Κολύμβηση-Παγκόσμιο: Ασημένιο μετάλλιο η Ελλάδα στο ομαδικό

15:53 25/7/2013 - Πηγή: E-Typos
Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για την Ελλάδα στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, με τους Σπύρο Γιαννιώτη, Αντώνη Φωκαΐδη και Κέλλυ Αραούζου να κατακτούν το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό αγώνισμα των 5χλμ. Η ελληνική τριάδα κάλυψε την απόσταση σε 54 λεπτά και 3.3 δευτερόλεπτα, ξεπερνώντας μόλις για δύο δέκατα του δευτερολέπτου τη Βραζιλία, που πήρε την τρίτη θέση με 54:03.5. Μακράν πρώτη τερμάτισε η Γερμανία, με τους Τόμας Λουρτς, Κρίστιαν Μάρτιν Ράιχερτ και την Ιζαμπέλε Φραντσίσκα Χάρλε να κάνουν
52:54.9 και να κατακτούν το χρυσό μετάλλιο.

Το σημερινό είναι το δεύτερο μετάλλιο της Ελλάδας στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και το δέκατο συνολικά στην ιστορία του θεσμού (τρίτο ασημένιο). Τα επτά από αυτά έχουν προέλθει από την κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, με τον Σπύρο Γιαννιώτη να έχει κατακτήσει συνολικά έξι (δύο χρυσά, τρία ασημένια και ένα χάλκινο), δηλαδή περισσότερα από τα μισά που έχει συνολικά η χώρα μας!

Ο ήδη δύο φορές παγκόσμιος Σπύρος Γιαννιωτης ήταν άψογος πλοήγος, ή αν θέλετε τιμονιέρης, οδηγώντας την τριμελή ομάδα που αποτελούσαν μαζί του, ο Αντώνης Φωκαΐδης και η Κέλλυ Αραούζου στο ασημένιο μετάλλιο στα 5 χιλιόμετρα του Ομαδικού της ανοιχτής θαλάσσης, αποδεικνύοντας πως η χώρα μας είναι τόπ στον κόσμο σε αυτό το αγώνισμα. Ο χρόνος ήταν 54.03.3, έναντι 52.54.9 της πολυ καλής γερμανικής ομάδας, που είχε επικεφαλής τον Τόμας Λουρτς κι από κοντά τους Κρίστιαν Ράιχερτ και Φραντσίσκα Χάρλε, ενώ στη 3η θέση ακολούθησε η ομάδα της Βραζιλίας με 54.03.5, έχοντας τους Ντο Κάρμο, Ντε Μπόνα και την παγκόσμια στο 10άρι Πολιάνα Οκιμότο. Συνολικά μετείχαν και τερμάτισαν 22 ομάδες.

Ο πλοήγος της ομάδας, Σπύρος Γιαννιώτης, δήλωσε πως: «Οι Ελληνες αποδείξαμε πως με την αγαστή κι αρμονική συνεργασία τα καταφέρνουμε εξίσου καλά ομαδικά, όπως και στα ατομικά. Σήμερα λειτούργησαν όλα υπέροχα μέσα στον αγώνα κι οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα δύο παιδιά, την Κέλλυ και τον Αντώνη, για την αρμονικη συνεργασία που είχαμε μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα να φθάσουμε στην επιτυχία. Οι Γερμανοί ήταν σίγουρα καλύτεροι και πήραν δίκαια την πρωτιά. Τώρα βάζω πιο μακρινούς... στόχους, που ειναι ο μαραθώνιος της θάλασσας, τα 25 χιλιόμετρα, όπου θα προσπαθήσω για το καλύτερο, χωρίς να επιδιώκω μετάλλιο. Απλά θέλω να δοκιμάσω τις αντοχές μου και σ΄αυτό το αγώνισμα. Το μόνο που με αγχώνει είναι η διάρκεια του αγωνίσματος, αλλά μου αρέσουν τα δύσκολα και γι΄αυτό το επιχειρώ».

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Φωκαΐδης, που ήταν, όπως και η Κέλλυ Αραούζου, μέλος της ίδιας ομάδας, που είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2010, δήλωσε: «Ξεκινήσαμε πολύ καλά και πήγαμε γρήγορα τα πρώτα χιλιόμετρα, αλλά με την καλή συνεργασία που έχουμε ως ομάδα, -αφού άλλωστε γυμναζόμαστε με τον ίδιο προπονητή, τον κ.Νίκο Γέμελο, στον οποίο αφιερώνουμε την επιτυχία- τα πήγαμε καλά ως το τέλος και πήραμε το ασημένιο μετάλλιο. Αλλωστε είχαμε καλό... πλοηγό, τον Σπύρο, όπως και το 2010. Είμαι πολύ χαρούμενη για το πρώτο μου μετάλλιο σε Παγκόσμιο και το αφιερώνω εξίσου στους γονείς μου και στον προπονητή μου, που μας στηρίζουν, αλλά και στους φίλους μου. Θα δοκιμάσω κι εγώ τις δυνάμεις μου στο 25άρι κι ο,τι βγει...».

