Συρία: Ο εφιάλτης ενός εμφυλίου πολέμου σε αριθμούς

01:36 29/5/2014 - Πηγή: E-Typos
Η οικονομία της Συρίας – μιας χώρας η οποία συνεχίζει να σπαράσσεται από έναν τετραετή εμφύλιο πόλεμο – συρρικνώνεται με ταχύ ρυθμό, καθώς η βιομηχανική και η αγροτική της παραγωγή έχει κατακρημνιστεί, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζουν πλέον υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με μια έκθεση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η έκθεση, προϊόν έρευνας που διεξήγαγε το Συριακό Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και παρήγγειλαν ο ΟΗΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
(ΔΝΤ), υπολογίζει ότι το συριακό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) έχει συρρικνωθεί κατά 40% σε σχέση με την περίοδο πριν ξεσπάσει η σύρραξη, το 2011.

Σχεδόν το μισό εργατικό δυναμικό της Συρίας, το οποίο υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 5 εκατ. πρόσωπα, είναι άνεργο.

«Ο ρυθμός της συρρίκνωσης της οικονομίας έχει επιταχυνθεί», είπε ο Ζάκι Μέχτσι, ένας από τους ερευνητές του Κέντρου το οποίο εκπόνησε την έρευνα.
Η ζημία από τον πόλεμο υπολογίζονται σε 143,8 δισεκ. δολάρια, αλλά το ποσό αυτό αφορά κατά κύριο λόγο κτιριακές υποδομές, δηλ. κατοικίες και δημόσια κτίρια. Ειδικοί επισήμαναν, αναφέρεται στην έρευνα, πως θα ήταν πολύ πρόωρο να επιχειρηθεί μια πιο ακριβής αποτίμηση, δεδομένου πως οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο συνεχίζουν ακόμη να είναι εμπόλεμες ζώνες.

Ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα για τα έσοδα της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι η απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της πετρελαϊκής παραγωγής της Συρίας – 400.000 βαρέλια την ημέρα –, καθώς οι περιοχές όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Η κυβέρνηση πλέον εξασφαλίζει μόλις 16.500 βαρέλια αργού την ημέρα, ωστόσο η μείωση του αερίου το οποίο αντλείται δεν ήταν τόσο μεγάλη.
Μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες της οικονομικής καταστροφής που υφίσταται η Συρία είναι το ότι σχηματίστηκαν καρτέλ με ισχυρή επιρροή, τα οποία λυμαίνονται κρατικούς πόρους και έχουν συμφέρον να συνεχιστεί ο πόλεμος, επισήμανε ο Μέχτσι.

Σύμφωνα με την έκθεση η Συρία, η οποία άλλοτε κατατασσόταν στα κράτη με μεσαίας τάξεως κατά κεφαλήν εισοδήματα και το ΑΕΠ της οποίας έφθανε 67 δισεκ. δολαρίων πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ενώ προσέλκυε ξένες επενδύσεις και επιτύγχανε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, έχει πλέον μεταμορφωθεί σε μια χώρα «φτωχών ανθρώπων».

Οι τρεις στους τέσσερις Σύρους ζούσαν υπό συνθήκες ένδειας στα τέλη του 2013. Σχεδόν οι μισοί από τους 20 εκατ. Σύρους, πολλοί εκ των οποίων εκτοπίστηκαν εντός της χώρας ή έγιναν πρόσφυγες, επιβιώνουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ένα φαινόμενο που έχει προσλάβει «καταστροφικές» διαστάσεις, κατά τους ερευνητές.

Το Κέντρο, μια ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση, συγκέντρωσε πληροφορίες από επίσημες αλλά και μη κυβερνητικές πηγές. Ανέφερε ότι χειρότερες συνθήκες αντιμετωπίζουν οι Σύροι οι οποίοι ζουν στις εμπόλεμες ζώνες ή σε πολιορκημένες περιοχές. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν του φάσμα του λιμού και του υποσιτισμού.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν τους νεκρούς του πολέμου σε πάνω από 150.000. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, κάνει λόγο για πάνω από 160.000 νεκρούς.

Το δημόσιο χρέος της Συρίας στο μεταξύ αυξήθηκε στο 126% του ΑΕΠ της το 2013, αφού η χώρα συνέχισε να εισάγει πρώτες ύλες – κυρίως πετρέλαιο – και είδη πρώτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που προκαλεί ο πόλεμος. Η Δαμασκός έχει πλέον ένα διογκούμενο χρέος στο Ιράν, έναν από τους βασικούς συμμάχους της χώρας στην περιοχή που έχει καταστήσει διαθέσιμη μια γραμμή πιστώσεων ύψους 3 δισεκ. δολαρίων στη Δαμασκό.

Μεγάλο μέρος των δημόσιων εσόδων διατίθεται στις επιχειρήσεις του στρατού που προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο των περιοχών της χώρας που έχουν καταλάβει οι αντάρτες.
Keywords
Τυχαία Θέματα