ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το όριο του IQ που επιτρέπει την εκτέλεση θανατοποινιτών

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα εξετάσει την έφεση ενός θανατοποινίτη από την Φλόριντα, ο οποίος το 1992 κρίθηκε ότι πάσχει από νοητική υστέρηση, αλλά στη συνέχεια κρίθηκε ικανός να εκτελεστεί όταν σε νέο τεστ νοημοσύνης πέτυχε βαθμολογία 71, που θεωρείται η κατώτερη επιτρεπτή σύμφωνα με τον νόμο.

Η υπόθεση αφορά τον Φρέντι Λι Χολ, 68 ετών σήμερα, ο οποίος καταδικάστηκε για την δολοφονία ενός βοηθού σερίφη

και μίας γυναίκας εγκύου στον έβδομο μήνα το 1978.

Με μία σύντομη ανακοίνωσή του, το δικαστήριο αναφέρει ότι θα εξετάσει αν η πολιτεία της Φλόριντας χρησιμοποίησε νόμιμη διαδικασία για να αποφανθεί ότι ο Χολ, ο οποίος αναμένει την εκτέλεσή του ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσής του, δεν πάσχει από νοητική υστέρηση τελικά.

Ο νόμος στην πολιτεία της Φλόριντας προβλέπει την διεξαγωγή ενός τεστ νοημοσύνης τριών ενοτήτων για να καθοριστεί αν κάποιος πάσχει από νοητική υστέρηση. Οι καταδικασθέντες πρέπει να έχουν κατώτερο του μέσου όρου νοητικό επίπεδο και δυσκολία να ζήσουν μόνοι τους και αυτό να φανεί πριν από τα 18 τους.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Χολ, τα δικαστήρια της Φλόριντας χρησιμοποιούν στρεβλά το τεστ καθορισμού των νοητικών ικανοτήτων καταδικασθέντων εισάγοντας το όριο του 70: εκείνοι που στο τεστ νοημοσύνης έχουν σκορ από 70 και κάτω θεωρούνται με νοητική υστέρηση, όχι όμως κι εκείνοι με 71 και άνω. Ομως , οι εμπνευστές του τεστ δεν καθορίζουν βαθμολογία-όριο, αλλά ένα φάσμα επίδοσης, που στην περίπτωση του Χολ μπορεί να κυμαίνεται ανάμεσα στο 67 και το 75, πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Το 2002 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να εκτελέσουν κάποιον με νοητική υστέρηση γιατί αυτό θα παραβίαζε την απαγόρευση της βάναυσης τιμωρίας που προβλέπει το αμερικανικό Σύνταγμα. Ωστόσο, το δικαστήριο άφησε στην διακριτική ευχέρεια των πολιτειών να αποφασίσουν ποιός θεωρείται ότι έχει νοητική υστέρηση.

Η υπόθεση του Χολ δίνει την ευκαιρία στο δικαστήριο να επανεξετάσει το θέμα και ενδεχομένως να καλέσει κάποιες από τις αμερικανικές πολιτείες να αλλάξουν τον τρόπο αξιολόγησης για το ποιός μπορεί να εκτελεστεί.

Τριάντα-δύο από τις 50 αμερικανικές πολιτείες επιτρέπουν την θανατική ποινή, αλλά μόνο λίγες πολιτείες διαφοροποιούνται από τον ορισμό της νοητικής υστέρησης που χρησιμοποιούν οι ψυχίατροι, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Ντίτερ, εκτελεστικό διευθυντή του Κέντρου Πληροφόρησης για την Θανατική Ποινή, μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουάσινγκτον. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Φλόριντα, Τζόρτζια και Τέξας.

Keywords
Τυχαία Θέματα