επιχειρηματίες «να αρχίσουν να επενδύουν από τώρα», ενόψει της αντιστροφής του οικονομικού κύκλου, σημειώνοντας πως το «έξυπνο χρήμα» έρχεται στην Ελλάδα. «Όποιος επενδύσει τώρα θα έχει μεγάλη απόδοση στο μέλλον», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα