Κυβέρνηση: Χρ. Ξηρός και ΤΤ, "θολώνουν" τη λάμψη της ελληνικής προεδρίας

19:03 11/1/2014 - Πηγή: E-Typos


Δύο νέα μέτωπα που άνοιξαν αιφνιδιαστικά προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που στην κυβέρνηση ευελπιστούσαν ότι η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε., σε συνδυασμό με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, θα αποτελούσε ισχυρό όπλο για το επόμενο διάστημα. Η «εξαφάνιση» του Χριστόδουλου Ξηρού, η οποία ανοίγει και πάλι ένα νέο κεφάλαιο στο θέμα τρομοκρατία αλλά και οι δικαστικές εξελίξεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
είναι ζητήματα που χρήζουν συγκεκριμένης πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης από την κυβέρνηση αν δεν θέλει να επιδεινωθεί το κλίμα τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει τα ηνία της Ε.Ε. για το επόμενο εξάμηνο και στέκεται ιδιαίτερα στα θετικά λόγια που ακούστηκαν από το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις θυσίες του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Ακόμα και το γεγονός ότι ο νέος Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έφτασε άμεσα στη χώρα μας, επισημαίνοντας τη στήριξη του Βερολίνου, θεωρείται πολύ σημαντικό.

Από εκεί και πέρα, όμως, το μήνυμα όλων ήταν σαφές: «Μπορεί να είμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά ακόμα έχουν να γίνουν πολλά». Ισως η Αθήνα θα ήθελε να ακούσει πιο συγκεκριμένες θέσεις και κυρίως να διατυπωθούν προτάσεις για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους κατά το επόμενο διάστημα, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι όλοι εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως το 2014 θα αποτελέσει έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και σε κάθε περίπτωση πολύ καλύτερο από τα προηγούμενα.

Για τον πρωθυπουργό, πάντως, αυτό που μετρά είναι τα έργα και όχι τα λόγια και ο ίδιος θεωρεί πως κομβικό σημείο το οποίο θα αλλάξει σημαντικά την «ψυχολογία» τόσο των αγορών όσο και της ελληνικής κοινωνίας θα είναι η ανακοίνωση από τη Eurostat μέσα στον προσεχή Απρίλιο πως το 2013 η Αθήνα πέτυχε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Πέραν της ψυχολογικής ανάτασης, όμως, η πιστοποίηση του πλεονάσματος θα επιτρέψει στον Αντ. Σαμαρά να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για μερική έστω αποκατάσταση των αδικιών, ξεκινώντας από την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ενστόλων.
Είναι σαφές, ακόμα και αν δεν το παραδέχονται στην κυβέρνηση, πως με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για τη διμέτωπη εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε τη συνέντευξη Τύπου προς τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους και έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προκειμένου να θέσει το δίλημμα που θα έχουν οι πολίτες την ώρα της κάλπης. Αν και στην κυβέρνηση θεωρούν πως και σε επίπεδο οικονομίας τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα και πως η κυβέρνηση θα έχει να επιδείξει σημαντικό έργο, το δίλημμα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ένα: «Ευρώπη ή μη Ευρώπη».

Σε αυτή τη λογική ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης με το Μέγαρο Μαξίμου να κατηγορεί ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα για αντιευρωπαϊκό μένος. Μάλιστα, η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να μην παραβρεθεί σε μια ιστορική στιγμή για τη χώρα, όπως ήταν η επίσημη τελετή ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. στο Μέγαρο Μουσικής, έβαλε… βούτυρο στο ψωμί του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος πλέον θα έχει κάθε νομιμοποίηση να επισημαίνει πως οι μοναδικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στη χώρα είναι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, τις επόμενες ημέρες το βάρος του οικονομικού επιτελείου θα πέσει και πάλι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η Αθήνα ευελπιστεί πως το κλίμα θα είναι θετικό και ότι τα ανοιχτά ζητήματα θα κλείσουν χωρίς να υπάρξουν και πάλι εμπλοκές και κυρίως χωρίς να επανέλθουν στο τραπέζι παράλογες απαιτήσεις για λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Νέες εστίες… φωτιάς στο πολιτικό σκηνικό

ΤΟ ΘΕΜΑ της τρομοκρατίας, που επανήλθε στο προσκήνιο μετά και την «εξαφάνιση» του Χρ. Ξηρού, θα αποτελέσει κατά το επόμενο χρονικό διάστημα πεδίο αντιπαράθεσης στο πολιτικό σκηνικό. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλά στελέχη τα οποία είναι συμπαθούντα προς τη «17 Νοέμβρη» και στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι λίγες ημέρες πριν η Κουμουνδούρου είχε ζητήσει και επισήμως την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας.
Το ζήτημα αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, που επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, η οποία έχει ξεσπάσει μεταξύ των υπουργείων Δημόσιας Ταξης και Δικαιοσύνης. Πυροσβεστικό ρόλο έχει αναλάβει ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος πάντως δεν έκρυψε την οργή του τόσο για τη «εξαφάνιση» του Χρ. Ξηρού όσο και για τον τρόπο λειτουργίας των φυλακών καθώς και για το σύστημα των αδειών στους κρατούμενους.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι στην κυβέρνηση αναμένουν ένα θεαματικό τρομοκρατικό χτύπημα, τις επιπτώσεις του οποίου θα κληθεί να διαχειριστεί σε πολλά επίπεδα.

Η διαπλοκή

Το άλλο θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου είναι οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σε συνομιλητές του ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στο έργο της Δικαιοσύνης, τους λειτουργούς της οποίας στηρίζει απόλυτα.
Μάλιστα, όπως συμβαίνει και με άλλες δικαστικές υποθέσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως για μια ακόμα φορά φαίνεται πως οι εντολές του Αντ. Σαμαρά για άπλετο φως παντού υλοποιούνται, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι αυτοί που εμπλέκονται.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι και επικοινωνιακά οι εξελίξεις στο ΤΤ θα επιφέρουν ένα ουσιαστικό χτύπημα στη διαπλοκή, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να καρπωθεί το πολιτικό όφελος. Από εκεί και πέρα, όμως, πιθανή εμπλοκή στελεχών είτε της Ν.Δ. είτε του ΠΑΣΟΚ σε ανάλογες υποθέσεις προφανώς και θα δημιουργήσουν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
dkottaridis@e-typos.com

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα