Μαξίμου: Απορρίπτεται το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων-Κινήσεις Σαμαρά για την οικονομία



Στο Μαξίμου αναζητούν «έξυπνες» προτάσεις για τη μείωση του χρέους και συζητούν για μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας



Το δύσκολο γρίφο της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία καλείται να λύσει ο Αντώνης Σαμαράς. Οι επόμενοι μήνες χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα κρίσιμοι καθώς θα αρχίσουν να αποτυπώνονται οι σκέψεις των εταίρων μας, αλλά και του ΔΝΤ, για το πώς θα πρέπει να κινηθούν για την περαιτέρω διάσωση της οικονομίας,
όταν η φάση του προγράμματος στο οποίο μετέχει η Ε.Ε. λήξει. Τα μέχρι τώρα δεδομένα για την κυβέρνηση είναι θετικά καθώς στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν βέβαιο πως θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα και άρα θα έχει εκπληρωθεί ο βασικός όρος για να συνεχισθεί με κάποιο τρόπο η βοήθεια προς την Ελλάδα και φυσικά υπό πολύ καλύτερους όρους.

Αν και ο κ. Σαμαράς σε πρόσφατες ομιλίες του έχει δηλώσει πως η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως κάτι τέτοιο τουλάχιστον άμεσα, δηλαδή μέσα στην άνοιξη, ίσως θα ήταν παρακινδυνευμένο. Ομως πιστεύουν πως από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και έχει υποστεί όλες αυτές τις θυσίες, θα έπρεπε και οι δανειστές μας να προχωρήσουν με ένα πρόγραμμα «ανακούφισης» για τη χώρα και τους πολίτες.

Με το κούρεμα να θεωρείται πλέον βέβαιο και τη μείωση των επιτοκίων με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής πολύ πιθανά σενάρια, η κυβέρνηση θα θελήσει να διασφαλίσει πως δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξουν οριζόντια νέα μέτρα πέραν αυτών που έχουν ήδη ψηφιστεί, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να το σηκώσει η κοινωνία και δεν φαίνεται πως θα μπορούσαν να περάσουν και από τη Βουλή. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα, υπάρχει μια ουσιαστική απόκλιση της τάξης των 6,8 δισ. ευρώ έως το 2016. Αν και η Λαγκάρντ έσπευσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα λέγοντας πως ακόμα και αν απαιτηθούν μέτρα αυτά δεν θα είναι από περικοπές μισθών και συντάξεων, το κακό είχε γίνει και βουλευτές, ακόμα και της Ν.Δ., έσπευσαν να στείλουν μηνύματα πως δεν θα υπερψηφίσουν ποτέ κάτι τέτοιο.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να ξεφύγει από τη διελκυστίνδα Ε.Ε.-ΔΝΤ για το χρέος και πλέον στόχος του είναι να περάσει μια λύση για την επόμενη μέρα του προγράμματος, η οποία μπορεί να μη λέγεται και επίσημα κούρεμα, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως σε αυτή τη φάση χρειάζονται «έξυπνες» προτάσεις και αποκαλύπτουν πως ήδη έχουν κατατεθεί τέτοιες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από αυτές προβλέπει κούρεμα όχι στο συνολικό χρέος αλλά σε τμήμα του, όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να ήταν το χρέος που προκύπτει από το Δημόσιο.
Από εκεί και πέρα στο Μαξίμου θα επιδιώξουν να περάσουν και μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας. Ηδη το οικονομικό επιτελείο έχει στείλει επιστολή στην τρόικα με την οποία ζητούν να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αν και αρχικά ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμούσε πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό, τελικά επικράτησε η άποψη, έπειτα από συνάντηση και με τον Αντώνη Σαμαρά, να δοθεί αυτή η μάχη.

Σαφάρι για επενδύσεις στην Ελλάδα

Ικανοποιημένος από τις επαφές του σε ΗΠΑ και Ισραήλ εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εκτιμά πως πλέον η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει αλλάξει σημαντικά και πως ολοένα και περισσότεροι θεωρούν πως η χώρα μας προσφέρεται για επενδύσεις. Τα μηνύματα από Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ ήταν πολύ ενθαρρυντικά, ενώ στο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στο γεγονός ότι η Google επέλεξε να ξεκινήσει από την Αθήνα έναν κύκλο επαφών σε όλη την Ευρώπη με καινοτόμους μικρές εταιρίες. Στόχος του πρωθυπουργού είναι η Ελλάδα να γίνει ένα τεχνολογικό και καινοτομικό κέντρο αρχικά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και σε δεύτερη φάση, γιατί όχι, και στην Ευρώπη.
Ο ίδιος έχει ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με τα στελέχη των μεγάλων εταιριών στο χώρο των τεχνολογιών και σε αυτή τη λογική θεωρούν ως πολύ σημαντική την επίσκεψη του εκτελεστικού διευθυντή της Google στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο πως ο Ερικ Σμιτ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ δεν έκρυψε το θαυμασμό του για το εξαιρετικό, όπως το χαρακτήρισε, έμψυχο υλικό της χώρας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
dkottaridis@e-typos.com

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα