Στουρνάρας για Κύπρο: Αν δεν βρεθεί λύση η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει να κάνει

20:34 20/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Οι κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές για πολύ, αλλιώς θα καταστραφεί η κυπριακή οικονομία. Πρέπει να βρεθεί λύση εντός ωρών, αλλιώς η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας,
εμφανιζόμενος ενώπιον των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Οικονομικών της Βουλής. Σε περίπτωση που η Κύπρος δεν παρουσιάσει άμεσα εναλλακτικό σχέδιο με το οποίο να ανοίξουν οι τράπεζές της, «η Ελλάδα έχει "Plan B" που δεν μπορώ να σας το πω. Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα ελαχιστοποιούνται. Παίρνουμε τα μέτρα μας».

Δεχόμενος σκληρή κριτική για τη στάση του στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η απόφαση υπήρξε ομόφωνη. «Η κυπριακή ηγεσία συμμετείχε στη λήψη της απόφασης και μάλιστα έγινε διαβούλευση με τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη όταν φαινόταν ένα αδιέξοδο στις πρώτες προτάσεις. Έγινε μια διαβούλευση και με τον κ. Σαρρή και βγήκε συμβιβαστική πρόταση. Εκεί δεν μπορούσε να ασκηθεί βέτο. Καμία άλλη λύση δεν κατατέθηκε στο τραπέζι» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
«Δεν αντιλήφθηκα καθόλου πως κατέστρεφα την Κύπρο» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε αντίστοιχο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. «Η Κύπρος αποφάσισε και εμείς στηρίξαμε. Δεν οχυρώνομαι πίσω απ' τον κ. Αναστασιάδη, αλλά δεν είμαι πιο Κύπριος απ' τους Κύπριους» ανέφερε.

Η Κύπρος σήμερα, αντιμετωπίζει κατά τον υπουργό Οικονομικών, προβλήματα που σχετίζονται με τη διόγκωση του τραπεζικού της συστήματος. Αυτός είναι και ο
λόγος για τον οποίο «υπήρξαν άλλα εναλλακτικά σενάρια, αλλά όλα είχαν να κάνουν με καταθέσεις. Η κυπριακή οικονομία είναι πολύ μικρή σε σχέση με το τραπεζικό της σύστημα και όλα τα άλλα μέτρα έδιναν ανεπαρκή αποτελέσματα». Στην ανάγκη της Κύπρου να βρει 17 δισ. προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, κάθε δανεισμός πάνω από 10 δισ. θα καθιστούσε το χρέος της μη βιώσιμο. Τα 7 δισ. που λείπουν λοιπόν, θα πρέπει να είναι μη δανειακοί πόροι.

«Αυτή η αριθμητική δίνει και το πλαίσιο της λύσης» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. «Έχουν βρεθεί 1 έως 1,5 δισ. και λείπουν 5,8 δισ. ακόμη». Σε κάθε περίπτωση, «το εφάπαξ που προτάθηκε, δεν είναι δυνατόν να επεκταθεί σε άλλες χώρες, γιατί καμία δεν έχει τέτοια σχέση τραπεζικού συστήματος με ΑΕΠ».
Το περιεχόμενο της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών, προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Ν. Βούτση να παρατηρεί, πως «δεν θα ήθελα να ήμουν Κύπριος και να έβλεπα την πολιτική ειλικρίνεια μέχρι κυνισμού της πρωτολογίας και δευτερομιλίας σας».

«Σε απόλυτη αντίθεση με τα όσα έλεγε η κυβέρνηση, αφυδατώσατε και υπονομεύσατε την οποιαδήποτε προσπάθεια για εξεύρεση εναλλακτικών προτάσεων. Όλη σας η ομιλία θέλει να δημιουργήσει ένα τοπίο αδιεξόδου: Ενστερνιστήκατε όλα τα επιχειρήματα του κου Σόιμπλε που έχει μείνει μόνος του. Εκτιμώ βεβαίως την ειλικρίνειά σας. Από πότε όμως κάνατε εσείς ιερό βιβλίο το 10 δισ. σε σχέση με τα 17 δισ. του χρέους; Πόσες φορές έχετε κουρέψει το χρέος με το απίστευτο PSI που χρέωσε και 5 δισ. τις κυπριακές τράπεζες; Δεν γνωρίζετε πως η Γερμανία μάζεψε 15 δισ. μέσα στο 2013, μόνον απ' τη διαφορά των επιτοκίων της;»
«Κερδίζουν! Τους τα κλέβουμε απ' την τσέπη τους; Είναι ο Νότος παρίες; Πώς μπαίνουμε εμείς σ' αυτή τη λογική;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η αριθμητική του δημοσίου χρέους, είναι απλά μαθηματικά» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Η ουσία παραμένει. Η Κύπρος καλά έκανε εφόσον το επιθυμεί ο λαός της, αλλά πρέπει να καταθέσει ένα σχέδιο για να συνεδριάσει το Eurogroup και ν' αποφασίσει. Βοηθείστε όμως κι εσείς!».

«Το μεγάλο ζήτημα είναι πως αν δεν βάλεις φόρο σε καταθέσεις κάτω από 100.000, θα πρέπει να βάλεις διψήφιο ποσοστό στις πάνω από 100.000 και να έρθεις σε αντίθεση με το επιχειρηματικό μοντέλο της κυπριακής οικονομίας» συνέχισε ο κ. Στουρνάρας. «Ο περιορισμός είναι πως υπάρχουν 10 δισ. διαθέσιμα. Μακάρι να δεχόταν το Eurogroup να ανέβει στα 12 δισ. όπως είχα προτείνει. Δεν πάσχουμε καθόλου από αφωνία! Μιλάμε πάρα πολύ εκεί, και προτείνουμε λύσεις - λύσεις προοδευτικές, αλλά στο πλαίσιο της πραγματικότητας. Ο Πρωθυπουργός ήταν διαρκώς στο τηλέφωνο και μου έλεγε να είμαι στο πλευρό της Κύπρου. Αυτές ήσαν οι θέσεις και των άλλων δύο πολιτικών αρχηγών. Το θεωρείτε λίγο το να πάρουμε τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών εδώ; Δεν είναι καθόλου λίγο».

Από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Νότης Μαριάς επανέλαβε ότι το κόμμα του θα ζητήσει την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα, και ζήτησε τη σχετική συνδρομή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συμπλήρωση του αριθμού των απαιτούμενων βουλευτών. Η Ελένη Ζαρούλια (Χρυσή Αυγή), υπενθύμισε την εναντίωση που είχε εκφράσει το κόμμα της στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και τη θέση πως «με την ένταξη στην ΟΝΕ τελειώνει η εθνική μας ανεξαρτησία».

«Ιστορικό λάθος, θρυαλλίδα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ). «Το να συναχτούμε με τις βόρειες ή τις νότιες χώρες, είναι σαν να επιλέξουμε με ποιον δραγουμάνο θα πάμε. Γιατί και οι μεν και οι δε τσακίζουν τους λαούς» παρατήρησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Σεβαστή η απόφαση της Κύπρου, αλλά η Ελλάδα έχει συμφέροντα από τη μη χρεοκοπία της. Και η απόφαση της κυπριακής Βουλής, θέτει σε κίνδυνο τα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας» εκτίμησε ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ). «Η ιδέα να μην κουρευτούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000, ήταν ιδέα των σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του αριστερού κόμματος Die Linke» υποστήριξε η Σοφία Βούλτεψη. Αργότερα ο Ε. Τσακαλώτος, ανέγνωσε σχετική ανακοίνωση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς με την οποία διαψεύδεται η τοποθέτηση της κας Βούλτεψη. «Επικοινωνιακή αντιμετώπιση του ζητήματος από την αντιπολίτευση, αλλά και από φωνές της συμπολίτευσης» διαπίστωσε ο Δ. Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ). Η Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ), εκτίμησε πως η κατάσταση της Κύπρου καταδεικνύει την αποτυχία των αριστερών διαχειριστικών μοντέλων, εφόσον «άρκεσε μία μόνη θητεία του Δημήτρη Χριστόφια για να φτάσει η Κύπρος στο σημείο αυτό» - ενώ εξήρε τη συμβολή της Εκκλησίας στην Κύπρο - «της Εκκλησίας που μονίμως κατηγορεί η Αριστερά». Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέγνωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ζητώντας «να σταματήσει επιτέλους το παραμύθι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλά για φορολογία καταθέσεων».
Keywords
Τυχαία Θέματα