Κύπρος: Ξεκινάει η γεώτρηση στο κοίτασμα "Ονασαγόρας" στην ΑΟΖ

18:06 25/9/2014 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 21:45

Το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου έδωσε απόψε στην δημοσιότητα φωτογραφία του πλοίου –γεωτρύπανου της Ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας ENΙ/KOGAS, που άρχισε σήμερα εργασία στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το πλοίο γεωτρύπανο , Saipem 10000, θα κάνει τέσσερις γεωτρήσεις .

Ο υπουργός Ενέργειας , Γιώργος Λακοτρύπης, που επισκέφθηκε το πλοίο, ανέφερε ότι ευχήθηκε στον καπετάνιο και τα μέλη του
πληρώματος καλή επιτυχία και τους είπε ότι το υπουργείο του είναι στη διάθεσή τους για ό,τι χρειαστούν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός είπε ότι δεν έγινε συζήτηση για το θέμα της παρακολούθησης των εργασιών της γεώτρησης από τουρκικά πλοία. Η σημερινή ήταν μια καθαρά τεχνική επίσκεψη με σκοπό την ενημέρωση, πρόσθεσε.

Ενημέρωση 18:00
Σε περίπου 80 μέρες θα ολοκληρωθεί η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στην κυπριακή ΑΟΖ και θα υπάρξουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα οποία χρειάζεται χρόνος να τύχουν επεξεργασίας, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί το πλοίο- γεωτρύπανο «Saipem 10000» της εταιρείας ΕΝΙ.

Σήμερα, το γεωτρύπανο προχώρησε στις πρώτες δοκιμές, ενώ είναι θέμα ωρών να κατέβει στον βυθό και να αρχίσει τη γεώτρηση.

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι διαδικασίες ξεκίνησαν από τη στιγμή που σταθεροποιήθηκε το πλοίο στο σημείο της γεώτρησης στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», του τεμαχίου «9» της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόσθεσε, δε, ότι κατά την επίσκεψη έγινε ενημέρωση από την εταιρεία για τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν μέχρι να αρχίσει η γεώτρηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι «υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία» ωστόσο τόνισε ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η γεώτρηση «δεν μπορεί να ξέρει κανένας με βεβαιότητα».

Επίσης, επισήμανε ότι υπάρχει συμβατική υποχρέωση για τέσσερις γεωτρήσεις και μετά θα υπάρχει ευελιξία, ανάλογα με τα αποτελέσματα, να λαμβάνονται αποφάσεις για επόμενες γεωτρήσεις.

Σε ερώτηση, εάν μετά τις πρόσφατες πολιτικές επαφές σε Αίγυπτο και Ιορδανία, η Κύπρος στρέφεται προς μία πολιτική εξαγωγών προς τους κοντινούς γείτονες, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε ότι «είναι μία από τις επιλογές, η οποία έχει και τα πλεονεκτήματά της, έχει και τις προκλήσεις της, αλλά σίγουρα είναι και στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας της Κύπρου με τις χώρες τις περιφέρειας».
Keywords
Τυχαία Θέματα