Μουσική και παραμύθια με την Καμεράτα στο Μετρό του Συντάγματος

Δύο υπέροχα μουσικά παραμύθια, γραμμένα για να ερεθίσουν τη δημιουργική φαντασία και να ταξιδέψουν στον κόσμο της μουσικής το παιδικό -και όχι μόνον- ακροατήριο, ακούστηκαν το μεσημέρι στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, με «όχημα» την αφηγηματική παρουσία του δημοφιλούς ηθοποιού Δημήτρη Πιατά και τις φωνές των ταλαντούχων Τατιάνας Μπρε και Δήμητρας Παπασταύρου, καθώς και της Καμεράτας Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και του διεθνούς φήμης
μαέστρου Γιώργου Πέτρου.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ο χώρος πολλαπλών χρήσεων στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα άρχισε να γεμίζει από παιδικές φωνές και χαμόγελα των μικρών επισκεπτών που είχαν έρθει συνοδευόμενοι από τους γονείς τους για να πάρουν μέρος στη μουσική γιορτή. Πολλοί ήταν όμως και οι ανυποψίαστοι επιβάτες που παρασύρθηκαν από τις μελωδίες και κοντοστάθηκαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Με ένα μελωδικό μουσικό κομμάτι το «Πρελούδιο για ορχήστρα εγχόρδων» του Γιάννη Σακελλαρίδη, γιου του δημοφιλούς συνθέτη του «Βαφτιστικού», Θεόφραστου Σακελλαρίδη, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση καλωσόρισαν το κοινό ο Γιώργος Πέτρου και η Καμεράτα.

Αμέσως μετά σειρά είχε το ελληνικό παραδοσιακό παραμύθι «Η εκδίκηση της νεράιδας» της Δήμητρας Τρυπάνη (μουσική /προσαρμογή κειμένου) μέσα από τις αφηγήσεις της Τατιάνας Μπρε και της Δήμητρας Παπασταύρου. Οι δύο νεαρές ερμηνεύτριες φορώντας επιβλητικές μάσκες που συμβόλιζαν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, ξετύλιξαν το νήμα της ιστορίας «του βασιλιά της Μυρμιδονίας που αγαπούσε τη Δημητρούλα, μια νεαρή όμορφη κοπέλα που κανείς δε γνώριζε ότι είναι κόρη της Νεράιδας του δάσους... Μα, εκείνη αγαπούσε έναν νεαρό αγρότη. Ο βασιλιάς από τη ζήλια του αποφάσισε να σκοτώσει τον αγρότη και τον κάλεσε σε μονομαχία στο δάσος...».

Το δεύτερο παραμύθι, «Το βασιλόπουλο και ο δράκος», σε κείμενο Γιώργου Κοροπούλη και μουσική Τάσου Ρωσόπουλου με την Κορίνα Βουγιούκα στην κιθάρα και το Δημήτρη Δεσύλλα στα κρουστά, αφηγήθηκε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο ο Δημήτρης Πιατάς. «Μια φορά κι ένα καιρό, ήταν ένας βασιλιάς που ήταν πολύ λυπημένος γιατί δεν είχε αποκτήσει παιδιά. Έτσι έταξε στο δράκο το πρώτο παιδί που θα αποκτούσε και... πράγματι, σε εννέα μήνες η βασίλισσα γέννησε ένα όμορφο βασιλόπουλο. Πέρασαν όμως τα χρόνια, ο δράκος ήρθε να το ζητήσει πίσω...» είπε σαν καλός παραμυθάς ο γνωστός ηθοποιός κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον των λιλιπούτειων επισκεπτών, που αδημονούσαν για τη συνέχεια.

«Ο κόσμος επιζητά τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Στις εποχές που ζούμε έχει πολύ μεγάλη σημασία να προσφέρει κανείς. Και εμείς ως πολιτιστικός φορέας και ως ορχήστρα νιώθουμε όλο και περισσότερο αυτή την ανάγκη και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να δώσουμε όσο πιο πολύ προσιτό θέαμα και ακρόαμα στους μικρούς και μεγάλους φίλους μας. Ακόμα μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις δίνεται σε κάποιον η ευκαιρία που είναι ανυποψίαστος και ίσως δεν είχε σκεφτεί ποτέ πριν να γνωρίσει την ορχήστρα μας , να έρθει σε επαφή μαζί μας και να κρίνει ο ίδιος, αν και πόσο θέλει να μπούμε ση ζωή του » ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Πέτρου.

Για τον Δημήτρη Πιατά η τέχνη αυτές τις στιγμές πρέπει να βγαίνει στους δρόμους και να επικοινωνεί. «Ο κόσμος νιώθει μοναξιά και πρέπει με κάθε τρόπο εμείς οι καλλιτέχνες να δηλώσουμε την παρουσία μας και ότι είμαστε κοντά του» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ηθοποιός για να προσθέσει πως χαίρεται που μπορεί και επικοινωνεί με το κοινό μέσα από μία παράσταση που φέρει την ποιότητα και τη σφραγίδα της Καμεράτας, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και του Γιώργου Πέτρου, καθώς και τη σοβαρότητα μιας παραγωγής που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Στο τέλος, μικροί και μεγάλοι χάρισαν στην ορχήστρα και στους ηθοποιούς ένα ζωηρό και θερμό χειροκρότημα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συμπαραγωγή του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδος και της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. (Σταθερές Συγκοινωνίες). Την πρωτοβουλία στηρίζει η ΟΣΚ ΑΕ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων).
Keywords
Τυχαία Θέματα