Λιβύη: Συγκρούσεις του στρατού με ισλαμιστές πρώην αντάρτες στη Βεγγάζη

20:42 16/5/2014 - Πηγή: E-Typos
Μονάδες της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης, πιστές σε έναν απόστρατο διοικητή τους, βομβάρδισαν θέσεις ισλαμιστών πρώην ανταρτών στη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες που έκαναν λόγο για βίαιες συγκρούσεις στο προπύργιο των ριζοσπαστών ισλαμιστών.

Ωστόσο, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Λιβύης, Αμπντεσάλεμ Τζαντάλαχ (βλ. φωτό), διέψευσε ότι ο τακτικός
στρατός εμπλέκεται σε συγκρούσεις. Με διάγγελμά του μέσω της δημόσιας τηλεόρασης ο Τζαντάλαχ κάλεσε "τον στρατό και τους επαναστάτες να αντισταθούν σε κάθε ένοπλη ομάδα που θα επιχειρήσει να θέσει υπό τον έλεγχό της τη Βεγγάζη δια των όπλων".

Από την πλευρά του ο Χαλίφα Χέφταρ, πρώην διοικητής των ανταρτών που ανέτρεψαν τον Μουάμαρ Καντάφι το 2011, είπε ότι είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση για την "εκκαθάριση" της Βεγγάζης από τις "τρομοκρατικές ομάδες". Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό του εξάλλου η δύναμη της οποίας έχει τεθεί επικεφαλής αυτοαποκαλείται "εθνικός στρατός". "Δεν πρόκειται για εμφύλιο πόλεμο. Είναι μια επιχείρηση του στρατού εναντίον τρομοκρατικών ομάδων", της Άνσαρ αλ Σαρία και άλλης μιας οργάνωσης, είπε ο εκπρόσωπος Μοχάμεντ αλ Χιτζάζι, πρώην αξιωματικός του τακτικού στρατού της Λιβύης.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντάλα αλ Τένι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χαρακτήρισε τη δύναμη του Χέφταρ "μια ομάδα εκτός νόμου". Την κατηγόρησε μάλιστα ότι "προσπαθεί να επωφεληθεί από την κατάσταση (σ.σ. τα προβλήματα στην ασφάλεια) για να ανατρέψει την επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου" του 2011 και κάλεσε τους πρώην αντάρτες και τους κατοίκους της Βεγγάζης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση υποστηρίζοντας ότι ο στρατός "ελέγχει την κατάσταση".

Από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν το πρωί σήμερα σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και άλλοι 30 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό που βασίζεται σε ιατρικές πηγές.

Οι δυνάμεις του Χέφταρ υποστηρίζονται από αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα που έπληξαν θέσεις των ισλαμιστών οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως "επαναστάτες" που πολέμησαν το καθεστώς του Καντάφι. Στόχος των αεροπορικών επιδρομών ήταν το γενικό επιτελείο της "Ταξιαρχίας της 17ης Φεβρουαρίου", των ισλαμιστών ανταρτών που απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά.

Ο Τζαντάλαχ και μια πηγή της Ταξιαρχίας της 17ης Φεβρουαρίου επιβεβαίωσαν ότι έγιναν βομβαρδισμοί. Ο πρώτος μάλιστα παραδέχτηκε ότι αξιωματικοί και μονάδες του τακτικού στρατού αυτομόλησαν και εντάχθηκαν στη δύναμη του στρατηγού Χάφταρ.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται επίσης γύρω από τις θέσεις των ισλαμιστών στο Σίντι Φρατζ, στα νότια της Βεγγάζης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δυνάμεις του Χάφταρ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το γενικό επιτελείο των ισλαμιστών στη Ραφάλα Αλ Σαχάτι.

Μετά το κύμα των δολοφονιών και των επιθέσεων εναντίον του στρατού στην ανατολική Λιβύη, τοπικές φυλές και στρατιωτικοί συμμάχησαν με τη δύναμη του Χέφταρ η οποία στηρίζεται επίσης από αυτονομιστές αντάρτες.

Ο Χαλίφα Χέφταρ, που κατάγεται από την ανατολική Λιβύη, αυτομόλησε από τον στρατό του Καντάφι στα τέλη της δεκαετίας του '80 και έφυγε από τη χώρα. Έζησε για περίπου 20 χρόνια στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και επέστρεψε το 2011, όταν ξέσπασε η επανάσταση. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ ο Χέφταρ, που εμφανίστηκε ντυμένος με στρατιωτική στολή, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει "πρωτοβουλία" προβλέποντας την ανατροπή των μεταβατικών αρχών της χώρας. Είχε ζητήσει μάλιστα να σχηματιστεί μια επιτροπή που θα κυβερνά τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Η δήλωση αυτή, που επιδέχεται πολλών ερμηνειών, θεωρήθηκε από ορισμένους αξιωματούχους ως απόπειρα πραξικοπήματος.

Μετά την πτώση του Καντάφι, τον Αύγουστο του 2011, η Βεγγάζη μετατράπηκε σε πεδίο σχεδόν καθημερινών επιθέσεων εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών. Οι επιθέσεις αυτές, για τις οποίες κανείς δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη, αποδίδονται σε πολλές ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες που είναι βαριά οπλισμένες και δρουν στην ευρύτερη περιοχή.

Τον Μάρτιο φέτος η μεταβατική κυβέρνηση παραδέχτηκε για πρώτη φορά την ύπαρξη "τρομοκρατικών ομάδων" στη Βεγγάζη και την Ντέρνα, 280 χιλιόμετρα ανατολικότερα, και κήρυξε "πόλεμο στην τρομοκρατία". Ωστόσο, δεν ελήφθη κανένα συγκεκριμένο μέτρο και οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των τζιχαντιστών συνεχίστηκαν.

Οι μεταβατικές αρχές δυσκολεύονται να ελέγξουν τους πρώην αντάρτες που πολέμησαν το παλαιό καθεστώς. Οι ομάδες αυτές μετατράπηκαν σε ένοπλες πολιτοφυλακές, όπου κυριαρχούν οι ισλαμιστές, και καλύπτουν το κενό των υπηρεσιών ασφαλείας αφού το κράτος μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ικανό να συγκροτήσει επαγγελματική αστυνομία και στρατό στη χώρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα