Νταβούτογλου: Η πορεία του νέου πρωθυπουργού από τη θέση του καθηγητή στην ηγεσία της χώρας

19:50 30/8/2014 - Πηγή: E-Typos



Η θητεία του στη θέση του υπουργού Εξωτερικών ολοκληρώθηκε, με τις σχέσεις της Τουρκίας απέναντι σε πρώην συμμάχους να βρίσκονται στο ναδίρ, παρά τις διακηρύξεις περί μηδενικών προβλημάτων



Στην Αγκυρα, που πλήττεται από καύσωνα, έμπειροι πολιτικοί αναλυτές για να ξεχάσουν την κούραση λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων της Τουρκίας, χαριτολογώντας, μας έλεγαν πως «με πρωθυπουργό τον Αχμέτ Νταβούτογλου ίσως κάποιος χρειαστεί τη βοήθεια αστρολόγων για να εξηγήσει το μέλλον
της Τουρκίας καθώς έχει την ίδια ημερομηνία γέννησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Πράγματι και οι δύο ηγέτες της Τουρκίας έχουν γεννηθεί την 26η Φεβρουαρίου.

Ο 55χρονος πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι 5 χρόνια νεότερος από τον προκάτοχό του Ερντογάν, ο οποίος ανέβηκε στο υψηλότερο αξίωμα της Τουρκίας μετά την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν χρειάζονται αστρολόγοι καθώς ο Νταβούτογλου ήταν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας από το 2009 και έχει δείξει πολλά δείγματα της δουλειάς του.

Το 2009, όταν ο Ερντογάν τον είχε επιλέξει για υπουργό στο σημαντικό αυτό υπουργείο, πολλοί είχαν εκπλαγεί, όμως είχαν προηγηθεί ειδικές μυστικές αποστολές του ως πρέσβη.

Τότε δεν ήταν βουλευτής και η επιλογή ενός εξωκοινοβουλευτικού ακαδημαϊκού είχε προκαλέσει πολλές μουρμούρες μέσα στο κυβερνών AKP.
Ο ίδιος έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις και απέκτησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Ο Νταβούτογλου έχει εργαστεί πολλά χρόνια ως καθηγητής στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Μαλαισίας και συνέχισε την καριέρα του σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας.
Με την ευγενική, ήπια και χαμογελαστή παρουσία του, πάντως, σύντομα κατάφερε να προκαλέσει αρχικά θετικά σχόλια.

ΤΑ «ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ» ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΛΑ!

Ο Νταβούτογλου όταν αναλάμβανε το υπουργείο Εξωτερικών είχε θέσει ως στόχο τα «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες».

Οι επικριτές του τονίζουν πως κατά τη διάρκεια της θητείας του και αποχωρώντας από το υπουργείο εξωτερικών «κατάφερε» οι σχέσεις της Τουρκίας να βρίσκονται στο ναδίρ με Ισραήλ, Αίγυπτο και Δαμασκό και η χώρα να μην έχει πρέσβεις στο Τελ Αβίβ, στη Δαμασκό και το Κάιρο.
Παράλληλα, η Αγκυρα έχει τεταμένες σχέσεις με το Ιράν και την κυβέρνηση του Ιράκ.

Οσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν προκάλεσε μεγάλη κρίση τα τελευταία χρόνια, όμως οι δηλώσεις του για το καθεστώς του Αιγαίου έδειχναν κάποιες από τις προθέσεις του. Ο Νταβούτογλου είχε υποστηρίξει πως «το Καστελλόριζο δεν βρίσκεται στο Αιγαίο» και πως δεν θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα!

«Η Τουρκία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει μεγάλη στρατηγική δύναμη και δίχως την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά έχει να προσθέσει σημαντικό στρατηγικό βάρος στην Ε.Ε. με την ένταξή της», έχει δηλώσει ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα τελευταία χρόνια, τον εμπιστεύεται απόλυτα. Η συνεργασία του Νταβούτογλου με το διοικητή της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, θεωρείται άψογη και ο Ερντογάν βασίζεται στις απόψεις αυτών των δύο ανδρών. Ο Νταβούτογλου εξελέγη βουλευτής το 2011 ενώ ο Φιντάν δεν έχε καμία σχέση με το AKP.

