Οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη

18:47 27/7/2013 - Πηγή: E-Typos
Υστερα από τρία χρόνια Μνημονίου και αιματηρές οικονομικές θυσίες των Ελλήνων πολιτών, η οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Η πορεία του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, αναμφίβολα, κρίνεται ως θετική, το διεθνές κλίμα έχει αλλάξει προς το καλύτερο και η προοπτική του πρωτογενούς πλεονάσματος θεωρείται για πρώτη φορά βάσιμη και ρεαλιστική.

ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ότι, χάρη στις θυσίες της κοινωνίας και τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά,
οι Ευρωπαίοι εταίροι, από εκεί όπου είχαν τη χώρα μας στο στόχαστρο, πλέκουν πλέον το εγκώμιο της Ελλάδας στο δημοσιονομικό τομέα, όπου σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις, όχι μόνο μεταξύ των μνημονιακών χωρών, αλλά και γενικότερα των χωρών που παρουσιάζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ, τα προβλήματα εντοπίζονται στις καθυστερήσεις που εμφανίζονται στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που θα πρέπει να γίνει από τους εταίρους και στη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία αναμένεται να αρχίσει να συζητηθεί τους προσεχείς μήνες με την προοπτική να τεθεί στο τραπέζι θέμα ελάφρυνσης του χρέους εντός του 2014.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τη λήψη νέων μέτρων. Δεν το αντέχει η κοινωνία, δεν το αντέχει η κυβέρνηση, αλλά ούτε και η οικονομία. Το ενθαρρυντικό στην υπόθεση αυτή είναι το γεγονός ότι, ακόμα και ο αξιωματούχος της Κομισιόν, ο οποίος παρουσίασε την Παρασκευή την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αυτή τη φορά δεν έκανε καμία αναφορά στη λήψη εισπρακτικών μέτρων, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν υπάρχει πλέον τέτοιο περιθώριο γιατί οι πολίτες δεν αντέχουν.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ, όμως, είναι εξίσου δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει έναντι της τρόικας και να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις τις μεταρρυθμίσεις και μεγάλες αλλαγές που είναι αναγκαίες, όχι μόνο ως προαπαιτούμενα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, αλλά και ως προϋποθέσεις για την ανάκαμψη.

ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ η εξυγίανση του κράτους και αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η γραφειοκρατία, εφόσον εξαλειφθεί η φοροδιαφυγή και ελαφρυνθεί η φορολογία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εφόσον εισρεύσουν νέα κεφάλαια από επενδύσεις και δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, είναι βέβαιο ότι ο στόχος της ανάπτυξης θα είναι πλέον εφικτός.
Keywords
Τυχαία Θέματα