Οι εξαγγελίες Σαμαρά στη ΔΕΘ οι διεθνείς συναντήσεις και τα τετ-α-τετ με την τρόικα

19:10 23/8/2014 - Πηγή: E-Typos



Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα κάνει λόγο για τη δημιουργία 550.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη τετραετία



Στην αρχή του τελευταίου κατοσταριού μπαίνει η χώρα μας από αυτή την εβδομάδα, καθώς οι εξελίξεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας θα είναι ραγδαίες και οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε όλα τα επίπεδα πολύ σημαντικές.

Την Τρίτη στην Αθήνα θα βρίσκεται ο νέος αντιπρόεδρος του
Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, την Τετάρτη ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και βασικός υποψήφιος για τη θέση του Ολι Ρεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πιερ Μοσχοβισί, ενώ την Πέμπτη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και με τον Αντώνη Σαμαρά, θα συναντηθεί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ.
Στις 30 του μηνός ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου θα δοθούν τα χαρτοφυλάκια στους νέους επιτρόπους και εκεί θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Πολλές αποφάσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κυρίως στο θέμα των φοροελαφρύνσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση, αναμένεται να ληφθούν έπειτα από τη συνάντηση Ελλήνων υπουργών με την τρόικα στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο Αντ. Σαμαράς θα έχει επαφές με ξένους ηγέτες και κατά την παραμονή του στο Νιούπορτ της Ουαλίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 4 και τις 5 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, στις 6 του μηνός ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδας από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ την επόμενη Δευτέρα την Αθήνα θα επισκεφθεί ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο.

Συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά κρατούν χαμηλούς τόνους όσον αφορά στις ελαφρύνσεις που ενδέχεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, είναι όμως σαφές πως θα παρουσιάσει με ένα σώφρονα, όπως λένε, τρόπο το σχεδιασμό του για ελάφρυνση των βαρών, όπως είναι η μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα πάντα με τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα αναδείξει με στοιχεία τα θετικά βήματα που έχει πετύχει η χώρα τα τελευταία χρόνια και θα παρουσιάσει το όραμά του για την Ελλάδα με συγκεκριμένες πρακτικές που θα ακολουθήσει κατά το προσεχές διάστημα.
Πολλά για το πώς θα κινηθεί ο Αντ. Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των επαφών με την τρόικα στο Παρίσι και φυσικά και από το πώς προχωρά η συζήτηση που έχει ξεκινήσει παρασκηνιακά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Είναι σαφές πως εφόσον υπάρξουν θετικά μηνύματα και από τα δύο αυτά μέτωπα αλλά και από τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα για το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί εκτενώς στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας, μέτρα που ήδη αποδίδουν, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση. Ακόμη, θα κάνει λόγο για τη δημιουργία 550.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη τετραετία, ενώ 250.000 νέοι άνεργοι θα απασχοληθούν σε προγράμματα εκπαίδευσης και μαθητείας το επόμενο διάστημα.

Σημαντικό μέρος της ομιλίας του, ο Αντ. Σαμαράς θα το αφιερώσει στα μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση της φορολογίας. Αφού ξεκαθαρίσει πως γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια και τα βάρη που έχει επωμιστεί, θα τονίσει πως στόχος του είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών των φυσικών και νομικών προσώπων που θα ξεκινήσουν σταδιακά μέσα στο 2015. Θα είναι όμως ξεκάθαρος, επισημαίνοντας πως η μείωση αυτή θα προχωρήσει βήμα βήμα τόσο στους άμεσους όσο και στους έμμεσους φόρους.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη να φτάσει στο 15%, ο ανώτατος συντελεστής στα εισοδήματα να μην ξεπερνά το 33% και ο ανώτατος ΦΠΑ να μην είναι πάνω από 12%. Είναι σαφές, όμως, πως όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας και, κυρίως, από την πορεία της ελληνικής oικονομίας και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Οσον αφορά στη διαπραγμάτευση για το χρέος, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει την επιμήκυνση της αποπληρωμής στα 50 χρόνια με παράλληλη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, ενώ θα θέσει και το θέμα θετικών ρητρών για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Βασική προτεραιότητα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να συμφωνήσουν οι εταίροι στη μείωση των πλεονασμάτων, έτσι ώστε να αυξηθούν τα ποσά που θα μπορέσουν να κατευθυνθούν σε δράσεις ανακουφίζοντας τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και αποκαθιστώντας σταδιακά αδικίες σε κοινωνικό επίπεδο.

Σε πρώτο πλάνο η εκλογή Προέδρου

ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ στη ΔΕΘ και παρουσιάζοντας το όραμά του για την Ελλάδα ο Αντ. Σαμαράς θα προτάξει την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας, συνδέοντάς την άμεσα με την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη.
Εχοντας μπροστά του την κρίσιμη μάχη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έτσι ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει με τις παρεμβάσεις του να επαναφέρει ένα κλίμα ηρεμίας και σιγουριάς στην κοινωνία, κάτι πάντως το οποίο δεν θα είναι διόλου εύκολο, δεδομένης της πολιτικής σύγκρουσης που προμηνύεται για τους επόμενους μήνες.
Το δίλημμα που θα τεθεί εκ των πραγμάτων θα είναι το ποιος θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους το θέμα του χρέους και το ποιος θα μπορέσει να τους πείσει πως η μείωση της φορολογίας και η ανακούφιση της κοινωνίας θα συμβάλουν στην ομαλότητα και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
dkottaridis@e-typos.com

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα