Στον Ελεύθερο Τύπο σήμερα: Οδηγός για την προστασία των τραπεζικών καταθέσεων

13:43 27/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Εκδηλη είναι η ανησυχία των αποταμιευτών για το όριο προστασίας των 100.000 ευρώ μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ότι το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα για την Κύπρο αντιπροσωπεύει ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη.
Στα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών
χθες δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις καταθετών οι οποίοι ζήτησαν να «σπάσουν» καταθέσεις στο όριο των 100.000 ευρώ, ακόμη και σε προθεσμιακές που ήταν σε ισχύ, προκειμένου να μην ξεπερνούν το ύψος της εγγύησης που προσφέρει η Ε.Ε.
«Πελάτες μας ζήτησαν να προσθέσουν συνδικαιούχους στους λογαριασμούς ή να σπάσουν μεγάλες καταθέσεις ανά 100.000 ευρώ», ανέφεραν στον «Ε.Τ.» αρμόδια στελέχη από εμπορικές τράπεζες.

Οριο τα 100.000 €

Εκροές καταθέσεων δεν καταγράφηκαν, ωστόσο η αγορά περιμένει με αγωνία την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των πρώην πια κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Η κοινοτική οδηγία για την εγγύηση των καταθέσεων -και δεν αφορά μόνο την ευρωζώνη αλλά το σύνολο των χωρών της Ε.Ε.- είναι σαφής και σε ισχύ από το 2010: μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες.
Αυτή η ασφάλεια που προσφέρει στην Ελλάδα το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και στην Κύπρο αντίστοιχα το Σχέδιο Προστασίας Καταθέσεων (ΣΠΚ) πιθανόν δεν είναι ικανή να καθησυχάσει τους αποταμιευτές με όσα διαδραματίζονται.
Tα κυπριακά υποκαταστήματα στη χώρα μας ανήκουν πλέον στον όμιλο Πειραιώς, οπότε έχει λήξει ο… συναγερμός και δεν υπόκεινται σε κανένα είδος «κουρέματος» όπως έχει αποφασιστεί για την Κύπρο.
Στο ερώτημα εάν το εκάστοτε ΤΕΚΕ –εν προκειμένω το ελληνικό- έχει διαθέσιμα χρήματα να καλύψει μια μαζική κατάρρευση τραπεζών, ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει καταφατικά. Με βάση τον απολογισμό του 2011, το ΤΕΚΕ έχει στο Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων διαθέσιμους πόρους 2,23 δισ. ευρώ, ενώ οι συσσωρεμένοι πόροι ανέρχονται σε 3,465 δισ. ευρώ.
Οπως και να ’χει, η ασφάλεια των καταθέσεων έχει μπει εκ νέου στη συζήτηση – ο «Ε.Τ.» δέχτηκε πληθώρα τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων από αναγνώστες του και δίνει εκ νέου τις απαντήσεις για το τι ισχύει, τι καλύπτεται και τι όχι και πώς μπορείτε να διασφαλίσετε τα χρήματά σας.

Ερωτήσεις-απαντήσεις

1 Ποιο είναι το όριο κάλυψης των καταθέσεων;
Το σύνολο των καταθέσεων του ιδίου καταθέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, που καλύπτεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Το όριο αυτό ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση. Με την Οδηγία 2009/14/ΕΚ το όριο αυτό έχει καταστεί μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2011 υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της Ε.Ε.

2 Τι γίνεται στην περίπτωση των κοινών καταθετικών λογαριασμών;
Στις περιπτώσεις λογαριασμών που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσοτέρων προσώπων από κοινού το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως χωριστή κατάθεση του κάθε δικαιούχου του λογαριασμού και, συνυπολογιζομένων και των λοιπών καταθέσεών του, καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

3 Πώς μπορώ να νιώσω ασφαλής αν έχω πάνω από 100.000 ευρώ στην τράπεζα;
Είτε βάζοντας συνδικαιούχο στο λογαριασμό, ώστε να επιμεριστεί το ποσό αναλογικά, είτε «σπάζοντας» τις καταθέσεις ανά 100.000 ευρώ σε διαφορετικές τράπεζες. Ωστόσο, ό,τι αναφέρουμε αφορά στα υφιστάμενα δεδομένα.

4 Αν ένα πρόσωπο έχει σε λογαριασμό κάτω από 100.000 ευρώ, μέχρι ποιο όριο μπορεί να φτάσει το ποσό που θα λάβει ως εγγύηση;
Δεν μπορεί να πάρει παραπάνω από αυτά που έχει στο λογαριασμό του.

5 Τι γίνεται με τους ανήλικους συνδικαιούχους μιας κατάθεσης;
Οι ανήλικοι δεν διαφοροποιούνται ως καταθέτες για τα δικαιώματα από την προστασία των καταθέσεών τους. Τα δικαιώματα αυτά τα ασκούν οι έχοντες τη γονική μέριμνα.

6 Τι γίνεται όταν υπάρχουν κοινοί λογαριασμοί στην ίδια τράπεζα; Αν για παράδειγμα ο καταθέτης Α έχει σε κοινό λογαριασμό με τον καταθέτη Β 150.000 ευρώ.
Στο παράδειγμα, δεδομένου ότι δεν αναφέρονται ποσοστά συμμετοχής καθενός εκ των συνδικαιούχων στους λογαριασμούς, καθένας καταθέτης δικαιούται 75.000 ευρώ.

7 Ενας καταθέτης Α έχει σε κοινό λογαριασμό με τον καταθέτη Β 150.000 ευρώ και σε άλλο κοινό λογαριασμό που τηρείται στην ίδια τράπεζα με τον καταθέτη Γ το ποσό των 100.000 ευρώ. Ποιες είναι οι αποζημιώσεις σε περίπτωση ενεργοποίησης του ΤΕΚΕ για τους Α, Β, Γ;
Ο καταθέτης Α δικαιούται αποζημίωση 100.000 ευρώ, ο καταθέτης Β δικαιούται 75.000 ευρώ και ο Γ 50.000 ευρώ.

8 Τι γίνεται όταν ένας καταθέτης έχει καταθέσεις σε δύο τράπεζες; Ο καταθέτης Α σε κοινό λογαριασμό με τον καταθέτη Β σε μία τράπεζα Ι 100.000 ευρώ. Ο ίδιος καταθέτης Α έχει, σε άλλο ατομικό λογαριασμό που τηρείται σε άλλη τράπεζα ΙΙ 100.000 ευρώ. Ποιες είναι οι αποζημιώσεις για τους Α, Β, σε περίπτωση ενεργοποίησης του ΤΕΚΕ και για τις δύο τράπεζες ταυτόχρονα (Ι, ΙΙ);
Ο καταθέτης Α δικαιούται αποζημίωση 50.000 ευρώ από την τράπεζα Ι και 100.000 ευρώ από την τράπεζα ΙΙ, ενώ ο καταθέτης Β δικαιούται αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ από την τράπεζα Ι.

9 Τα νομικά πρόσωπα καλύπτονται από την εγγύηση του ΤΕΚΕ;
Ναι, έως το ποσό των 100.000 ευρώ.

10 Δεν είναι πιο ασφαλές κάποιος καταθέτης να πάρει τα χρήματά του από την τράπεζα και να τα βάλει στο «σεντούκι»;
Οποιαδήποτε σκέψη για απόσυρση των χρημάτων από τις τράπεζες κρίνεται από τα τραπεζικά στελέχη παράλογη, καθώς αφενός δεν θα έχουν την παραμικρή απόδοση και αφετέρου θα είναι έκθετα σε ληστείες ή άλλες παράνομες δραστηριότητες.

11 Τι τύχη έχουν τα χρήματα μιας κατάθεσης πέρα από το όριο εγγύησης των 100.000 ευρώ;
Περαιτέρω αποζημίωση μπορεί να προκύπτει μόνο από το προϊόν της εκκαθάρισης του πιστωτικού ιδρύματος.

12 Η αποζημίωση μιας προθεσμιακής σε δολάρια θα γίνει σε δολάρια ή σε ευρώ;
Η αποζημίωση καταβάλλεται σε ευρώ. Για τη μετατροπή των δολαρίων σε ευρώ εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί συναλλάγματος και κίνησης κεφαλαίων.

13 Εάν φυλάσσω τα χρήματά μου σε θυρίδα τράπεζας είναι εγγυημένα από το TEKE;
Τα χρήματα αυτά ΔΕΝ καλύπτονται από το ΤΕΚΕ.

14 Ποια πιστωτικά ιδρύματα συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ;
Στο Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στην Ελλάδα εκτός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που υπόκειται στο υπουργείο Οικονομικών. Ως εκ τούτου, το ΤΕΚΕ καλύπτει και τις καταθέσεις υποκαταστημάτων ελληνικών τραπεζών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή τρίτες χώρες.

15 Καλύπτει το ΤΕΚΕ τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα;
Οι κυπριακές τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Cyprus PB) πλέον ανήκουν στην Τράπεζα Πειραιώς, οπότε καλύπτονται κανονικά από το ΤΕΚΕ.

16 Τι γίνεται με τις καταθέσεις υποκαταστημάτων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά υπάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου (π.χ. Citibank) κ.ά. ΔΕΝ συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ της Ελλάδος διότι προέρχονται από χώρα της Ε.Ε. και συμμετέχουν υποχρεωτικά στο Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων των χωρών τους.

17 Πόσο σύντομα μπορώ να πάρω την αποζημίωσή μου αν κάτι πάει στραβά με την τράπεζα;
Το ΤΕΚΕ καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις που αφορούν μη διαθέσιμες καταθέσεις εντός 20 εργασίμων από την ημέρα κατά την οποία οι καταθέσεις καθίστανται μη διαθέσιμες. Σε έκτακτες περιπτώσεις η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για διάστημα που δεν υπερβαίνει τις δέκα εργάσιμες ημέρες.

18 Είναι ασφαλέστερο για τους καταθέτες να αλλάξουν τη μορφή της κατάθεσής τους; Για παράδειγμα, έναν κλειστό προθεσμιακό λογαριασμό να τον μετατρέψουν σε λογαριασμό όψεως ή ταμιευτηρίου ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να «σηκώσουν» τα χρήματά τους;
Ο λογαριασμός προθεσμίας σπάει οποιαδήποτε στιγμή, ωστόσο συνήθως υπάρχει ποινή (penalty) ως προς το επιτόκιο. Το κεφάλαιο μένει πάντα άθικτο.

19 Τι ισχύει για τα repos;
Τα repos ΔΕΝ είναι κατάθεση.

20 Οι τόκοι μιας κατάθεσης συμπεριλαμβάνονται στην αποζημίωση;
Στο όριο των 100.000 ευρώ συμπεριλαμβάνονται και οι δεδουλευμένοι τόκοι μέχρι την ημέρα που η κατάθεση καθίσταται μη διαθέσιμη.

21 Οι προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) θεωρούνται καταθέσεις;
Τα εισπραττόμενα, από την τράπεζα, ποσά για την έκδοση καρτών ηλεκτρονικού χρήματος ΔΕΝ θεωρούνται καταθέσεις.

22 Εάν έχω δάνεια σε ένα πιστωτικό ίδρυμα, τι συμβαίνει σε περίπτωση που οι καταθέσεις στο πιστωτικό ίδρυμα καθίστανται μη διαθέσιμες;
Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης από το ΤΕΚΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια συμψηφίζονται με το συνολικό υπόλοιπο των καταθέσεων.

Η λειτουργία του ΤΕΚΕ

Σκοπός του ΤΕΚΕ είναι η καταβολή αποζημιώσεων στους καταθέτες των πιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν σ' αυτό υποχρεωτικά ή προαιρετικά και ευρίσκονται σε αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις προς τους καταθέτες τους. Ο νόμος δεν παρέχει στο ΤΕΚΕ την εξουσία παρέμβασης για την εξυγίανση προβληματικών πιστωτικών ιδρυμάτων, δεδομένου ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ισχυρή απόδειξη της ασφάλειας των ελληνικών τραπεζών είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η διαδικασία καταβολής αποζημίωσης έχει ενεργοποιηθεί μόνο μια φορά, στους καταθέτες της Αραβοελληνικής Τράπεζας η οποία τέθηκε σε εκκαθάριση το 1994 και ανταποκρίθηκε έγκαιρα και με πλήρη επιτυχία στο έργο αυτό.

Το όριο

Το όριο των 100.000 ευρώ ίσχυε κατ’ αρχάς μέχρι 31/12/2011 και η ισχύς του παρατάθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών μέχρι το τέλος του 2015. Ωστόσο, με την Οδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου το όριο αυτό έχει καταστεί υποχρεωτικό μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2010 για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Το ποσό αυτό καταβάλλεται ως αποζημίωση σε κάθε καταθέτη, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση. Οσον αφορά κοινούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη θεωρείται χωριστή κατάθεση και καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ. Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους δικαιούχους δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο, τέλος ή εισφορά.
Ως καταθέσεις ορίζονται τα πιστωτικά υπόλοιπα των κατατεθειμένων σε λογαριασμούς κεφαλαίων ή τα πιστωτικά υπόλοιπα προσωρινού χαρακτήρα που προκύπτουν κατά τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές και τα οποία το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να επιστρέψει βάσει των εφαρμοζόμενων νόμιμων και συμβατικών όρων, καθώς και οι υποχρεώσεις για τις οποίες το πιστωτικό ίδρυμα έχει εκδώσει παραστατικούς τίτλους. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι καταθέσεις προθεσμίας, ταμιευτηρίου και όψεως, άρα καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επε

ΡΟΗ ΧΑΪΚΟΥ
rhaikou@e-typos.com

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Αναζητήσεις
ποιες τραπεζες υποκεινται στο τεκε, ανηλικα σε τραπεζικες καταθεσεις
Τυχαία Θέματα