Κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ κατά της κυβέρνησης για την Κύπρο

15:42 22/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Συμφωνία επί τριών βασικών σημείων και μια διαφωνία, διαπιστώθηκε στη σημερινή συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσιπρα με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, η οποία πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του δεύτερου, στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Κατ' αρχήν συνφωνήθηκε η συνεργασία των δυο κομμάτων για την πρόσκληση στον
διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει στα όσα υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ ότι ζητήθηκε οικονομική βοήθεια απο την Ελλάδα ύψους 2 δισ. ευρω και ότι ο κ.Προβόπουλος δεν συναίνεσε.

Δεύτερο σημείο της συμφωνίας ήταν η συνεργασία για τη δημιουργία ενός κοινού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, στο πλαίσιο του οποίου θα ζητηθεί απο την κυβέρνηση η διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών και τρίτο σημείο είναι η συνεργασία των δυο κομμάτων απέναντι στην κυβέρνηση, προκειμένου να ασκηθεί πίεση ώστε η Βουλή - όπως είπαν κι οι δυο αρχηγοί -να συζητά επί νομοσχεδίων κι όχι επί νομοθετικών ρυθμίσεων.

Αμφότεροι υποστήριξαν ότι η συγκεκριμένη στάση της κυβέρνησης «καταργεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία και παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής».

Η διαφωνία σημειώθηκε επί της πρότασης μομφής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κατά του υπουργού Οικονομίας Ιω. Στουρνάρα, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετεί, ενώ συνεργάτες του κ. Τσίπρα μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ παρέπεμψαν τη συγκεκριμένη διαδικασία στο μέλλον.

Το μήνυμα που έστειλε ο Π. Καμμένος, σύμφωνα με τον ίδιο, προς την Κύπρο ήταν ότι «η Κύπρος δεν είναι μακριά», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για τη στάση που επέδειξε έναντι της νήσου, υποστηρίζοντας ότι «αντί να συμπαρασταθεί στο περήφανο «όχι» του κυπριακού λαού, στην πραγματικότητα συμπαρίσταται στην κ. Μέρκελ και στο Eurogroup, στις ασφυκτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς απέναντι στην Κύπρο».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση της Κυπριακής Βουλής, γιατί «αναδεικνύει ότι υπάρχει δυνατότητα διαπραγματευσης και κατακτήσεων, πέρα κι έξω από τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας και αυτή τη στιγμή στην Κύπρο μπορεί να υπάρξει λύση έξω απο τους εκβιασμούς της Τρόικας».

Οι δύο αρχηγοί παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές, ιδεολογικού κυρίως περιεχομένου, μεταξύ των δυο κομμάτων, αλλά «αυτό που είναι αναγκαίο τούτη την ώρα, είναι να υπάρξει μια πλατιά παλλαϊκή συσπείρωση ένα πλατύ μέτωπο πέρα και έξω απο πολιτικά κόμματα, ένα μέτωπο συμπαράστασης στον κυπριακό λαό», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος προσέθεσε:

«Ο ελληνικός λαός να αναδείξει ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της, ότι δεν εκφράζεται απο τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και αυτή την προσπάθεια θα την αναλάβουμε απο κοινού, προκειμένου αυτό το μέτωπο να εκφραστεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, κυρίως, όμως, στο κοινωνικό».

Επιτέθηκε δε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «έχει υποκαταστήσει την κοινοβουλευτική λειτουργία μέσα απο τις συσκέψεις των τριών αρχηγών των κομμάτων, που πολλές φορές παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής» και ανέφερε ότι συμφώνησαν με τον Π. Καμμένο ότι «είναι καθήκον της κυβέρνησης να διεξάγει άμεσα συζήτηση σε επιπεδο αρχηγών στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Κύπρο και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, μια στάση που πιστεύουμε εμείς ότι όχι μόνο δεν έχει την έγκριση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά ούτε καν την έγκριση της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου».

Εξάλλου, ο Π. Καμμένος τόνισε ότι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν από κοινού οι δυο αρχηγοί στον κυπριακό ελληνισμό είναι ότι «η Κύπρος δεν είναι μακριά και ότι οι 'Ελληνες της Κύπρου δεν είναι μόνοι τους. Είμαστε όλοι μαζί. Να σταθούμε δίπλα στην μεγάλη απόφαση του κυπριακού ελληνισμού και της Βουλής, να πει ένα «όχι» απέναντι στις απειλές της Τρόικας και της κ. Μέρκελ, που συνεχίστηκαν και σήμερα, λέγοντας ότι "τελειώνει η υπομονή" η δική της, αλλά και εκπροσωπώντας και την ελληνική κυβέρνηση».

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «απεδείχθη απο τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, σήμερα, ότι αρνήθηκε (η Ελλάδα) να δώσει τα 2 δισ. ευρω, ενώ είχαν κουρευτεί 5 δισ. απο το έγκλημα του PSI, προκειμένου να μην φτάσει στο σημείο αυτό η κυπριακή οικονομία και να μην φτάσει η απόφαση του Γιούρογκρουπ και η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε».

Ο ίδιος είπε ότι θα κληθεί ο κ. Προβόπουλος στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, για να απαντήσει «για ποιο λόγο αρνήθηκε αυτή τη βοήθεια προς την Κύπρο, έχοντας ως δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή έχει στα ταμεία της η κυβέρνηση τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μια ανακεφαλαιοποίηση που θα πρέπει λογικά να γίνει μέχρι το τέλος Απριλίου».
Keywords
Τυχαία Θέματα