Στουρνάρας: Δουλεύουμε για να κλείσουν οι εκκρεμότητες. Αύριο η συνάντηση Σαμαρά-τρόικα

22:29 12/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 22.20

Με στόχο να κλείσουν άμεσα όσα περισσότερα ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα με την τρόικα κινούνται στην κυβέρνηση, εν όψει και της αυριανής συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον κ. Σαμαρά
με τη συμμετοχή των κ.κ. Στουρνάρα, Σταικούρα, Χατζηδάκη, Μανιτάκη και Βρούτση με τον υπουργό Οικονομικών να κάνει λόγο, εξερχόμενος της σύσκεψης, για αρκετές εκκρεμότητες. Εξέφρασε όμως την εκτίμηση πως ορισμένα θέματα μπορεί να κλείσουν άμεσα. "Όλα δε νομίζω, γι' αυτό δουλεύουμε, όμως, για να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ενημέρωση 19.25

Λόγω καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του έργου των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα, η συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας μετατίθεται για αύριο στις 7 το βράδυ. Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζαν πως η καθυστέρηση αυτή δεν οφείλεται σε κάποια δυστοκία που παρουσιάζεται αλλά απλώς σε διαδικαστικά θέματα.-

Σαμαράς - τρόικα: Ποια είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας που θα επιχειρήσουν να επιλύσουν

Τρία πολύ μεγάλα «αγκάθια» παραμένουν ανοικτά στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, αποτρέποντας την όποια συμφωνία, παρά και τη νέα ευρεία διυπουργική σύσκεψη, χθες στο υπουργείο Οικονομικών, με τους εκπροσώπους των δανειστών, διάρκειας 4,5 ωρών.

Χαρακτηριστική ήταν η λακωνική δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, «είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις (προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία). Αύριο (σήμερα) συναντώνται τα τεχνικά κλιμάκια».

Ο υπουργός «φωτογράφισε» έτσι το πρώτο από τα «αγκάθια», αυτό της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις τράπεζες.

Η κυβέρνηση, επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιζητεί ένα ταυτόσημο σύστημα για τις δόσεις τόσο προς την Εφορία, όσο και προς τα ταμεία, ενώ η τρόικα από την πλευρά της θέλει ένα μόνιμο σύστημα, σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και αφού ενημερωθεί επακριβώς για το πόσους θα επηρεάσει η ρύθμιση και ποιο θα είναι το όφελος του Δημοσίου.

Το δεύτερο «μεγάλο αγκάθι» είναι το κατά πόσον θα εισπραχθεί και εφέτος το έκτακτο τέλος επί των ακινήτων (που εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ), καθώς η τρόικα δεν φέρεται να πείθεται ότι το νέο ενιαίο τέλος και ο εισπρακτικός μηχανισμός θα αποδώσουν τα αναμενόμενα οφέλη. «Το θέμα είναι ανοικτό, το κουβεντιάζουμε», τόνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το τρίτο «μεγάλο αγκάθι» αφορά στη «μείωση και βελτίωση του δημόσιου τομέα», κατά τη δήλωση του παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, δεν ήταν παρών στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη, αλλά αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την τρόικα, καθώς, όπως είπε σε μια αποστροφή του λόγου του, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «εάν είχε κλείσει αυτό το ζήτημα, θα ήταν ελαφρώς πιο εύκολη η δουλειά και θα διευκόλυνε το διαρθρωτικό ορόσημο για τη δόση του Μαρτίου».

Εκ των πραγμάτων, ίσως παραταθεί η παραμονή των επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, «αυτό είναι και πρακτική της τρόικας, να κλείνει όλα τα ζητήματα μαζί». Πάντως, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η δόση των 2,8 δις. ευρώ, που έχει εγκριθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και πρέπει να εκταμιευθεί τον Μάρτιο, «θα έρθει στην ώρα της».

Σημειώνεται, ότι στις συζητήσεις με την τρόικα τέθηκαν από την ελληνική πλευρά και τα θέματα της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο και του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά «η αντίδραση της τρόικας δεν ήταν πολύ θετική. Δεν γίνεται μία χώρα με έλλειμμα και υστέρηση εσόδων να θέλει να μειώσει φόρους», είπε χαρακτηριστικά ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος, ερωτηθείς, εάν η παραίτηση του κ. Αθανασόπουλου από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ, θα καθυστερήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, απάντησε ότι «όχι, δεν θα υπάρξει καθυστέρηση». Εξάλλου, ο ίδιος πιστεύει ότι οι ποινικές διώξεις προς διοικητές και επικεφαλής οργανισμών, δεν θα φοβίσει τους υπόλοιπους από το να εφαρμόσουν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Keywords
Τυχαία Θέματα