Ποιοι κλάδοι θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας με ορίζοντα το 2021

19:46 10/5/2014 - Πηγή: E-Typos

Το νέο εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο «Ελλάδα 2021», το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας και να τη θέσει σε τροχιά βιώσιμης αύξησης του ΑΕΠ και μείωσης των φορολογικών βαρών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αναμένεται να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με την πρωτοβουλία αυτή, καθώς και την πρόσφατη έναρξη της συζήτησης γύρω από την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Σαμαράς
διαμορφώνει την ατζέντα της μετα-μνημονιακής εποχής, ώστε η ελληνική οικονομία και η κοινωνία να βγουν από το τούνελ της κρίσης και να διαμορφώσουν το μέλλον τους πατώντας σε στέρεες βάσεις.

Το καινούργιο αναπτυξιακό πρότυπο δίνει έμφαση σε 9 κλάδους της οικονομίας στους οποίους η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός. Περιλαμβάνει προβλέψεις για την ενίσχυση της ρευστότητας και κάνει ρητή αναφορά στη μείωση φορολογικών συντελεστών, καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει και τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής θα συνεχίσουν να αποδίδουν. «Θα πάμε σταδιακά σε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στο πλαίσιο του να μη δημιουργούμε ελλείμματα», διαμήνυσε πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Η αρχή προβλέπεται να γίνει από τη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων. Κομβική προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών στο 20%, από το 26% που είναι σήμερα, ενώ μελλοντικά το ποσοστό αυτό σχεδιάζεται να περιοριστεί στο 15%. Μετά την ελάφρυνση της φορολογίας στα κέρδη των εταιριών, θα ακολουθήσει η περαιτέρω μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, της φορολογίας στην ενέργεια, αλλά και η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα. Ακόμη, στόχος είναι να υλοποιηθούν «στοχευμένες δράσεις για την “ανακούφιση” από τις φορολογικές επιβαρύνσεις σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες, όπως η έρευνα και η ανάπτυξη». Αναπόσπαστο στοιχείο του σχεδίου αποτελεί η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους ανέργους, που επιδιώκεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2015.
Μέσα από αυτό το πλέγμα δράσεων εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η αύξηση του ΑΕΠ κατά 43 δισ. ευρώ ή 23% μέχρι το 2020, ώστε να επιστρέψει κοντά στα προ κρίσης επίπεδα (περί τα 230 εκατ. ευρώ), αλλά χωρίς αυτή τη φορά να βασίζεται στη μεγάλη δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση και τον υπερδανεισμό.

Το νέο πολυετές αναπτυξιακό πλάνο στηρίζεται σε μελέτες του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και της εταιρίας McKinsey. Το προσχέδιό του παρουσιάστηκε στα τέλη Απριλίου στο Euro Working Group (EWG) και συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αποκομίζοντας θετικά σχόλια.

Οι 9 πυλώνες στους οποίους βασίζεται είναι:

1. Τουρισμός: Παλαιότερη έρευνα της McKinsey υπολόγιζε ότι ο εν λόγω κλάδος έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία κατά 18 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 10ετίας. Προβλέπεται ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως ιατρικός και θρησκευτικός τουρισμός, φιλοξενία ηλικιωμένων κ.λπ.

2. Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων: Θα δοθεί έμφαση στην τυποποίηση και τον ποιοτικό έλεγχο των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

3. Ενέργεια: Κατά τη McKinsey μπορεί να εισφέρει 9 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας. Στόχος είναι η βελτιστοποίηση του ενεργειακού μίγματος, η ορθολογική και βιώσιμη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και των αποβλήτων, η εξοικονόμηση ενέργειας κ.ά.

4. Διαμετακομιστικό εμπόριο και συνδυασμένες μεταφορές: Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης αποθηκών, εκσυγχρονισμός πλαισίου για τα εμπορευματικά κέντρα και ανάπτυξη των κατάλληλων οδικών, λιμενικών και σιδηροδρομικών υποδομών είναι οι βασικοί στόχοι.

5. Ερευνα, τεχνολογία και καινοτομία: Επιδιώκεται η παροχή κινήτρων ώστε η Ελλάδα να γίνει περιφερειακό κέντρο ανάπτυξης και καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

6. Βιομηχανία φαρμάκων: Προώθηση δράσεων έρευνας και ανάπτυξης και ενίσχυση του κλάδου είναι οι κύριες προτεραιότητες.

7. Βιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικών: Αναγορεύεται σε καθοριστικό παράγοντα επίτευξης των στόχων του νέου αναπτυξιακού προτύπου.

8. Ναυτιλία και συναφείς δραστηριότητες: Σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός δραστήριου ναυτιλιακού κέντρου στη χώρα με την παροχή κατάλληλων κινήτρων.

9. Εμπορεύσιμες υπηρεσίες: Ποντάροντας στο υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει περιφερειακό κέντρο παροχής εξειδικευμένων τεχνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ευρύτερη Βαλκανική και την Ανατολική Ευρώπη.

«Θα αλλάξει η παραγωγική δομή της χώρας σε μία δεκαετία»

Η κεντρική ιδέα του νέου μακρόπνοου αναπτυξιακού σχεδιασμού είναι ότι αξιοποιώντας τους 9 παραπάνω τομείς ως «ατμομηχανές» της ελληνικής οικονομίας και σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οριζόντιες πολιτικές που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση υπέρ της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, της διαφάνειας, της απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών, της σύνδεσης εκπαίδευσης-αγοράς εργασίας, «η παραγωγική δομή της Ελλάδας θα έχει αλλάξει ριζικά σε μια δεκαετία. Σημαντικοί πόροι θα κατευθύνονται στις επενδύσεις αντί της κατανάλωσης, η απασχόληση θα έχει αυξηθεί ουσιωδώς και μεγάλο μέρος του παραγόμενου προϊόντος θα εξάγεται, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει σύγκλιση με τις χώρες της ευρωζώνης, η οποία όμως θα στηρίζεται σε υγιείς οικονομικές βάσεις».

ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ
mrozakos@e-typos.com

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα