Μαξίμου: Στόχος, να κλείσουν οι εκκρεμότητες με την τρόικα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής





Ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να υπάρχει θετικό κλίμα για την Ελλάδα όταν η χώρα μας αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή θα δώσει η κυβέρνηση με στόχο να κλείσουν όσα περισσότερα από τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Αν και αρχικά τις πρώτες μέρες το κλίμα ήταν… πολεμικό, φαίνεται πως στην πορεία βελτιώθηκε. Στην κυβέρνηση, πάντως, εκτιμούν πως η τρόικα επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο και μόνο επειδή πιέστηκε από την Αθήνα αλλά και από το εξωτερικό. Και αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ξεκαθάρισαν στους συνομιλητές τους στο οικονομικό επιτελείο ότι «ήρθαμε να συζητήσουμε για μία εβδομάδα, να δούμε αν κλείσουμε κάτι και τα υπόλοιπα τα λέμε από Ιανουάριο».

Μάλλον είναι η πρώτη φορά που η τρόικα δεν δείχνει να πιέζεται χρονικά και γι’ αυτό ίσως δεν πιέζει και την Αθήνα, ζητεί όμως και θέλει νέα μέτρα για να καλυφθεί το κενό του 2014 και το οποίο η ίδια υπολογίζει πότε στο ένα δισ. και πότε στα 500 εκατ. ευρώ. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν πως η τρόικα πιέζει στα δημοσιονομικά, θέλοντας όμως να κερδίσει κάτι στις διαρθρωτικές αλλαγές. Ζητά δηλαδή
να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, οι ομαδικές απολύσεις, να καταργηθούν οι φόροι υπέρ τρίτων, να προχωρήσει η κινητικότητα και να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δείχνουν να μην τους ενδιαφέρει καθόλου το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο κάνουν πως δεν υπάρχει και το οποίο είναι σαφής απόδειξη πως η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει στο μέγιστο τις δεσμεύσεις της.

Στις συναντήσεις που διεξάγονται όλο αυτό το διάστημα η τρόικα δίνει μεγάλη σημασία στα νομοθετήματα, τα οποία πρέπει να περάσει από τη Βουλή η κυβέρνηση και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ζητούν από το οικονομικό επιτελείο να μην προχωρήσει βιαστικά σε ζητήματα τα οποία μπορεί να τα ξανακοιτάξουν τον Ιανουάριο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για την Αθήνα άμεση προτεραιότητα είναι να επέλθει συμφωνία στο μοναδικό «αγκάθι» που παραμένει όσον αφορά σε αυτό το πακέτο, το μέλλον των Αμυντικών Βιομηχανιών. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι από την πλευρά της κυβέρνησης κάνει λόγο για παράταση ενός έτους με υπαγωγή 300 υπαλλήλων στο θεσμό της κινητικότητας και παράλληλη διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της εταιρίας. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν πως μια συμφωνία μπορεί να υλοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, κάτι που θα οδηγήσει και στην εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, μια δόση η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Σεπτέμβριο.

Από εκεί και πέρα τα μεγάλα «αγκάθια» θα συζητηθούν αυτή την εβδομάδα, με το χρόνο για την κυβέρνηση να μετρά αντίστροφα. Τόσο για το θέμα των πλειστηριασμών όσο και για τον ΦΠΑ στην εστίαση η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις για να παραμείνει το καθεστώς που ισχύει σήμερα. Αν και για το θέμα των πλειστηριασμών φαίνεται πως υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση για τον ΦΠΑ, η τρόικα δεν έχει ουσιαστική διαφωνία με το να διατηρηθεί μειωμένος στο 13%, έχει ξεκινήσει όμως μια συζήτηση για να βρεθούν τα κατάλληλα ισοδύναμα. Το μέτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και των εκπροσώπων των δανειστών μας αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο, όμως, ενώ η Αθήνα κάνει λόγο για μια απώλεια εσόδων της τάξης των 150 εκατ. ευρώ από τη μείωση, η τρόικα μιλά για 300 εκατ. Οσον αφορά στο φόρο ακίνητης περιουσίας, η τρόικα ζήτησε χρόνο για να εκτιμήσει τα νέα στοιχεία και να αναλύσει τα έσοδα τα οποία υπολογίζεται πως θα προκύψουν.

Ουσιαστικά, η τρόικα στη διαπραγμάτευση αυτή κινείται με γνώμονα την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του ’14, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία ανησυχεί πως στην επόμενη διαπραγμάτευση ενδέχεται να τεθεί και θέμα λήψης νέων μέτρων από τους εταίρους μας.
Στόχος, πάντως, του Αντώνη Σαμαρά είναι μέσα στην εβδομάδα να κλείσει η συμφωνία για τα ΕΑΣ, να ανακοινωθεί η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. και να διατυπωθεί ξεκάθαρα από την τρόικα πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν με το νέο έτος σε καλό κλίμα και έχοντας καταγράψει ήδη σημαντική πρόοδο. Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να υπάρχουν σκιές για τη χώρα στη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Δεκεμβρίου και σε κάθε περίπτωση θέλει να υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα για την Ελλάδα με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου.

Σε αυτή τη λογική στην κυβέρνηση θέλουν να χαμηλώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με την τρόικα και ήδη από το οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη της τρόικας παραπονέθηκαν στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πως τα ΜΜΕ παρουσιάζουν μια συγκρουσιακή κατάσταση, κάτι που, όπως λένε και οι ίδιοι, δεν ισχύει.

Αντίστροφη μέτρηση για τη Χρυσή Αυγή

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό η Χρυσή Αυγή να τεθεί εκτός νόμου και να διαλυθεί, με όποιες συνέπειες συνεπάγεται αυτό για το πολιτικό σκηνικό. Μάλιστα, θεωρούν πως ακόμα και με νέο όνομα θα είναι πολύ δύσκολο το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου να κατέβει στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές. Σε αυτή τη λογική υπάρχουν και αυτοί που εκτιμούν πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον ΛΑ.Ο.Σ. και πάλι στο Κοινοβούλιο. Είναι σαφές πως με το ρευστό πολιτικό σκηνικό και με δεδομένο πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία, η οποιαδήποτε αλλαγή ενδέχεται να έχει καταλυτική επίδραση στις προσπάθειες συγκρότησης ενός μετεκλογικού σχήματος κυβερνητικής συνεργασίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
dkottaridis@e-typos.com

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα