Λουθ Καζάλ: "Ο λαός σας είναι πηγή ενέργειας για μένα"

11:20 9/9/2014 - Πηγή: E-Typos
«Piensa en mi» και «Un Ano de Amor», δυο πολυαγαπημένα τραγούδια για το πολυπληθές ελληνικό κοινό της. Ένα κοινό που την ακολουθεί πιστά και την θεωρεί συνώνυμο του μεσογειακού πάθους.

Η Λουθ Καζάλ μετά από έναν χρόνο ξανά στην Ελλάδα - στο Ηρώδειο - κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης συναντά τους Έλληνες για τους οποίους λέει: «η χώρα σας και ο λαός σας είναι πηγή ενέργειας για μένα».

Η ερμηνεύτρια, μούσα του Πέδρο
Αλμοδοβάρ με την παγκόσμια ακτινοβολία, Λουθ Καζάλ, που παραμένει πάντα η πιο ζεστή, πληθωρική και ευαίσθητη φωνή της εποχής μας, πέρα από τα θρυλικά τραγούδια της μητρικής της γλώσσας, και τις δύο απόλυτες επιτυχίες της («Piensa en mi» και «Un Ano de Amor) θα ερμηνεύσει αξεπέραστες μελωδίες, πολυαγαπημένα, χιλιοτραγουδισμένα και αλησμόνητα μπολερό, ταγκό και φλαμένκο

Ο μουσικός της χάρτης, η ζωή, ο έρωτας, η προδοσία, η ελπίδα, το καταλυτικό, απόλυτο και αιώνιο πάθος. Που μοιάζει να κουβαλάει κάτι από την υγρασία, τις σκιές και τους μύθους που κρύβονται στα δάση της πατρίδας της, κάτι από την σπαρακτική ορμή των πελώριων κυμάτων του Ατλαντικού, κάτι από την σαγηνευτική νηνεμία της Μεσογείου. Ιστορίες της ψυχής, του σώματος και της φωτιάς, ερμηνευμένες ιδανικά.

Είτε ερμηνεύει ποπ και ροκ μπαλάντες, είτε μπλουζ και φλαμένκο, παραμένει πάντα η πιο πληθωρική, ζεστή και ευαίσθητη φωνή της εποχής της. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ την ρώτησε και εκείνη απάντησε χωρίς φόβο αλλά όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς με πολύ πάθος.

Επιλέγετε ξανά την Ελλάδα ως προορισμό και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εισπράξατε από το ελληνικό κοινό μια διαφορετική ενέργεια; Σας ενέπνευσε;

Ναι, εδώ είμαστε και πάλι, παρότι έχουν περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια από την τελευταία φορά που ήρθα στην Ελλάδα για συναυλίες. Υπάρχουν μέρη, χώρες και πόλεις που επισκέπτομαι σχεδόν κάθε χρόνο και θέλω να βρίσκομαι πιο συχνά στην Ελλάδα γιατί αγαπάω τη χώρα σας, τους ανθρώπους της, το ελληνικό κοινό. Όταν βρίσκομαι εδώ, έχω μία ιδιαίτερη ενέργεια, η χώρα σας και ο λαός της είναι πηγή ενέργειας για μένα, με εμπνέουν πολύ και με βοηθούν να είμαι πιο δυναμική και δραστήρια. Ειλικρινά αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα.

Γνωρίζετε τη σημερινή Ελλάδα; Πιστεύετε ότι εμείς οι νότιοι έχουμε κοινά;

Την γνωρίζω ως χώρα της Μεσογείου, (γνωρίζω) τη συμβολή της στον πλανήτη επί χιλιάδες χρόνια και αυτός είναι ο λόγος που σέβομαι και θαυμάζω την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αυτή την εποχή, εμείς στη νότια Ευρώπη υποφέρουμε πολύ. Οι άνθρωποι βλέπουν τις ζωές τους να καταστρέφονται, τα όνειρα και οι προσδοκίες τους εξαφανίζονται, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με χθες και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν μας άξιζε.

Αξίζουμε μία καλύτερη ζωή, να είμαστε χαρούμενοι, να παραμένουμε ευαίσθητοι, να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον, πρέπει να ξαναβρούμε το χαμόγελό μας, να γίνουμε και πάλι αισιόδοξοι και να βρούμε ξανά την ελπίδα μας. Το οφείλουμε κυρίως στις νεότερες γενιές.

Έχετε χαρακτηριστεί η μούσα του Αλμοδόβαρ, ενός μεγάλου σκηνοθέτη. Νοιώθετε να σας βαραίνει παραπάνω αυτός ο τίτλος;

Σας ευχαριστώ. Αυτός ο τίτλος μου αποδόθηκε όταν ο φίλος μου, εξαιρετικός σκηνοθέτης, διάσημος καλλιτέχνης και σημαντική προσωπικότητα, ο Πέδρο, μου ζήτησε να συνεργαστούμε στον κινηματογράφο.

Στην αρχή για μένα ήταν κάτι αναπάντεχο και δεν πιστεύω ότι είναι κάτι που «με βαραίνει». Αντίθετα, ήταν μία πολύ καλή και γόνιμη συνεργασία για την οποία είμαι υπερήφανη κι έχω κρατήσει τις καλύτερες αναμνήσεις.

Περάσατε μια μεγάλη περιπέτεια υγείας. Ποιο είναι το μήνυμά σας στον κόσμο, στις απανταχού γυναίκες;

Ναι, κι αν μπορώ να περάσω ένα μήνυμα, να δώσω μία συμβουλή σε όλους, όχι μόνο στις γυναίκες, είναι να αντιμετωπίζει το πρόβλημά του/της με υπομονή, ελπίδα, αξιοπρέπεια, καρτερικότητα. Κανένας δεν γνωρίζει τι θα συμβεί αύριο. Η ζωή είναι μερικές φορές περίεργη και κάποιες φορές πολύ σκληρή. Γι αυτό χρειαζόμαστε δύναμη και υπομονή για να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες κι ιδιαίτερα τα προβλήματα υγείας και τις περιπέτειες.

«Αν αρρωστήσεις μέχρι την ψυχή σου και ο χειμώνας έλθει στο παράθυρό σου μη μείνεις αδρανής να κοιτάς την ανοιχτή πληγή σου, είναι καλύτερα να τα αφήσεις όλα πίσω σου και να αρχίσεις μια καινούργια ζωή».Η «Τοξική ζωή» είναι μουσική πρόταση, αλλά και πρόταση να αποφεύγουμε γενικά τις τοξίνες που μας καταστρέφουν;

Ό,τι λειτουργεί θεραπευτικά, ό,τι μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, ό,τι μας βοηθάει να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και τις αναποδιές στη ζωή μας.

Τι σημαίνει για τη δική σας ψυχή να νοιώθετε ότι σας αγαπούν, ότι με τραγούδια σας οι άνθρωποι ερωτεύονται πολύ ή κλαίνε πολύ και χωρίζουν;

Η αγάπη, το κλάμα, ο χωρισμός, η λύπη, η χαρά είναι όλα μέρος του ίδιου παιχνιδιού, του παιχνιδιού της ζωής. Όταν συμβαίνουν όλα αυτά με υπόκρουση τη μουσική και τα τραγούδια μου, χαίρομαι πολύ και με ικανοποιεί που μπορώ να βοηθήσω, να συμβάλλω τρόπον τινά με τον δικό μου τρόπο.

Πιστεύετε στο πάθος. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι ερμηνείες σας. Το θεωρείτε ωστόσο σημαντικό για την ευτυχία;

Ναι, πιστεύω στο πάθος όχι υπό την έννοια της εμμονής αλλά με την έννοια του να κάνεις κάτι παθιασμένα, με τη θέλησή σου, με αφοσίωση και με τρυφερότητα γι αυτό. Έχοντας εκθέσει τις προϋποθέσεις, ναι, πιστεύω στο πάθος κι ό,τι κάνω το κάνω με πάθος.

Σήμερα στα πλαίσια παγκόσμιας περιοδείας της θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη στο Μέγαρο Μουσικής (9/9).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα