Β. Σόιμπλε: Ας μην λέγονται ψέμματα στον ελληνικό λαό

13:36 9/6/2012 - Πηγή: E-Typos
"Δεν επιτρέπεται να λέγονται ψέματα στον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Η Ελλάδα ζούσε επί δεκαετίες πάνω από τις δυνατότητές της και δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις", τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εκφράζει την ελπίδα "το αποτέλεσμα των νέων εκλογών να είναι μια γρήγορα λειτουργούσα κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της για την εξυγίανση της χώρας". Σημειώνει
πάντως ότι "η χώρα δεν είναι αρκετά ανταγωνιστική για να αποκτήσει το βιοτικό επίπεδο το οποίο οι Έλληνες δικαίως περιμένουν". Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας "Passauer Neue Presse", ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η λύση που επελέγη για την Ελλάδα, "με το πακέτο διάσωσης και τις μεταρρυθμίσεις και - ενάντια στις Κασσάνδρες - με αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς προβλήματα", ήταν η ενδεδειγμένη και αποδίδει τα προβλήματα στην ανασφάλεια που δημιουργήθηκε, "διότι μετά τις εκλογές δεν μπόρεσε να σχηματιστεί κυβέρνηση, οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις έχουν παγώσει", με αποτέλεσμα νέο κίνδυνο μόλυνσης στις αγορές.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι "το συμφωνηθέν πρόγραμμα προσαρμογών είναι ο καλύτερος δρόμος για να επιλυθούν τα επόμενα δέκα χρόνια τα προβλήματα της Ελλάδας - εντός της Ευρωζώνης", διευκρινίζει ωστόσο ότι "τα μέτρα προσαρμογής είναι αναπόφευκτα, τελείως ανεξάρτητα από το ποιον δρόμο θα επιλέξει η Ελλάδα" και εξηγεί ότι "λόγω των ασαφών πολιτικών συνθηκών δεν υλοποιείται το πρόγραμμα επαρκώς, γεγονός που επιμηκύνει και κάνει πιο επώδυνη την κρίση".
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της δημιουργίας δημοσιονομικής ένωσης, αλλά και υπέρ της βαθύτερης πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάνει μάλιστα λόγο και για την ανάγκη αλλαγής των Συνθηκών, προκειμένου "να γίνουν μεσοπρόθεσμα ουσιαστικά βήματα προς μια πολιτική ένωση", ενώ στην κατεύθυνση της κοινοτικοποίησης της οικονομικής πολιτικής, τονίζει ότι θα χρειαστεί και μεταφορά εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη.
"Η Γερμανία, μετά τον πόλεμο, υπήρξε πάντα πρωτοπόρος στην προσπάθεια για μια πολιτικά ενωμένη Ευρώπη", προσθέτει και παραδέχεται ότι η χώρα του έχει ωφεληθεί σημαντικά από την νομισματική ένωση, από τα χαμηλά επιτόκια και το πλεόνασμα στις εξαγωγές - "τόσο πολύ, που μας ασκείται συχνά κριτική από το εξωτερικό". "Αν καταρρεύσει το ευρωσύστημα, οι οικονομικές συνέπειες για την Γερμανία, την Ευρώπη και το παγκόσμιο σύστημα, θα ήταν παραπάνω από βαριές", προειδοποιεί.
Ερωτώμενος σχετικώς με το εάν ενδιαφέρεται να διαδεχθεί το Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός για μια ακόμη φορά τονίζει ότι το σημαντικό δεν είναι ποιος θα τεθεί επικεφαλής, αλλά να προέρχεται από τις εθνικές κυβερνήσεις και να μην είναι "αποκλειστικής απασχόλησης. Για τον εαυτό του πάντως, λέει χαρακτηριστικά: "Έχω πει ότι είμαι έτοιμος για αυτό, αλλά 'δεν καίγομαι' κιόλας".
Keywords
Τυχαία Θέματα