Κύπρος: Λιγότερα δώρα στα παιδιά λόγω της κρίσης

Για πρώτη φορά φέτος , μετά το 1974, στην Κύπρο τα δώρα των γιορτών για χιλιάδες παιδιά δεν είναι δεδομένα καθώς οι γονείς βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση. Η ανεργία, που χτύπησε τον τελευταίο χρόνο, τους δεν τους επιτρέπει να κάνουν για τα παιδιά τους ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια. Οι δεκάδες χιλιάδες των ανέργων δεν μπορούν να εναποθέσουν την αγάπη για τα παιδιά τους στον 'Αη Βασίλη. Πως λες στα παιδιά ότι φέτος δεν έχει δώρα;

Η απάντηση είναι απλή, αναφέρει στον «Φιλελεύθερο», η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων
του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά: «Οι γονείς πρέπει να μιλήσουν με ειλικρίνεια στα παιδιά τους. Δεν πρέπει να φοβούνται να πουν την αλήθεια. Αν ο πατέρας ή η μητέρα πουν στο παιδί ότι φέτος επειδή δεν έχουν δουλειά ή τα εισοδήματα τους μειώθηκαν και δεν είναι εύκολο να έχουν τα δώρα που είχαν άλλες γιορτές ή θα πάρουν κάτι μικρό και μικρότερης αξίας, τότε τα παιδιά θα καταλάβουν». Τα παιδιά, λέει η κ. Κουρσουμπά, «μπορούν να δείξουν κατανόηση, αλλά ταυτόχρονα βρίσκουν και τον τρόπο στη συνέχεια να στηρίξουν τους γονείς τους. Αρκεί ο γονιός να τους μιλήσει με ειλικρίνεια, να τους δώσει το δικαίωμα να συμμετέχουν στα της οικογένειας, να τους εξηγήσει σωστά την κατάσταση, γιατί τα παιδιά πρέπει να ακούνε την αλήθεια».Μια σωστή κουβέντα με το παιδί, φέρνει πάντοτε καλά αποτελέσματα. Οι γονείς δεν πρέπει να διστάζουν, αναφέρει η κ. Κουρσουμπά και τονίζει:

«Λέμε στο παιδί την κατάσταση, αλλά κρατάμε το κεφάλι ψηλά. Δεν χρησιμοποιούμε χαρακτηρισμούς και δεν χρησιμοποιούμε λέξεις που να θίγουν την οικογένεια ή εμάς τους ίδιους. Το παιδί θα καταλάβει εκείνα που πρέπει να καταλάβει και αν οι γονείς μπορέσουν να δώσουν στα παιδιά τους και μια νότα αισιοδοξίας, μια χαρούμενη εναλλακτική λύση, όπως για παράδειγμα, «θα πάμε μια εκδρομή όλοι μαζί» ή «θα παίξουμε στο σπίτι και θα περάσουμε όμορφα και χαρούμενα μαζί», τότε τα παιδιά θα ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν πάρουν τρία δώρα και πάρουν ένα και δεν θα σημαίνει κάτι τρομερό για το παιδί εάν αντί για ένα ακριβό δώρο πάρει κάτι μικρότερο φέτος».Η φετινή χρονιά, πρόσθεσε, καταλήγοντας, η Λήδα Κουρσουμπά, «είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία για όλους μας να εγκύψουμε στις ουσιαστικές ανάγκες των παιδιών μας. Στις ανάγκες στις οποίες ενδεχομένως στα χρόνια της ευμάρειας να μην δίναμε σημασία». Τα παιδιά, «μας χρειάζονται δίπλα τους, να περνάμε χρόνο μαζί τους. Να ακούμε τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους, να ζητάμε την άποψή τους, να υπολογίζουμε τα όσα έχουν να μας πουν. Να τους δώσουμε χρόνο».

Στο 16% η ανεργία το τρίτο τρίμηνο του 2013​

Στο 16,2% του εργατικού δυναμικού ανήλθε η ανεργία στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2013, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 0,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, στη Λευκωσία.Παράλληλα, η ανεργία στους νέους μεταξύ 15 - 24 ετών καταγράφηκε στο 38,5%, μειωμένη κατά 1,8% σε σχέση, με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αυξημένη κατά 12,1% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου.
Συγκεκριμένα, για το τρίτο τρίμηνο του 2013, ο αριθμός των εργαζομένων ανερχόταν στις 374,8 χιλιάδες άτομα (άνδρες 196,2 χιλιάδες και γυναίκες 178,6 χιλιάδες) και ο αριθμός των ανέργων στις 72,7 χιλιάδες άτομα (άνδρες 38,7 χιλιάδες και γυναίκες 34,0 χιλιάδες).Το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 20-64 ετών ήταν 66,9% (άνδρες 72,7% και γυναίκες 61,7%) ,σημειώνοντας μείωση, από το προηγούμενο τρίμηνο του 2013, 67,3% (άνδρες 72,9%, γυναίκες 62,1%) και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, 70,0% (άνδρες 76,3% και γυναίκες 64,2%).
Το ποσοστό ανεργίας ανερχόταν σε 16,2% του εργατικού δυναμικού (άνδρες 16,5% και γυναίκες 16,0%) σημειώνοντας αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο του 2013, όπου ήταν στο 15,5% (άνδρες 16,2%, γυναίκες 14,6%) και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, 12,1% (άνδρες 12,3% και γυναίκες 11,8%). Η ανεργία στους νέους 15-24 ετών καταγράφηκε στο 38,5% του εργατικού δυναμικού των ηλικιών αυτών σημειώνοντας μείωση από το προηγούμενο τρίμηνο του 2013, 40,3% αλλά αύξηση από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, 26,4%. Τα στοιχεία βασίζονται στα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, που διενεργείται σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
Keywords
Τυχαία Θέματα