Ναόμι Κλάιν: Οι Έλληνες πολίτες ζουν το δόγμα του σοκ

21:30 28/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το Σάββατο το βράδυ τη Ναόμι Κλάιν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του B-fest που ολοκληρώθηκε χθες στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.

Η διάσημη δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια του αποκαλούμενου κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, γνωστή διεθνώς για τα βιβλία της «No Logo» και «Το δόγμα του σοκ», μίλησε κυρίως για την κλιματική αλλαγή ως αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης οικονομίας και ως πρόσχημα για την επιβολή μεγαλύτερης λιτότητας, για το ρόλο της αυτοοργάνωσης των εργαζομένων και των κοινωνιών και την εμπειρία τέτοιων παραδειγμάτων
από άλλες χώρες.

Η Ναόμι Κλάιν στην ομιλία της τόνισε ότι οι πολίτες στην Ελλάδα ζουν το δόγμα του σοκ στην καθημερινότητά τους και ότι η κρίση χρέους είναι η δικαιολογία για να επιβάλλεται μεγαλύτερη λιτότητα και να ιδιωτικοποιούνται οι δημόσιες επιχειρήσεις και ο δημόσιος πλούτος.

Μιλώντας για την κλιματική αλλαγή η Καναδή συγγραφέας υποστήριξε ότι η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται ως πρόσχημα όχι μόνο για να δικαιολογηθούν η λιτότητα και οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και για να υπονομευθεί ο διάλογος για το περιβαλλοντικό ζήτημα και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Με άλλα λόγια, οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη χρησιμοποιούν την κρίση για να τεθούν χαλαρότερα περιβαλλοντικά στάνταρντ», είπε η Ναόμι Κλάιν αναφέροντας ως παράδειγμα τις Σκουριές και τα χρυσορυχεία και κατέληξε λέγοντας ότι η οικονομική και η περιβαλλοντική κρίση έχουν τις ίδιες αιτίες και πηγάζουν από την απληστία μας για γρήγορο κέρδος.

«Οι επικίνδυνοι για το περιβάλλον ρύποι έχουν αυξηθεί κατά 54% και αυτό δείχνει ότι θα πρέπει να βάλουμε το περιβαλλοντικό ζήτημα ως κεντρικό ζήτημα στη μάχη κατά του καπιταλισμού», τόνισε η Ναόμι Κλάιν.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η διάσημη συγγραφέας αστειεύτηκε αρκετές φορές με το κοινό. Κάποια στιγμή μάλιστα ζήτησε συγγνώμη από όσους απογοητεύτηκαν γιατί περίμεναν να δουν τη Ναόμι Κάμπελ (μια έμμεση αναφορά στο γλωσσικό ολίσθημα του Αλέξη Τσίπρα) προκαλώντας τον ενθουσιασμό και τα χειροκροτήματα του κοινού.

Κώστας Πλιάκος
Keywords
Τυχαία Θέματα