Συνέντευξη Γ. Ντάισελμπλουμ στον "Ε.Τ": Φρένο στη λιτότητα , χαλάρωση με μέτρο

14:01 2/4/2014 - Πηγή: E-Typos
Η σταδιακή έξοδος της Ελλάδας από την κρίση δίνει το περιθώριο να μπει φρένο στην πολιτική λιτότητας και να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση με μέτρο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον «Ε.Τ.» (ο κ. Ροζάκος κάθεται δεξιά του Ντάισελμπλουμ) και άλλες δύο ελληνικές εφημερίδες στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup της Αθήνας.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ
συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση να μείνει πιστή στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δίνοντας έμφαση στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, και να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας πως με αυτό τον τρόπο η χώρα μας θα πάρει το εισιτήριο επιστροφής στις αγορές. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως το ζήτημα αυτό θα εξεταστεί όμως μετά τον επόμενο έλεγχο της τρόικας το καλοκαίρι, μαζί με το θέμα του χρηματοδοτικού κενού του 2015 και της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για πιθανή μείωση φορολογικών συντελεστών από το 2015. Θεωρείτε ότι υπάρχει τέτοιο περιθώριο;
Βγαίνοντας από την κρίση νομίζω ότι μπορούμε να δίνουμε μικρότερη βαρύτητα στη λιτότητα. Λιτότητα σημαίνει βασικά να κάνεις σφιχτό προϋπολογισμό και η ελληνική κυβέρνηση το έχει κάνει αυτό. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν υπάρχει επαρκές πλεόνασμα, ώστε να μειωθούν οι φόροι ή να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για κοινωνικούς σκοπούς και κοινωνικές ομάδες. Την απάντηση θα τη δώσει η τρόικα, που θα αποτιμήσει αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Πάντως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην παρεκκλίνουμε από το στέρεο αυτό προϋπολογισμό. Είναι κρίσιμο να παραμείνει η κυβέρνηση σε αυτή την πορεία και, πάνω σε αυτή τη βάση, να προσπαθήσει να διευρύνει το πλεόνασμα, να βρει χώρο για κοινωνικά μέτρα ή να μειώσει φόρους. Αλλά ας μην παρεκκλίνουμε από το δρόμο του στέρεου προϋπολογισμού. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να δοκιμάσει η ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει στις αγορές. Αν αυτή είναι η φιλοδοξία της –νομίζω πως είναι και τη στηρίζω–, πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ένας βιώσιμος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και η αξιόπιστη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον περικοπές μισθών και συντάξεων;
Δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα. Εξαρτάται από το πώς εξελίσσονται οι δαπάνες, η οικονομία κ.λπ. Επίσης εξαρτάται από το πόσο καλά εφαρμόζονται, για παράδειγμα, οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, πόσο καλά λειτουργεί η κυβέρνηση, πόσο βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα. Ολοι αυτοί οι παράγοντες θα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας. Δεν νομίζω ότι οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να αποτελέσουν τον πυλώνα της νέας οικονομικής ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος.

Σας προβληματίζει το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού;
Δεν βλέπω τέτοιο κενό για το 2014. Στην επόμενη αξιολόγηση, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, θα επανεξετάσουμε όλα αυτά τα θέματα και τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να δούμε τι θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος, από τον Ιανουάριο του 2015.

Πότε θα εξεταστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους;
Μετά το καλοκαίρι. Η βιωσιμότητα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη. Αν αυτή αποδειχθεί υψηλότερη των προβλέψεων, αυτό θα βοηθήσει την αντιμετώπιση του χρέους. Το Eurogroup έχει δηλώσει ότι αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και το χρέος παραμένει παρ’ όλα αυτά υψηλό, θα κάνει περισσότερα πράγματα. Η μείωση επιτοκίων και η επιμήκυνση των λήξεων είναι μεταξύ των πιθανών λύσεων.

Συνδέετε τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους με ένα νέο πρόγραμμα στήριξης; Αν υπάρξει νέο πρόγραμμα, θα συνεισφέρει το ΔΝΤ;
Δεν τις συνδέω απαραιτήτως. Δεν ξέρουμε αν χρειάζεται νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει νέο πρόγραμμα, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε αν κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό. Η συνεισφορά του ΔΝΤ είναι εντελώς ανοιχτό θέμα.

Πότε θα δοθούν τα τελευταία 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της;
Το πρόγραμμα εκτείνεται ως τον Ιανουάριο του 2015, οπότε θα υπάρξουν τουλάχιστον άλλες δύο αξιολογήσεις της τρόικας. Για τα 1,8 δισ. ευρώ, μένει να αποφασιστεί ο χρόνος εκταμίευσης. Δεν θα δοθούν απαραιτήτως όλα τον Σεπτέμβριο. Θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες της Ελλάδας.

Είναι σκόπιμο να βιαστούμε να επιστρέψουμε στις αγορές;
Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως ξεκινάς δοκιμαστικά και χρειάζεται χρόνος για να επιστρέψεις στις αγορές, ιδίως όταν βγαίνεις από μια τόσο δύσκολη κατάσταση όπως η Ελλάδα.

Θα ήταν ρεαλιστικό να προσδοκούμε πλήρη χρηματοδότηση της χώρας μας από τις αγορές το 2016;
Δεν θα κάνω εικασίες. Εξαρτάται από την έκβαση της πρώτης προσπάθειας εξόδου στις αγορές.

Ποιο θα ήταν το κατάλληλο επιτόκιο για σας;
Θα το καθορίσουν οι αγορές. Εκείνο που μπορώ να πω είναι πως η ελληνική κυβέρνηση με το να είναι συνετή στο δημοσιονομικό πεδίο και φιλόδοξη ως προς τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μπορεί να επηρεάσει καθοδικά τα επιτόκια, διότι αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της.

Σας προβληματίζει ότι τα τελευταία μέτρα πέρασαν με δυσκολία από τη Βουλή; Σας απασχολεί η πολιτική σταθερότητα;
Η πολιτική σταθερότητα μας απασχολεί σε πολλές χώρες, διότι η αστάθεια όταν βγαίνεις από μια κρίση και πρέπει να διαχειριστείς κρίσιμα θέματα είναι κακή για την οικονομία. Ομως, είμαι δημοκράτης και ελπίζω ότι θα υπάρχει σταθερότητα. Ως πρόεδρος του Eurogroup συνεργάζομαι με όποιον εκλεγεί και όποιον γίνει υπουργός για τη χώρα του και αυτό ισχύει για κάθε χώρα.

ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ
mrozakos@e-typos.com
Keywords
Τυχαία Θέματα