Βασιλακόπουλος: Αισιόδοξος για εξασφάλιση της wild card

14:35 9/1/2014 - Πηγή: E-Typos
Αντίστροφα μετρούν στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) για την 1η Φεβρουαρίου, όταν το Κεντρικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FIBA) θα ανακοινώσει τις εθνικές ομάδες που θα λάβουν τις τέσσερις κάρτες ελευθέρας (wild cards) για συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο (πρώην Μουντομπάσκετ) του 2014 στην Ισπανία.

Η εθνική ανδρών δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση από το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας και για
να είναι παρούσα στο μεγάλο ραντεβού του παγκόσμιου μπάσκετ στις 30 Αυγούστου εξαρτάται από τη... βούληση της FIBA. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» στο ραδιοφωνικό σταθμό "Sentra" σχετικά με τις πιθανότητες να λάβει η εθνική ανδρών μία από τις κάρτες ελευθέρας που δικαιούται η Ευρώπη. Στη συνέχεια εξήγησε πως ο αντικαταστάτης του Αντρέα Τρινκιέρι στη θέση του Ομοσπονδιακού θα επιλεγεί με διαφορετικά κριτήρια αν η εθνική ταξιδέψει στην Ισπανία και με διαφορετικά αν όχι. Στο τέλος, δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ λόγω των ταλέντων που υπάρχουν στις ηλικίες 14-15 και στη μεθοδική δουλειά που γίνεται στον τομέα της «παραγωγής» αθλητών.

Σχετικά με τη διαδικασία επιλογής και τα κριτήρια που θα δώσει η FIBA τις κάρτες ελευθέρας, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος τόνισε: «Φτάνει στα όρια της εξαγοράς. Όταν μέσα στα κριτήρια βάζεις τη δωρεά προς το ίδρυμα της FIBA και έρθει κάποιος και σου δώσει 10 εκατ., πώς θα του πεις όχι; Είμαστε όμως σε καλό δρόμο. Διπλωματικά, παρασκηνιακά, αλλά και στο προσκήνιο είμαστε παρόντες. Έχουμε "κουμπώσει" από κάποιες πλευρές το θέμα. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε τις οικονομικές προσφορές άλλων χωρών, αλλά στα αγωνιστικά κριτήρια είμαστε μακρά πρώτοι και τελικά αυτό θα εκτιμηθεί. Παίζει ρόλο και το γεγονός πως δεν έχουμε πάρει ποτέ “wild card” και πως έχουμε κάνει πολλές διοργανώσεις και σε όλα είμαστε συνεπείς. Ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί την τελευταία εικοσαετία».

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ απάντησε σχετικά με την επιλογή Ομοσπονδιακού προπονητή: «Θα είναι άλλος προπονητής και σχεδόν άλλη ομάδα αν δεν πάμε στο Μουντομπάσκετ. Στο Παγκόσμιο είναι η κορύφωση μιας προσπάθειας τελευταίων ετών. Τα προκριματικά για το επόμενο Ευρωμπάσκετ της Ουκρανίας θα είναι αφετηρία. Σαφέστατα λοιπόν, θα είναι άλλα τα κριτήρια επιλογής προπονητή. Αν πάμε στο Παγκόσμιο δεν θα είναι θέμα μεγαλύτερου ονόματος, αλλά μεγαλύτερης εμπειρίας. Γιατί θα έχει μόνο έναν μήνα προπόνηση και θα πρέπει να πάμε στην Ισπανία να παίξουμε. Σε αντίθετη περίπτωση θα θέλουμε κάποιον να φτιάξει ομάδα και θα είναι σε μόνιμη βάση, “full time” δηλαδή γιατί μετά το 2015 αρχίζουν οι διακεκομμένες περίοδοι».

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ακόμη η περίπτωση παραμονής του Αντρέα Τρινκιέρι στη θέση του Ομοσπονδιακού, ο Βασιλακόπουλος είπε: «Δεν κάνω ονοματολογία. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε προπονητή...».

Για την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής των προκριματικών, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος απάντησε: «Εγώ έδωσα μάχη γι' αυτό. Θέλω να δώσουμε τη δυνατότητα στον εγχώριο αθλητικό πληθυσμό να παρακολουθεί την εθνική του ομάδα. Η εθνική έχει 12 χρόνια να δώσει επίσημο αγώνα μπροστά στο κοινό της. Αν παίζει εδώ, φέρνει το άθλημα στην επικαιρότητα και έτσι κερδίζει στις αθλητικές μάζες του κόσμου. Πέντε συναντήσεις στην έδρα σου είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Και από οικονομικής πλευράς».

Με αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, όπως εξήγησε κλείνοντας: «Το ελληνικό μπάσκετ παράγει και έτσι δεν φοβάσαι. Και καλή ομάδα έχουμε και καλά παιδιά έρχονται. Στις ηλικίες 14-15 ετών υπάρχουν μεγάλα ταλέντα. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον και σε εθνικό και σε συλλογικό επίπεδο».
Keywords
Τυχαία Θέματα