Oι επικριτές του Eρντογάν μέσα στο AKP τονίζουν πως ο Ερντογάν απομακρύνει την εξουσία από το κυβερνών κόμμα και εμπιστεύεται δύο ανθρώπους που δεν προέρχονται από την κομματική βάση. Πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν πως ο απερχόμενος πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος ήταν συνιδρυτής του AKP, θα αναλάμβανε καθήκοντα πρωθυπουργού. Ο Ερντογάν τούς απογοήτευσε.

«O πρωθυπουργός της Τουρκίας από το 2014 μέχρι και το 2024 θα είναι ο Νταβούτογλου. Ο ηγέτης θα είναι ο Ερντογάν. Αυτοί οι δύο άνδρες θα χτίσουν τη Νέα Τουρκία», προβλέπει ο πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας «Sabah», Ρασίμ Οζάν Κιουτάχγαλι, που έχει στενές επαφές στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το ερώτημα είναι τι περιλαμβάνει το όραμα της Νέας Τουρκίας. Κάποιοι στην τουρκική πρωτεύουσα εύχονται το όραμα αυτό να μην έχει παρόμοια κατάληξη με αυτό «των μηδενικών προβλημάτων» που «είναι καταστροφή της εξωτερικής πολιτικής», όπως ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής Cengiz Çandar.

Γιατρός με μαντίλα η σύζυγός του

Η Σαρέ Νταβούτογλου είναι η πρώτη κυρία της Τουρκίας και δείχνει στον κόσμο πως η μαντίλα δεν είναι εμπόδιο στην απόκτηση των γνώσεων μια γυναίκας. Είναι γυναικολόγος με σημαντική καριέρα. Η ίδια ήταν επικεφαλής της ομάδας στη γέννα του εγγονού του Ερντογάν από την κόρη του, Εσρά.
Με τον Νταβούτογλου γνωρίστηκαν όταν η ίδια ήταν φοιτήτρια και ο πρωθυπουργός τότε ολοκλήρωνε το διδακτορικό του. Είναι παντρεμένοι 30 χρόνια και έχουν αποκτήσει μαζί 4 παιδιά, 3 κόρες και ένα γιο. Η ίδια δηλώνει πως θέλει να συνεχίζει να εργάζεται στη γυναικολογική κλινική της Αγκυρας.

Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ

Η πρώτη μας συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν στη Ρόδο το 2010. Με μια αιφνιδιαστική συνομιλία του με τον τότε υπoυργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα είχαν συμφωνήσει να βρεθούν εκεί. Βρισκόμασταν στο νησί για διακοπές, όμως μας «κάλεσε» το καθήκον.

Ο ίδιος είχε επισκεφθεί το τζαμί στο νησί και έδειχνε το ενδιαφέρον του για την τουρκική μειονότητα της Ρόδου. Ακολούθησε η επίσκεψή του στην Κω. Κέρδιζε το πλήθος με την αμεσότητα και την ευγένειά του και δεν παρέλειπε να δείχνει το ενδιαφέρον του για τα οθωμανικά μνημεία του νησιού. Οταν γνωριστήκαμε και του εξηγήσαμε την καταγωγή μας από την Κωνσταντινούπολη, τη Χίο και τον Πόντο, είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ακολούθησαν πολλές συναντήσεις μας στην επίσκεψή του στη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη το 2011. Σε επισκέψεις του το 2012 και το 2013 στην Ελλάδα ήμασταν συνέχεια δίπλα του για να καλύψουμε το ρεπορτάζ και ο Νταβούτογλου είχε εντυπωσιάσει με δύο κινήσεις του καθώς αντί να επισκεφθεί μόνο τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, όπως συνήθιζαν Τούρκοι υπουργοί, είχε επισκεφθεί τους Ελληνες της Κων/πολης στο Παλαιό Φάληρο, όπως και τους Ιμβρίους, και τους κάλεσε να επιστρέψουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν!

Τώρα ως πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να δείξει εμπράκτως πόσο θέλει να συμβεί αυτό.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
mkostidis@e-typos.com

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα