Ρεπούσιες ιστορίες

14:54 11/9/2013 - Πηγή: E-Typos
Καταφέραμε, λοιπόν, το ακατόρθωτο: Να αναδείξουμε τη βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ., Μ. Ρεπούση, σε «μπροστάρη» του «εκσυγχρονισμού» της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Γιατί αν η κ. Ρεπούση βρισκόταν στη Μεγάλη Βρετανία και ανακοίνωνε -κάθε εξάμηνο- και από μία «νέα ανάγνωση» στα κεφάλαια της αγγλικής Ιστορίας, π.χ. όσον αφορά στους αγώνες περιορισμού της βασιλικής εξουσίας με την απόκτηση της magna charta libertatum ή στην αγιοσύνη του Sir Thomas More, που δεν αποδέχθηκε το σχίσμα της Βρετανικής Εκκλησίας, μάλλον δεν θα ασχολιόταν μαζί της κανείς σοβαρός
άνθρωπος, πόσω μάλλον ιστορικός. Αλλά καθώς στην Ελλάδα η κ. Ρεπούση συμπεριφέρεται ως ιστορική ακτιβίστρια κατά της εθνικής ταυτότητας κατορθώνει όχι μόνον να βλέπει τις ιστορικά ανιστόρητες θεωρίες της να δημοσιεύονται στα ΜΜΕ κάνοντας προσωπική διαφήμιση αλλά και να βρίσκει οπαδούς ανάμεσα σε εκείνους που νομίζουν ότι η ιστορική μας μνήμη πρέπει να περάσει από τη μηχανή εξευρωπαϊκού αλέσματος για να μείνουμε με το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο». Ολα τα άλλα να χαθούν μέσα σε μια αφήγηση στρογγυλεμένης κοινής Ιστορίας.
Η κ. Ρεπούση, που έγινε γνωστή στο Πανελλήνιο με το «συνωστισμό» στην ακτή της Σμύρνης, όταν η πόλη είχε παραδοθεί στις φλόγες και τους Ελληνες πετσόκοβαν οι Τσέτες, πρόσθεσε λίγο αργότερα τους Πόντιους στις ενασχολήσεις και σε λίγο ζήλωσε νέες επιστημονικές «δόξες» καθώς αποφάσισε ότι οι Σουλιώτισσες αποτελούν εθνικό μύθο. Τώρα έβαλε στόχο την κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών. Υποθέτω ότι ενοχλείται από την παράλληλη συμπόρευση Ελλάδας και Ορθοδοξίας. Και οι μεν θρησκεύοντες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι θα καταργηθούν τα Θρησκευτικά από τη Μέση Εκπαίδευση, οι δε εκκλησιαστικοί θεωρούν ότι η κατάργηση του μαθήματος θα οδηγήσει στο μέλλον την Ελλάδα να απογαλακτιστεί και από την Ορθοδοξία.
Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: Είναι αστείο να θεωρούμε ότι διδάσκονται τα Θρησκευτικά στη Μέση Εκπαίδευση. Με μία ώρα την εβδομάδα το μάθημα είναι ήδη καταργημένο. Κι είναι ακόμη πιο... καταργημένο, αν σκεφτούμε ότι τα παιδιά των άλλων δογμάτων δεν παρακολουθούν το μάθημα και όσοι γονείς επιθυμούν, με δική του υπεύθυνη δήλωση, τα παιδιά τους ούτε παρακολουθούν ούτε εξετάζονται στα Θρησκευτικά. Η δε Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από τη διδαχή των Θρησκευτικών, εφόσον η ελληνική οικογένεια σέβεται την παράδοσή της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο υπουργός Παιδείας μπορεί να αφαιρέσει το μάθημα -ακόμη κι από τη Γ΄Λυκείου, όπως είδα με παρέμβασή του την τελευταία στιγμή!-, επειδή διαφωνεί η κ. Ρεπούση. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ας προτείνει τρόπους, ώστε η διδαχή της ορθόδοξης πίστης να απαντά στα σύγχρονα ερωτήματα των μαθητών. Η Εκκλησία οφείλει να αφουγκράζεται τους προβληματισμούς των νέων, διαμορφώνοντας με την πίστη τους χαρακτήρες τους. Η Ορθοδοξία είναι συνυφασμένη με την ιστορική μας παράδοση, αποτελώντας πολύτιμο μέρος της εθνικής μας συνείδησης. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τη δήθεν «εικονοκλάστρια» Ρεπούση.
Keywords
Τυχαία Θέματα