Πληροφορίες για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ στην ιστοσελίδα του υπ. Παιδείας

21:47 18/2/2013 - Πηγή: E-Typos
Aπαντήσεις σε 35 από τις συχνότερες ερωτήσεις που δέχεται για το σχέδιο «Αθηνά» παραθέτει στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Παιδείας: http://www.minedu.gov.gr
Mεταξύ άλλων, αναφέρονται οι στόχοι του σχεδίου, οι παθογένειες της ανώτατης εκπαίδευσης, ποιούς αφορά πρωτίστως το σχέδιο κ.α.
Ενδιαφέρον έχουν οι
απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικές με τον αριθμό των φοιτητών που θα αλλάξουν τόπο σπουδών με την εφαρμογή του σχεδίου.
Ειδικά σε αυτό το ερώτημα, το υπουργείο απάντησε: «Συνολικά 31.528 ενεργοί φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ τα οποία «μετακινούνται» από τη σημερινή τους έδρα. Όμως το 15% από το σύνολο αυτό των φοιτητών υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μέχρι τον Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη και τη συμβολή των Εξεταστικών περιόδων Φεβρουαρίου και Ιουνίου, για τους επί πτυχίο φοιτητές. Σε κάθε περίπτωση, στο σύνολο των 250.000 ενεργών φοιτητών θα απαιτηθεί η μετακίνηση περίπου 18.000 φοιτητών - και αυτή εντός των Περιφερειών που σήμερα φοιτούν. Δηλαδή από τα Γρεβενά στην Καστοριά και από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες ή από την Αμαλιάδα στη Πάτρα.
Είναι αναπόφευκτο το ότι η θεραπεία μιας τέτοιας έκτασης και έντασης παθογένειας συνδέεται με κάποιο κόστος, για το οποίο όμως καταβάλλεται προσπάθεια να είναι το λιγότερο δυνατό. Παράλληλα όμως πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι στη λογική των συγχωνεύσεων εντάσσεται η απόκτηση ισχυρότερων πτυχίων από τα νέα Τμήματα, με μεγαλύτερο αντίκρισμα, τα οποία θα δώσουν καλύτερη, περισσότερο ρεαλιστική προσέγγιση στην αγορά εργασίας, ώστε οι απόφοιτοι να μην πηγαίνουν κατευθείαν στην ανεργία. Παράλληλα, θα ληφθούν μέτρα αντιστάθμισης όπως η κάλυψη μέρους του κόστους μεταφοράς».
Όσον αφορά το κόστος των μετακινήσεων των συγκεκριμένων φοιτητών το υπουργείο απαντά: «Θα επιδοτηθούν οι μετακινήσεις με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, που θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα».
Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο των απαντήσεων που δίδει το υπουργείο αφορά τον αριθμό εισακτέων φέτος : «Η αύξηση θα είναι 30% στα ΑΕΙ και η μείωση στα ΤΕΙ 15%. Συνολικά η μείωση που θα προκύψει εκτιμάται ότι δε θα ξεπεράσει το 4%».
Την ίδια ώρα η Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), το οποίο είναι ένα από τα πέντε Πανεπιστήμια που «ομοσπονδιοποιούνται» με τον τίτλο Πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής», εξέδωσε ανακοίνωση προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας περιγράφοντας τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι αρχές του Πανεπιστημίου, για να εκφράσουν τη διαφωνία τους με το προτεινόμενο σχήμα.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι : «Οι Πρυτάνεις των πέντε εμπλεκόμενων πανεπιστημίων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πάντειο, Γεωπονικό και Χαροκόπειο) συναντηθήκαμε με τον υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο δύο φορές: την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου και την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου. Συναντηθήκαμε, επίσης, με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα.
Στις συναντήσεις μας αυτές διατυπώσαμε τη διαφωνία μας στο προτεινόμενο σχήμα «Αδαμάντιος Κοραής», υποστηρίζοντας την άποψη ότι η γραφειοκρατική δομή την οποία αυτό συνεπάγεται, αντιστρατεύεται το πνεύμα του νέου νόμου για αυτονομία, εξωστρέφεια, λογοδοσία και προαγωγή της αριστείας στα πανεπιστήμιά μας».
Η πρυτανεία αναλύει λεπτομερώς όλους τους λόγους διαφωνίας και καταλήγει :
«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η ρύθμιση αυτή να αναθεωρηθεί και να διαφυλαχτεί η αυτόνομη πορεία και η ακαδημαϊκή ταυτότητα του ΟΠΑ. Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Αναλόγως της εξέλιξής του, είναι ενδεχόμενο να απαιτηθούν διαδικασίες συλλογικής διαβούλευσης και παρέμβασης».
Keywords
Τυχαία Θέματα