Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Σκληρή διαπραγμάτευση από Σαμαρά, για κονδύλια 14 δισ ευρώ

11:57 7/2/2013 - Πηγή: E-Typos

Η δυσκολότερη διαπραγμάτευση των τελευταίων ετών που θα καθορίσει τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2014-2020, ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες με στόχο να ολοκληρωθεί στη διάρκεια της νύχτας. Τεράστιο είναι το διακύβευμα και για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με το επιχείρημα της βαθιά ύφεσης και της ανεργίας θα επιχειρήσει να αυξήσει το ιδιαίτερα χαμηλό ποσό που προκύπτει μέχρι στιγμής για τη χώρα μας.Στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάνει έκκληση να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφωνίες και να εγκριθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. «Εάν θέλουμε οι μελλοντικές πολιτικές και τα επιχειρησιακά προγράμματα να είναι πλήρως υπηρεσιακά και να εξυπηρετήσουν την ανάπτυξη από τον επόμενο χρόνο, θα πρέπει να λάβουμε απόφαση σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής», επισημαίνει ο κ. Βαν Ρομπέι.Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα εισηγηθεί σήμερα και τη σύσταση ενός χρηματοδοτικού μέσου με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών, η οποία ανέρχεται σήμερα στο 24% και ο αριθμός των ανέργων στα 5,7 εκατομμύρια. Το ποσό που θα προταθεί θα ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για το σύνολο της επταετίας, ενώ ένα μέρος θα είναι επιπρόσθετα κονδύλια και το υπόλοιπο θα προέλθει από ανακατανομή των υφιστάμενων πόρων. Η Ελλάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε όλες τις κατηγορίες θα είναι η χώρα που αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά.
Σε δύο στρατόπεδαΠάντως, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών εξακολουθούν να υφίστανται, με τον κοινοτικό βορρά (Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία) να ζητάει περαιτέρω «ψαλίδισμα» των κοινοτικών δαπανών, ενώ από την άλλη τα κράτη μέλη της συνοχής, η Ευρωβουλή και η Κομισιόν αντιδρούν έντονα.Οι πληροφορίες δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τις χώρες της συνοχής, δεδομένου ότι συγκλίνουν προς την κατεύθυνση ότι ο κ. Βαν Ρομπέι σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα μείωση των δαπανών σε σχέση με τη συμβιβαστική πρόταση που είχε καταθέσει στις 22 Νοεμβρίου.Ειδικότερα, στην τελική συμβιβαστική πρόταση που θα υποβάλει σήμερα στους Ευρωπαίους ηγέτες, θα εισηγείται την περαιτέρω μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά 30 δισ. ευρώ. Στην πρόταση του περασμένου Νοεμβρίου καθόριζε τις συνολικές κοινοτικές δαπάνες την περίοδο 2014-2020 στα 973 δισ. ευρώ, η οποία σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν ήταν χαμηλότερη κατά περίπου 75 δισ. ευρώ. Τώρα σχεδιάζει να προτείνει έναν προϋπολογισμό της τάξης των 943 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν και νέες οριζόντιες μειώσεις των δαπανών σε όλες τους τομείς (συνοχή, γεωργία, διοίκηση).Εχοντας ως δεδομένο ότι η Ε.Ε. θα έχει κι αυτή έναν προϋπολογισμό λιτότητας την περίοδο 2014-2020, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να περιορίσει τις μεγάλες απώλειες που θα έχει η χώρα μας σε σχέση με το πακέτο της περιόδου 2014-2020. Το επιχείρημά του είναι ότι η Ελλάδα γνωρίζει τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη και επιπλέον συγκυριακά είναι θύμα της στατιστικής μεθοδολογίας στην κατανομή των κονδυλίων στα κράτη μέλη.Με βάση τη συμβιβαστική πρόταση του Νοεμβρίου οι χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα για τη συνοχή εμφανίζονται μειωμένες κατά περίπου 8,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το πακέτο της περιόδου 2007-2013.Για τη συνοχή το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ έναντι 20,6 του σημερινού πακέτου (ΕΣΠΑ).
ΠεριφέρειεςΗ μείωση των χρηματοδοτήσεων οφείλεται κυρίως στην περίοδο αναφοράς που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του βιοτικού επιπέδου των περιφερειών η οποία είναι η τριετίας 2008-2010, όπου δεν είχαν αποτυπωθεί συνολικά οι επιπτώσεις της ύφεσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιες περιφέρειες, όπως η Αττική να εμφανίζονται πλούσιες στα χαρτιά ενώ στην πραγματικότητα εξαιτίας της κρίσης το 2011 και 2012 είναι πολύ φτωχότερες και θα έπρεπε να λαμβάνουν μαζικές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.Η κυβέρνηση διεκδικεί στη διαπραγμάτευση μια αύξηση του ποσού των 12 δισ. ευρώ της συνοχής τουλάχιστον στα 14 δισ. ευρώ, ώστε να δοθεί 1 δισ. ευρώ στην Αττική που βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων και 1 δισ. ευρώ σε κάποιες περιφέρειες που πλήττονται ιδιαίτερα από την προαναφερόμενη στατιστική μεθοδολογία. Η Ελλάδα θα έχει απώλειες και στη γεωργία, οι οποίες με βάση την πρόταση του Νοεμβρίου θα φτάσουν τα 2,2 δισ. ευρώ για την επταετία 2014-2020.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣΒρυξέλλες, ανταπόκριση

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις E-Typos