Οι εμμονές της τρόικας

Η αναβολή της επίσκεψης του κλιμακίου της τρόικας, που επρόκειτο να αφιχθεί την τρέχουσα εβδομάδα στην Αθήνα, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, είναι σαφές ότι υποδηλώνει κατ’ αρχάς τη διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στα ανοιχτά ζητήματα.

Η στάση όμως των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας, οι οποίοι επιδεικνύουν μια πρωτοφανή εμμονή σε κρίσιμα θέματα, όπως οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και οι ομαδικές απολύσεις, υποκρύπτει προφανή εκβιαστική διάθεση, σε μια προσπάθεια να πιέσει την
κυβέρνηση να ενδώσει στις απαιτήσεις της.
Το πρόβλημα είναι πως οι τεχνοκράτες της τρόικας αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τις αντοχές της με την πρωτοφανή δημοσιονομική, φορολογική αφαίμαξη που υφίσταται τα τελευταία τριάμισι χρόνια και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τη λήψη νέων σκληρών μέτρων.

Είναι γεγονός ότι η τρόικα επικαλείται ως επιχείρημα την υποχρέωση της χώρας να τηρήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της, όμως είναι επίσης πραγματικότητα ότι οι πιστωτές αρνούνται να αντιληφθούν ότι ακόμα και αν ληφθούν αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο από την κυβέρνηση για τα επίμαχα ζητήματα, ενδέχεται αυτά να μην μπορούν να περάσουν από την ελληνική Βουλή.

Είναι σαφές ότι τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά με την τρόικα είναι ακόμα πολλά και, με τα δεδομένα που υπάρχουν πλέον, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσει να επέλθει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος καθυστέρησης στην εκταμίευση της επόμενης δόσης και ότι η απόφαση για την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Υστερα από τις αιματηρές οικονομικές θυσίες των Ελλήνων πολιτών, τις οποίες αναγνωρίζουν πλέον όλοι στο εξωτερικό, και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι καιρός οι εκπρόσωποι της τρόικας να αφήσουν στην άκρη τις εμμονές και οι Ευρωπαίοι εταίροι να επιδείξουν επιτέλους στην πράξη την απαιτούμενη αλληλεγγύη που απορρέει από το κοινοτικό κεκτημένο.
Keywords
Τυχαία Θέματα