Συνέντευξη Κουμουτσάκου στον ΕΤτΚ: "Σγουρός και Δούρου δεν έχουν σχέδιο για την Αττική"

19:22 29/3/2014 - Πηγή: E-Typos

Το όραμά του για την Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Γιώργος Κουμουτσάκος λίγες ημέρες μετά την επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς του. Προτάσσει την ανάγκη να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο δομημένο με πρακτικά βήματα, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί ουσιαστικό έργο, ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής
δεν παραλείπει μάλιστα να εξαπολύσει επίθεση κατά του Γιάννη Σγουρού, κατηγορώντας τον για σημαντικές παραλείψεις και χαμένες ευκαιρίες.

Kαταρχάς θα ήθελα να σας ρωτήσω τι είναι εκείνο που πιστεύετε ότι σας διαφοροποιεί από τους αντιπάλους σας…
Πέραν της τυπικής αλλά πολύ πραγματικής απάντησης ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, θα σας απαντήσω πιο συγκεκριμένα για τις διαφορές που βλέπω εγώ σχετικά με την Περιφέρεια Αττικής. Επειδή για πολλά χρόνια έχω χειριστεί και υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, ως διπλωμάτης και στην Ευρωβουλή, βλέπω τα ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας με έναν ευρύ, συνολικότερο τρόπο. Πιστεύω ακράδαντα ότι για να γίνει έργο πρέπει να υπάρχει συνεκτικό σχέδιο, δομημένο με πρακτικά βήματα, ει δυνατόν πολλαπλής απόδοσης. Ετσι λειτουργούν οι προηγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Δεν βλέπω, λοιπόν, κανέναν από τους αντιπάλους μου όχι μόνο να προτείνει ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά ούτε καν να προβάλλει μια τέτοια λογική. Αντί για αυτό, που το έχει ανάγκη η Αττική, προβάλλονται άλλα διλήμματα, σχετικά με το Μνημόνιο, που είναι κάτι άσχετο με τις αυτοδιοικητικές εκλογές ή με τις γνώσεις περί Αυτοδιοίκησης, κάτι παραπλανητικό. Επιτρέψτε μου, επ’ αυτού, μια κουβέντα ακόμη. Επειδή ο τρόπος διαχείρισης του ΕΣΠΑ, της βασικής πηγής εσόδων των περιφερειών, αλλάζει, είναι πλέον απαραίτητη η βαθιά γνώση των προσώπων, των κανόνων και των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να μπορέσει κάποιος να εκμεταλλευτεί με το παραπάνω τις δυνατότητες που υπάρχουν. Ε, λοιπόν, ύστερα από πέντε χρόνια μάχιμης θητείας μου στο Ευρωκοινοβούλιο, τολμώ να πω ότι τις γνώσεις αυτές τις διαθέτω και μπορώ να τις κάνω να λειτουργήσουν επ’ ωφελεία της Αττικής.

Γιατί αποφασίσατε να δώσετε τη μάχη στην Περιφέρεια Αττικής;
Μα είναι πολύ απλό. Εδώ γεννήθηκα, στον Βύρωνα, όπου και ανδρώθηκα. Αρχικά δούλεψα στα νότια προάστια, στη Γλυφάδα, και τώρα μένω στη Νέα Ερυθραία. Οπως οι περισσότεροι συμπολίτες μου, έχω γυρίσει τις γωνιές της Αττικής, έχω κολυμπήσει στις ακτές της, έχω διασχίσει τους δρόμους της, έχω περπατήσει στην Πάρνηθα και τον Υμηττό, έχω πάει στα νησιά της. Είναι ο τόπος μου και τον αγαπώ. Γι’ αυτό το λόγο θλίβομαι για τα βαρύτατα πλήγματα που δέχτηκε η Αττική τα τελευταία χρόνια. Και θέλω να συμβάλλω στο να αλλάξει πρόσωπο, να κάνει στροφή στο μέλλον, να προσφέρει στους κατοίκους της δουλειές, ανάπτυξη, ανανέωση.

Τι είναι για εσάς η Αττική;
Μπορεί να ακουστεί ως κοινοτοπία, αλλά η Αττική είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας του δυτικού πολιτισμού κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι ένας τόπος φυσικής λάμψης και απαράμιλλου φωτός, μιας ομορφιάς σπάνιας παγκοσμίως. Γι’ αυτό στην Αττική γεννήθηκαν μοναδικά πνευματικά, φιλοσοφικά και πολιτισμικά έργα. Η Αττική ενσωματώνει τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο. Νομίζω ότι σε ολόκληρο τον κόσμο δεν υπάρχουν τόσα πολλά μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού συγκεντρωμένα σε μια περιφέρεια. Η Αττική είχε αίγλη. Θάμπωσε αυτή η αίγλη τα τελευταία χρόνια, αλλά μπορούμε να της την ξαναδώσουμε. Η Αττική μπορεί και πρέπει να αποκτήσει οντότητα και μια σύγχρονη ταυτότητα. Το αξίζει, το αξίζουν οι άνθρωποί της, το αξίζουν και οι μελλοντικές γενιές, τα παιδιά μας.

Ποια είναι η θεώρησή σας για τους αντιπάλους σας;
Κοιτάξτε. Τους αντιπάλους μου τους σέβομαι και δεν θα μπω στη λογική να τους μηδενίσω. Δεν είναι στο χαρακτήρα μου κάτι τέτοιο. Αλλά θα τους ασκήσω κριτική, τόσο για όσα εξαγγέλλουν όσο και για όσα έχουν κάνει στο παρελθόν. Αυτό το τελευταίο ισχύει περισσότερο για τον κ. Σγουρό, για τον οποίο πιστεύω ότι είναι υπεύθυνος για σημαντικές παραλείψεις και χαμένες ευκαιρίες. Εχει θητεύσει τόσα πολλά χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, δώδεκα χρόνια συνολικά, που προφανώς έχει πιστωθεί κάποιο έργο. Αλλά ταυτόχρονα χρεώνεται και με παραλείψεις. Δείτε, για παράδειγμα, τους τομείς των αποχετεύσεων, των απορριμμάτων και των μεταφορών. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη για την Αττική του 21ου αιώνα.

Μιλήσατε για πολιτιστικό κεφάλαιο. Πώς θα το αξιοποιήσετε;
Καταρχάς θα ήθελα να σας πω το εξής: Το πολιτιστικό κεφάλαιο δεν περιορίζεται στα μνημεία και την ανάδειξή τους. Δεν είναι μόνο τα μουσεία και η σύγχρονη παραγωγή καλλιτεχνικών έργων. Πολιτισμός είναι και το καθαρό περιβάλλον, είναι η Παιδεία, είναι η συλλογική γνώση και η ικανότητα, είναι η εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. Είναι η ευγένεια, η Ιστορία, οι αξίες των ανθρώπων. Εάν το σκεφτείτε, η Αττική έχει περίσσευμα αναξιοποίητων τέτοιων πόρων. Είναι αντιπαραγωγική ανισορροπία να καλύπτουν μόνο τέσσερα μουσεία της Αθήνας το 95% των επισκεπτών. Πρέπει να αξιοποιηθεί το θαυμαστό συνολικό πολιτιστικό κεφάλαιο της Αττικής. Ελευσίνα, Μαραθώνας, Λαύριο, για να αναφέρω μόνο ορισμένες περιοχές. Αρα, θα κινηθώ σε τρεις άξονες. Πρώτον, στην ανάδειξη της Αττικής σε διεθνούς ακτινοβολίας πολιτιστικό πόλο με βάση τη βελτίωση της εικόνας των ήδη υπαρχόντων πολιτισμικών μνημείων της. Υπάρχει στον τομέα αυτόν αναξιοποίητος πλούτος και είναι κρίμα. Δεύτερον, στην επίλυση των σημερινών οξυμμένων κοινωνικών προβλημάτων και κυρίως της ανεργίας και των αστέγων. Μπορούμε να χτίσουμε υποδομές και να αναπτύξουμε δράσεις για να στηρίξουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που δοκιμάζεται. Τρίτον, να αξιοποιήσουμε επιτέλους τα σημαντικά κέντρα γνώσης που υπάρχουν στην Αττική, η οποία διαθέτει μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας και αξιόλογους θύλακες γνώσης, καινοτομίας και έρευνας. Μένουν όμως επί χρόνια αναξιοποίητοι. Με συγκεκριμένες δράσεις μπορεί να αρχίσει να παράγεται καινοτομία, να ιδρύονται καινούργιες μοντέρνες επιχειρήσεις, να συνδεθούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τον επιχειρηματικό κόσμο, να συνδεθεί η οικονομία με τον πολιτισμό. Εχουμε το σχέδιο, έχουμε το πρόγραμμα, αλλά επιτρέψτε μου να μην σας το αποκαλύψω όλο εδώ, τώρα. Αφήστε με να το κάνω πιο συντεταγμένα, τις επόμενες ημέρες, όσο θα βαδίζουμε προς τις εκλογές της 18ης Μαΐου.

Το πλεόνασμα στα Ταμεία αποτελεί ένδειξη ολιγωρίας

Πώς σχολιάζετε το λεγόμενο πλεόνασμα Σγουρού;
Είναι απλό: Η Περιφέρεια Αττικής, όπως και οι άλλες περιφέρειες, έχει έσοδα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Δεν έχει άλλα έσοδα. Και τα έσοδα αυτά είναι προορισμένα για συγκεκριμένες δράσεις σε συγκεκριμένους τομείς. Οταν τα κονδύλια αυτά, τα χρήματα αυτά, δεν επενδύονται στην ώρα τους για να προσφέρουν στους κατοίκους της Αττικής δουλειές, ασφάλεια, αλληλεγγύη και παραμένουν στο ταμείο της περιφέρειας, δεν μπορούν να ονομαστούν «πλεόνασμα». Δεν αποτελούν πλεόνασμα. Αποτελούν ένδειξη ολιγωρίας. Τα χρήματα αυτά έπρεπε ήδη να έχουν επενδυθεί. Εάν είχαν όντως επενδυθεί, και έργο θα είχε παραχθεί και πολλοί κάτοικοι της Αττικής που είναι σήμερα άνεργοι θα είχαν βρει δουλειές. Στην εποχή της κρίσης και των μεγάλων κοινωνικών αναγκών δεν νοείται αδιάθετο πλεόνασμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Απαιτείται άμεση αξιοποίηση σε κοινωνικούς στόχους. Αυτό δεσμεύομαι να κάνω αμέσως μετά την εκλογή μου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
dkottaridis@e-typos.com

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα