ΗΑΕ: Επιφυλάξεις για την συμφωνία της Ομάδας 5+1 με το Ιράν

Οι Άραβες γείτονες του Ιράν, αντιμετώπισαν με διακριτή επιφυλακτικότητα, σήμερα, την συμφωνία που συνήψε η ιρανική κυβέρνηση με την Ομάδα 5+1, στη Γενεύη την νύκτα του Σαββάτου, σχολιάζει σήμερα το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ενδεικτικό του κλίματος αυτού, μεταδίδει το ίδιο πρακτορείο, είναι ότι έγιναν μεν τηλεφωνικές επικοινωνίες την προηγούμενη νύκτα, ανάμεσα στον Σαουδάραβα μονάρχη και τους αρχηγούς κράτους στο Κουβέιτ και στο Κατάρ, όμως επίσημα ανακοινωθέντα έως το μεσημέρι σήμερα δεν εξεδόθησαν αναφορικώς με την συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αντιθέτως,
σαφώς θετικές κρίσεις γιαυτήν διατύπωσαν με τα ανακοινωθέντα τους οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν.

"Προσδοκά η κυβέρνηση ότι με την συμφωνία αυτήν έγινε το βήμα προς μία οριστική συμφωνία που θα διαφυλάξει την (γεωπολιτική) σταθερότητα στη γεωγραφική μας περιοχή προφυλάσσοντάς την από την ένταση, από τον κίνδυνο να διαδοθούν τα πυρηνικά" αναφέρει επί λέξει η επίσημη ανακοίνωση των ΗΑΕ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε από πλευράς της ότι, χαιρετίζει την συμφωνία, επειδή αυτή θα εντείνει την πίεση προς την ισραηλινή κυβέρνηση να αναζητήσει την ειρήνευση, αλλά και επειδή οι ΗΠΑ αψήφησαν τελικώς τις ισραηλινές πιέσεις να μην γίνει η συμφωνία (που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου περιέγραψε ως "κακή"). "Θέλουμε μία αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή" δήλωσε η Παλαιστινιακή Αρχή.

"Η συμφωνία απομακρύνει τους φόβους μας, είτε για το Ιράν είτε για όποιο άλλο κράτος", αναφέρει χαρακτηριστικά ο σεΐχης Χαλίντ μπιν Αχμεντ αλ Χαλίφα, ο ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν.

* Πλην της Συρίας και του Ιράκ, σε όλα τα υπόλοιπα κράτη του αραβικού κόσμου, είναι σουνίτες οι κυβερνώντες σήμερα, επομένως αντιμετωπίζουν το σιιτικό Ιράν εχθρικώς, την ώρα που οι κυβερνήσεις αυτές είναι έντονα επιφυλακτικές απέναντι στα ενδεχόμενα πολιτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να αποφέρει η διπλωματική προσέγγιση του Ιράν με τους Δυτικούς, ιδίως με την Ουάσιγκτον -μία ολόκληρη 30ετία ύστερα από την πολύμηνη κρίση με τους Αμερικανούς ομήρους στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

-Το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον τελικώς δεν επενέβη στρατιωτικά στη Συρία -σε πείσμα των πληροφοριών του θέρους, για χρήση χημικών όπλων από τις κυβερνητικές της δυνάμεις-- έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πολλές αραβικές κυβερνήσεις.

Επίσης, επιφυλακτικότητα που φθάνει ενίοτε έως την εχθρότητα, προκαλεί η ιρανική αδιάλειπτη στήριξη στο συριακό καθεστώς, στη συντήρηση επίσης κλίματος αναταραχής και έντασης σε Υεμένη- Λίβανο-Ιράκ, επιπλέον στο Μπαχρέιν.

Επισήμως, η ιρανική κυβέρνηση αντικρούει κατηγορηματικώς όλες αυτές τις επικριτικές αναλύσεις από Άραβες γείτονες της.
Keywords
Τυχαία Θέματα