Βενιζέλος: Το μνημόνιο σε προσβάλει αλλά έχεις υποχρεώσεις ως μέλος της ΕΕ

Το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας συνιστά το πλαίσιο της εθνικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα και το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης είναι «η μόνη ασφαλής, συγκεκριμένη και αποτελεσματική πρόταση εξόδου από το μνημόνιο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Ο κ. Βενιζέλος
αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης, απηύθυνε μηνύματα προς τους διεθνείς εταίρους για σεβασμό των θυσιών του ελληνικού λαού και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β'.
Εξάλλου, άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του και επιπλέον επέκρινε τη ΔΗΜΑΡ, με αφορμή τη στάση της για το εγχείρημα της κεντροαριστεράς.
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και χρόνο, «προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα πολύ επώδυνο σχέδιο» και πως η εξάντληση της τετραετίας αποτελεί βάση της συμφωνίας. Σημείωσε δε ότι η συμφωνία απαιτεί συνεχή εξειδίκευση υπό τη μορφή νομοσχεδίων και πολιτικών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πως γι' αυτό ο ρόλος των ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι καθοριστικός.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε τη σημασία που έχει να σεβαστούν οι εταίροι μας τις θυσίες του λαού, «γιατί πρέπει να σταματήσει η ανακύκλωση της αβεβαιότητας, γιατί υπονομεύει τις προσπάθειές μας», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μια ιστορία απαλλαγής από το μνημόνιο και επανόδου στο φυσιολογικό.
Σημείωσε ότι οι στόχοι της χώρας δεν είναι μόνο δημοσιονομικοί, αλλά και μακροοικονομικοί και πως «έχει πολύ μεγάλη σημασία να συμφωνήσουμε σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο με τους εταίρους και τους συνομιλητές μας». Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι για την τεχνική εξειδίκευση, μέσα από μια επιστημονική συζήτηση, που τη φορά αυτή πρέπει να γίνει χωρίς τεχνικά σφάλματα, όπως δυστυχώς έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν από τους εταίρους και συνομιλητές μας».
Απαντώντας στις προχτεσινές δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «άλλο πράγμα είναι το μνημόνιο που σε προσβάλλει και σε υποτιμά, που αμφισβητεί τη θεσμική ισοτιμία και τη δημοσιονομική κυριαρχία και άλλο οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μιας χώρας στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ».
Συνεχίζοντας δε, ανέφερε ότι βεβαίως υπάρχει πολυμερής εποπτεία και υποχρέωση σεβασμού του συμφώνου σταθερότητας, ότι φυσικά και υπάρχουν μηχανισμοί που πρέπει να επισημαίνουν το πρόβλημα και να υποδεικνύουν εφικτές λύσεις εγκαίρως, ότι βεβαίως υπάρχει τραπεζική ένωση και άρα ενιαίοι ευρωπαϊκοί κανόνες, «αλλά όλα αυτά στη βάση της θεσμικής ισοτιμίας, κατά τρόπο κοινό για όλα τα κράτη- μέλη και όχι κατά τρόπο άνισο, απαξιωτικό και επικίνδυνο για κάποια από τα μέλη αυτά».
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στο κείμενο της συμφωνίας είναι σαφής η δέσμευση ότι δεν αντέχει ο λαός νέες επιβαρύνσεις και τόνισε πως «όταν λέμε "όχι" στα νέα δημοσιονομικά μέτρα, το εννοούμε». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι φυσικά υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις, όροι και προϋποθέσεις, «όμως, τώρα η θέση μας είναι σαφής, έχουμε φτάσει στο όριο», τόνισε.
Αντιθέτως, είπε, υπάρχει πολύ σημαντικό πεδίο πρωτοβουλιών και κινήσεων στις διαρθρωτικές αλλαγές, με προτεραιότητα σε νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο, τις επενδύσεις, στροφή προς την απασχόληση, στην ανάσχεση της ανεργίας. Επιπλέον, υποστήριξε ότι άλλο σχέδιο ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει και πως «το δίλημμά μας ήταν πάντα τραγικό και απόλυτο, είτε θα επιλέγαμε - όπως και κάναμε- την επώδυνη προσαρμογή, είτε την ανεξέλεγκτη καταστροφή που θα έβρισε τη χώρα "κρανίου τόπο"».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Επιτιθέμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «το μεγάλο εθνικό δράμα είναι ο τεχνητός διχασμός που έχει φτάσει να δημιουργεί οιονεί εμφυλιοπολεμικές συνθήκες, γιατί κάποιοι έχουν κάνει την εσφαλμένη επιλογή να επενδύουν συστηματικά και απροκάλυπτα μόνο στα σενάρια της εθνικής καταστροφής». Έκανε δε λόγο για «αθλιότητα» και «πρωτοφανή εμπάθεια» με την οποία, όπως είπε, κινείται η αντιπολίτευση, κάτι «που είναι η απόδειξη του απόλυτου πολιτικού αδιεξόδου» της.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά, είναι σε απόλυτο αδιέξοδο, δεν έχουν να πουν τίποτα», είπε και κατηγόρησε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης για «γλείψιμο» στο εξωτερικό, σε αντίθεση με τη στάση που κρατάει στο εσωτερικό. Επιπλέον, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «αριθμητικά αδικαιολόγητη λογική εφόδου για την κατάληψη της εξουσίας», για ένα «ντου», που ποτέ δεν έγινε, «γιατί αντιστάθηκε το ΠΑΣΟΚ που ήθελαν όλοι να κανιβαλίσουν». Είπε ακόμα πως ούτε τον Σεπτέμβριο ούτε τον Οκτώβριο ήρθαν οι «φωτιές» που προσδοκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και πως γι' αυτό επανέρχεται τώρα «με επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ». «Πολύ μεγάλο λάθος», τόνισε.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα ότι είναι «προσβλητική» προς την κοινωνία, «η απροκάλυπτη επένδυση στο σενάριο της καταστροφής και η απειλή προς καθέναν που εμφανίζεται να βοηθήσει και να επενδύσει», κάνοντας λόγο επίσης για «χυδαία υπονόμευση των προσπαθειών για ανάπτυξη και απασχόληση».
Είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με τη θεωρία των δύο άκρων, αλλά ότι είναι υπέρ της θεωρίας «του ενός άκρου», που «είναι η βία από οπουδήποτε κι αν προέρχεται» και πρόσθεσε ότι εξανίστανται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επειδή, όπως είπε, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ονομαστική ψηφοφορία «τους ανάγκασε, όχι όλους, να ψηφίσουν την πρόταση για την αναστολή της χρηματοδότησης».

Για την κεντροαριστερά
Αναφερόμενος στο εγχείρημα της συγκρότησης της Κεντροαριστεράς, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε άμεσα και με γενναιοδωρία στην πρόσκληση των «58» για τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του χώρου, για να σημειώσει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν διεκδίκησε ποτέ έναν ψευτοηγεμονικό ρόλο».
Τόνισε δε ότι το εγχείρημα αυτό απαντά στο δίλημμα που τέθηκε και με αφορμή, όπως είπε, την υπόθεση της ΕΡΤ, για το εάν η χώρα υπάρχει με μια σταθερή κυβέρνηση ή οδεύει προς την πολιτική διάλυση. Σε αυτό σημείο άσκησε κριτική προς τη ΔΗΜΑΡ, αναφέροντας:
«Σταθήκαμε όρθιοι, αναλάβαμε για μια ακόμα φορά το βάρος, συγκροτήσαμε μια μικρότερου εύρους αλλά πιο καθαρή και αποφασισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρακολουθώντας με πολύ μεγάλη λύπη και απορία την παλινδρόμηση των φίλων μας στη ