Κ. Παπούλιας: Πρόκληση οι άσκοποι πλόες τουρκικών πλοίων

01:02 17/6/2014 - Πηγή: E-Typos
Οι συνομιλίες μας επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά το υψηλό επίπεδο των πολιτικών μας σχέσεων, που χαρακτηρίζονται από κλίμα αμοιβαίας εκτιμήσεως και εμπιστοσύνης, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην προσφώνησή του στον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίεφ, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε απόψε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η οικονομική μας συνεργασία έχει επίσης μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Στη χώρα μου συντελούνται σήμερα βαθύτατες διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες έχουν αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον και αναδεικνύουν
σημαντικές ευκαιρίες για διεθνείς συνεργασίες. Είμαι βέβαιος ότι το παράδειγμα της SOCAR, η οποία συμμετείχε επιτυχώς στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, μπορούν να μιμηθούν και άλλες εταιρείες, οι οποίες θα εκτιμήσουν τις συνθήκες και θα σπεύσουν να τις αξιοποιήσουν», πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας, τονίζοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν, που συγκαταλέγεται παγκοσμίως μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει ξεχωριστή βαρύτητα στη διεθνή σκηνή, και αυτό, όπως σημείωσε, αποτυπώνεται με την επιλογή του αγωγού ΤΑΠ, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

«Ο ΤΑΠ είναι μια αρχή. Είναι καίριας σημασίας η ενεργειακή συνεργασία μας να αναπτυχθεί, έτσι ώστε στο μέλλον να ευνοηθεί η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδος-Αζερμπαϊτζάν και να ενισχυθεί η γεωστρατηγική και γεωοικονομική θέση της χώρας σας ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Κάρολος Παπούλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στάση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στην περιοχή του Καυκάσου, και πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει με κάθε μέσο την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, και ότι είχε πάντοτε ως γνώμονα της εξωτερικής της πολιτικής την ειρηνική επίλυση των διαφορών, μεταξύ των οποίων και εκείνης του Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Ευχόμεθα να επιτευχθεί το ταχύτερο η επιθυμητή λύση, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αρχές της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας», σημείωσε.

Ο κ. Παπούλιας επισήμανε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η Ελλάδα στις σχέσεις καλής γειτονίας με τους γείτονές της στην ευρύτερη περιοχή. Όσον αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία, είπε ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει να αναπτύσσει με συνέπεια τις πρωτοβουλίες της για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με στόχο να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο καλής γειτονίας που θα διέπεται από διεθνώς ισχύοντες κανόνες δικαίου. «Πρέπει, όμως, να τονίσω ότι και η Τουρκία θα πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία και διατήρηση του κλίματος αυτού. 'Ασκοποι πλόες τουρκικών πολεμικών πλοίων εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, που επαναλαμβάνονται με μεγάλη συχνότητα, δεν συνιστούν αβλαβή διέλευση. Προσλαμβάνουν χαρακτήρα πρόκλησης και δημιουργούν ανώφελη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», κατέστησε σαφές.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία για επίτευξη συνολικής λύσης, που θα σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και θα στηρίζεται στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και θα υλοποιεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

Στην αντιφώνησή του, ο Ιλχάμ Αλίεφ εκτίμησε τον ρόλο που παίζει η Ελλάδα στη διαμόρφωση των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ και υπογράμμισε ότι πέραν του ενεργειακού τομέα το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται και για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα. Τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του αγωγού ΤΑΡ και τη σημασία της Ελλάδας για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην περιοχή του Καυκάσου, ο κ. Αλίεφ επισήμανε το οδυνηρό και ανεπίλυτο πρόβλημα κατοχής, όπως είπε, του Ναγκόρνο Καραμπάχ, από την Αρμενία και ζήτησε να επιλυθεί το πρόβλημα βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών του διεθνούς δικαίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα