Σε ύφεση, με 0,2 η Ευρωζώνη το Β τρίμηνο του 2012 - Εξαίρεση, η Γερμανία και η Γαλλία

16:30 14/8/2012 - Πηγή: E-Typos
Συρρίκνωση 0,2% εμφάνισε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Ευρωζώνης, έναντι μηδενικής μεταβολής που είχε καταγράψει το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Τα στοιχεία αυτά είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένα με ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, αλλά υποκρύπτουν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται σε ύφεση, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος και άλλων, οι οικονομίες των οποίων εμφανίζουν αυξημένες αντοχές, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία κατέγραψε αύξηση ΑΕΠ 0,3% κατά την ίδια περίοδο, της Γαλλίας η οποία παρέμεινε αμετάβλητη και της Ολλανδίας που εμφάνισε αύξηση ΑΕΠ 0,2%. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η οικονομία της Ευρωζώνης είχε υποχωρήσει κατά 0,3%.

Οικονομικές επιδόσεις θετικότερες του αναμενομένου παρουσίασε κατά το Β' τρίμηνο του έτους η Γερμανία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της οποίας αυξήθηκε κατά 0,3%.

Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Γαλλίας, το ΑΕΠ της οποίας παρέμεινε αμετάβλητο έναντι του Α' τριμήνου, διαφεύγοντας όμως έτσι την μετάβαση της οικονομίας σε κατάσταση ύφεσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής της Γερμανίας, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 0,3% έναντι 0,2% που ανέμεναν οικονομολόγοι και αναλυτές, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών αλλά και της εγχώριας κατανάλωσης, η οποία αντιστάθμισε την πτώση των επενδύσεων.

Στο μεταξύ, η οικονομία της Γαλλίας εμφάνισε μηδενική διαφοροποίηση έναντι του Α' τριμήνου, κατά το οποίο το ΑΕΠ είχε σημειώσει πτώση 0,1%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών.

Ως αποτέλεσμα η γαλλική οικονομία διέφυγε την είσοδό της σε ύφεση, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Μια χώρα θεωρείται ότι βρίσκεται σε ύφεση, εφόσον το ΑΕΠ της υποχωρήσει επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα