Ισπανία: Η κυβέρνηση θα εξετάσει την έκθεση του ΟΗΕ για τα θύματα του Φράνκο

21:04 1/10/2013 - Πηγή: E-Typos
Η Ισπανία θα εξετάσει το περιεχόμενο μίας επικείμενης έκθεσης του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται ότι θα καλεί τη Μαδρίτη να αποσαφηνίσει την τύχη των θυμάτων της πολυετούς δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο και να ανακαλέσει τον νόμο του 1977 περί αμνηστίας για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την διάρκειά της, ανακοίνωσε σήμερα ο ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάλιο.

Το κλιμάκιο του ΟΗΕ που προετοιμάζει την έκθεση
για το 2014 ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του, διάρκειας μίας εβδομάδας, στην Ισπανία.

Η ομάδα των ειδικών αναμένεται επίσης να προτρέψει την ισπανική κυβέρνηση να συνεργασθεί με τον Αργεντινό δικαστή που έχει αναλάβει την αναψηλάφηση των υποθέσεων που αφορούν εξαφανίσεις πολιτών κι άλλα εγκλήματα του φρανκικού καθεστώτος.

Όπως υποσχέθηκε ο Γκαρθία-Μαργκάλιο, η κυβέρνηση θα εξετάσει «με απόλυτη προσοχή και προσήλωση» την έκθεση του ΟΗΕ.

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ή εξαφανίσθηκαν, μετά το πραξικόπημα που οργάνωσε το 1936 ο Φράνκο κι οδήγησε πρώτα στον αιματηρό Εμφύλιο (1936-'39) και κατόπιν στη στυγερή δικτατορία του έως τον θάνατό του το 1975. Δύο χρόνια αργότερα, η τοτινή, συντηρητική, κυβέρνηση είχε ψηφίσει τον νόμο περί αμνηστίας των ενόχων για τα εγκλήματα του καθεστώτος Φράνκο.

Ο μόνος που αποτόλμησε ως σήμερα να ερευνήσει τα εγκλήματα της φρανκικής εποχής ήταν ο δικαστής Μπαλτάθαρ Γκαρθόν, ο οποίος υπολόγισε πως ο αριθμός των θυμάτων έφθανε συνολικά τα 114.000. Μολαταύτα, έπειτα από προσφυγές συντηρητικών κύκλων, το 2012 ο Γκαρθόν καταδικάσθηκε και καθαιρέθηκε, γεγονός το οποίο δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει την έρευνά του.

Για τα Ηνωμένα Έθνη, η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί γρήγορα προς την επανόρθωση του ελλείμματος αυτού στην απονομή δικαιοσύνης: «είναι θλιβερή η κατάσταση ατιμωρησίας για περιπτώσεις εξαφανίσεων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και της δικτατορίας. Δεν υπάρχει καμία δρομολογημένη έρευνα για τα εγκλήματα, ούτε καταδίκη κάποιου προσώπου», επισήμαναν οι ειδικοί του ΟΗΕ.

«Το κράτος θα πρέπει να αναλάβει άμεσα την ευθύνη για να σαφηνισθούν αυτές οι εξαφανίσεις», δήλωσε ο Άριελ Ντουλίτσκι, υποστηρίζοντας πως δεδομένης της προχωρημένης ηλικίας των συγγενών και των μαρτύρων όσων έχουν εξαφανισθεί για πάνω από 70 χρόνια τώρα καθιστά ιδιαιτέρως επιτακτική την ανάγκη τούτη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως έως σήμερα το βάρος των ερευνών αυτών έχει πέσει σχεδόν αποκλειστικά στους ώμους των συγγενών, όπως επεσήμανε στο σχετικό άρθρο της και η εφημερίδα Ελ Παΐς.
Keywords
Τυχαία Θέματα