Κρίσιμη συνάντηση Μανιτάκη- τρόικα, για το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων

11:15 4/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Σαφή δείγματα αξιοπιστίας ζήτησαν και από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη (μετά τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα πορείας της «εφεδρείας»), οι επικεφαλείς της τρόικας, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, στην οποία εξετάστηκαν όλα τα προαπαιτούμενα και τα χρονοδιαγράμματα για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο.

Η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, Ματίας Μορς από την ΕΕ, Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ και Μαρκ Φλάναγκαν από το ΔΝΤ,
διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του κ. Μανιτάκη, «έγινε μία παραγωγική συζήτηση», με βάση το κείμενο του μεσοπρόθεσμου, όπου διαπιστώθηκε ότι η πορεία της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο προχωρά καλά, ενώ, επισημάνθηκε πως «οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έθεσαν, τώρα, ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο».

Ήδη, βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής του το πρόγραμμα μετακίνησης των 1.891 υπαλλήλων ΙΔΑΧ, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς έχουν αποσταλεί οι αιτήσεις μετακίνησης των υπαλλήλων, ενώ το τριμελές συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, θα μοριοδοτήσει τα προσόντα των υπαλλήλων προς μετακίνηση και στη συνέχεια θα προκύψουν οι τοποθετήσεις τους. Επιπρόσθετα, 890 επίορκοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και θα κριθεί άμεσα η οριστική τους παύση, σύμφωνα με τον νόμο.

Επίσης, όπως είναι γνωστό, έως το τέλος του 2013 έχει συμφωνηθεί η διαθεσιμότητα ακόμη 25.000 υπαλλήλων (12.500 μέχρι τον Ιούνιο) και η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά, βάσιμα, ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, αλλά και με δεδομένο ότι ο μηχανισμός της κινητικότητας εφαρμόστηκε και λειτούργησε σε ικανοποιητικό βαθμό ήδη για τους 1.891 υπαλλήλους.

Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται και η αξιολόγηση των δομών στα υπουργεία, με τα τελευταία τέσσερα να εξετάζονται την Τετάρτη από την Ομάδα Υποστήριξης και, ίσως, μέσα στην εβδομάδα εγκριθούν τα νέα οργανογράμματα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό.

Οι συνεργάτες του κ. Μανιτάκη υποστήριξαν, ότι όλα τα παραπάνω ζητήματα και η προώθησή τους, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποτελούν σαφή δείγματα αξιοπιστίας από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επιπλέον, ξεκίνησε, ήδη, και η πιλοτική αξιολόγηση των δομών σε φορείς που ελέγχονται από την Κεντρική Κυβέρνηση (ΕΟΦ και δήμος Θεσσαλονίκης), ενώ, μέσα στο 2013 θα ξεκινήσει η αξιολόγηση για το σύνολο των φορέων αυτών.

Πάντως, πέρα από τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, την αξιολόγηση όλων των υπηρεσιών και φορέων και στη συνέχεια των υπαλλήλων, τον εντοπισμό των ακατάλληλων, κοπανατζήδων κ.λπ. που θα απομακρυνθούν, στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στέκονται με έμφαση και στο σημαντικότατο στοιχείο της αποχώρησης 75.000 υπαλλήλων μόνο στο τελευταίο 15μηνο.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις μέχρι το 2015 θα έχει ξεπεραστεί το όριο των 150.000 λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων, που είχε τεθεί στο μνημόνιο. Και όπως δήλωσε μόλις χθες ο κ. Μανιτάκης, «το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει έναν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα, σε προσωπικό δεν ισχύει πια και το ίδιο συμβαίνει και σε επίπεδο μισθών, που ως γνωστόν έχει μειωθεί τρομακτικά σε δύο χρόνια και υπερβολικά σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες».
Keywords
Τυχαία Θέματα