Κάν’ το όπως η Ιρλανδία

Για πολλά χρόνια η Ιρλανδία αποτελούσε το πρότυπο ανάπτυξης για τη φιλελεύθερη πολιτική και οικονομική σχολή. Στη δεκαετία του ’80, η Ιρλανδία είχε χαμηλότερο μέσο εισόδημα από την Ελλάδα, ενώ αδυνατούσε να κρατήσει στη χώρα τις νεότερες γενιές που μετανάστευαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Η επανάσταση που δημιούργησε το θαύμα του «κέλτικου τίγρη» ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90, όταν ως βασικός πυλώνας ανάκαμψης επιλέχθηκε η δραστική μείωση της φορολογίας. Και πράγματι η θέσπιση φόρου 10%
στα κέρδη των επιχειρήσεων λειτούργησε ως μαγνήτης επενδύσεων, κυρίως αμερικανικών. Η Ιρλανδία κατάφερε να γίνει η έδρα μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, ενώ η αθρόα εισροή κεφαλαίων μοιραία δημιούργησε μεγάλη φούσκα στα ακίνητα.
Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι. Η κατάρρευση της κτηματαγοράς των ΗΠΑ και η κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αποκορύφωμα το λουκέτο στη Lehman Brothers, είχε καταστροφικές συνέπειες για την ιρλανδική οικονομία. Οι τράπεζες της χώρας χρεοκόπησαν από τις άφρονες επενδύσεις τους σε τοξικά ομόλογα και το ιρλανδικό Δημόσιο ανέλαβε χρέη δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ομως ακόμη και σήμερα η Ιρλανδία μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά με τους δανειστές της για να ξεφύγει από την πρέσα του Μνημονίου. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση του Εντνα Κένι ανακοίνωσε ότι στο τέλος του έτους η Ιρλανδία θα βγει από το πρόγραμμα στήριξης και θα πραγματοποιήσει τις πρώτες της κινήσεις δανεισμού στις αγορές.
Η χώρα μας δεν είναι ακόμη σε θέση να το πράξει εάν αναλογισθεί κανείς ότι τα σπρεντ για τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα βρίσκονται στις 650 μονάδες και τις Ιρλανδίας 250 μονάδες χαμηλότερα. Ομως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το προηγούμενο της Ιρλανδίας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014.
Ο Γιοργκ Ασμουσεν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει απορρίψει τη λύση που πρότεινε ο Γιάννης Στουρνάρας στο τελευταίο Eurogroup για μετακύλιση πληρωμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι το καταστατικό της ΕΚΤ απαγορεύει την απευθείας νομισματική χρηματοδότηση κράτους-μέλους της ευρωζώνης.
Ομως αυτό που απέρριψε ο κ. Ασμουσεν για την Ελλάδα το είχε αποδεχθεί πριν από δύο χρόνια στην Ιρλανδία, η οποία μετακύλισε την πληρωμή ομολόγων των τραπεζών της με τις ευλογίες της ΕΚΤ. Για μία ακόμη φορά η Ιρλανδία μπορεί να μας δείξει το δρόμο για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με τα γεράκια της Φρανκφούρτης.
Keywords
Τυχαία Θέματα