Ντάισελμπλουμ: Από την άνοιξη του 2014 και μετά, η οποιαδήποτε "νέα βοήθεια" στην Ελλάδα

01:55 11/7/2013 - Πηγή: E-Typos
Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να βοηθήσει «περαιτέρω» την Ελλάδα και πρόκειται να αποφασίσει το πώς την άνοιξη του 2014, πριν εκπνεύσει τυπικά η ισχύς του προγράμματος χρηματοοικονομικής στήριξης της Αθήνας, δήλωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε μια γαλλική εφημερίδα.

«Η ελληνική περίπτωση είναι πολύ δύσκολη, θα χρειαστεί χρόνος», εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ
στην εφημερίδα Le Figaro, η οποία δημοσιεύει τη συνέντευξή του στον ιστότοπό της σήμερα. «Το πρόγραμμα εξυγίανσης σταδιακά παίρνει τον δρόμο του και το Γιούρογκρουπ προβλέπει ότι θα εγκρίνει την εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων σύντομα», προσθέτει ο επικεφαλής του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα στήριξης της Αθήνας τυπικά ολοκληρώνεται στα τέλη του 2014. Μετά από εκείνο το χρονικό σημείο, η Ελλάδα θεωρητικά δεν θα τελεί πλέον υπό καθεστώς χρηματοοικονομικής ενίσχυσης από τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά είναι πιθανό να μην μπορεί ακόμη να δανείζεται από τις αγορές, με δεδομένο το πάντα τεράστιο χρέος της και τα ακόμη ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια.

«Θα αποφασίσουμε τον Απρίλιο ποια συνέχεια θα δώσουμε. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε περαιτέρω την Ελλάδα», είπε ο Ολλανδός υπουργός, υποσχόμενος ότι η ευρωζώνη μελετά τα «αναγκαία μέτρα».

Ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ απέρριψε, ως μια λύση που «μοιάζει απατηλά ελκυστική» το ενδεχόμενο μιας νέας απομείωσης της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, το οποίο πλέον διακρατούν κατά το μεγαλύτερό του μέρος τα ευρωπαϊκά κράτη και το ΔΝΤ. «Η Αθήνα πρέπει να επιστρέψει μια μέρα στις αγορές και οι επενδυτές θα το σκεφτούν δύο φορές σε περίπτωση νέου κουρέματος» ενώ οι χώρες που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα πρέπει να τα δουν να τους «επιστρέφονται», επέμεινε.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι η δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα είναι δυνατή σε περίπου ένα χρόνο, «στα τέλη του καλοκαιριού του 2014», ενώ αυτή αποκλείται να έχει «αναδρομική ισχύ».
Keywords
Τυχαία Θέματα