Η Κέλλι Αραούζου, όπως πάντα χαμογελαστή, "πετούσε" από την χαρά της γι΄αυτή την επιτυχία και τόνισε πως: «Μια του κλέφτη, δυο, πήρε η 3η φορά σ΄αυτό το Παγκόσμιο και τα κατάφερα. Εστω με την 3η και καλή, ήρθε και το ασημένιο, το πρώτο μου παγκόσμιο μετάλλιο, και γι΄αυτό είμαι κατενθουσιασμένη. Ο Σπύρος σαν πλοηγός ήταν άψογος, ένας μεγάλος αρχηγός, που μας οδηγούσε εκ του ασφαλούς στο μετάλλιο, όπως κι έγινε. Γνωριζόμαστε χρόνια ως ομάδα και μας βγήκε άψογα η συνεργασία, όπως γίνεται καθημερινά και στις προπονήσεις κάτω από την υπέροχη καθοδήγηση του προπονητή μας, που μας εμπιστεύεται και πιστεύει σε μας, του Νίκου Γέμελου, στον οποίο αφιερώνω το μετάλλιο, όπως και στους γονείς μου».

Από την πλευρά του ο Νίκος Γεμελος ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από τα παιδιά του, το υπέροχο αυτό τρίο που κατέκτησε το ασημένιο, τονίζοντας πως «ήρθε ένα μετάλλιο που κυνηγούσαμε ως ομάδα και με την άψογη συνεργασία τους, κάτω από την καθοδήγηση του Σπύρου μέσα στο νερό, που έδινε κουράγιο και βοηθούσε σημαντικά την Κέλλυ να ακολουθήσει τον ρυθμό τους. Τους αξίζουν συγχαρητήρια, σε Σπύρο, Αντώνη και Κέλλυ και είμαι δίπλα χαρούμενος γιατί κερδίσαμε μεγάλες δυνάμεις της παγκόσμιας κολύμβησης, χάσαμε μόνον από τους Γερμανούς, που ήταν όντως καλύτεροι όλων. Το μετάλλιο αυτό το χρωστούσαμε στην Ελλάδα και θέλω να πω ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό τις επιτυχίες στο αγώνισμα αυτό. Προσωπικά την επιτυχία των παιδιών την αφιερώνω στην γυναίκα μου και στα 4 παιδιά μου. Τώρα πάμε να δοκιμάσουμε, όχι εγώ, αλλα ο Σπύρος κι ο Αντώνης, στον μαραθώνιο της θάλασσας, τα 25 χιλιόμετρα, κι ο,τι ήθελε προκύψει».

*Ηταν το 2ο μετάλλιο που κατέκτησε η Ελλάδα, μετά το χρυσό του Σπύρου Γιαννιωτη στο 10άρι και πάλι στην ανοικτή θάλασσα, εκεί στο Πόρτο-Ολύμπικο, μπροστά στο άγαλμα του Κολόμβου, το οποίο πανηγύριστηκε δεόντως από τα μέλη της ελληνικής αποστολής, καθώς πέραν της Μαριάννας Λυμπερτα, βρέθηκαν στο πλευρό του Νίκου Γέμελου, τόσο οι προπονήτριες της συγχρονισμένης, Νατ. Τσερνιέσκα και Ελένη Κούγια, όπως και οι τεχνικοί του πόλο γυναικών, Γιώργος Μορφέσης και Στέφανος Λέανδρος, μαζί με τα δύο... Α.Α, της Εθνικής ομάδας, ήτοι την Αλεξάνδρα Ασημάκη και την Αλκηστη Αβραμίδου. «Ηρθαμε για να χαρούμε τις επιτυχίες των παιδιών, γιατί ειναι σπουδαίοι αθλητές και το αξίζουν», είπαν με ένα στόμα οι δυο Α.Α. της Εθνικής πόλο, που πρόλαβαν κι απόλαυσαν την απονομή του μεταλλίου στα παιδιά της ανοιχτής θάλασσας, όπως και ο γιατρός της αποστολής, Γιώργος Μαρίνος, με τον αρχηγό αποστολής του πόλο, Μίμη Γιακουμάτο.
Μάλιστα, ο γιατρός θα έχει δουλειά και στην συνέχεια με την Μαριάννα Λυμπερτά, η οποία πονάει ακόμη στο στήθος από το χτύπημα που δέχθηκε μέσα στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων και θα υποβληθεί σε νέες εξετάσεις, για να διαπιστωθεί οριστικά τι έχει, πέρα από την αρχικά διαγνωσθείσα κάκωση, όπως είχαν πει οι υπεύθυνοι γιατροί του νοσοκομείου, με το οποίο ειναι συμβεβλημένοι οι διοργανωτές των αγώνων της Βαρκελώνης.

Η πρώτη οκτάδα του ομαδικού 5χλμ.:

1. Γερμανία 52:54.9
(Ράιχερτ, Λουρτς, Χάρλε)

2. ΕΛΛΑΔΑ 54:03.3
(Γιαννιώτης, Φωκαΐδης, Αραούζου)

3. Βραζιλία 54:03.5
(Ντο Κάρμο, Ντε Μπόνα, Οκιμότο)

4. Αυστραλία 54:16.1

5. Ιταλία 54:34.0

6. ΗΠΑ 54:44.7

7. Γαλλία 55:26.3

8. Ρωσία 56:08.7
Keywords
Τυχαία Θέματα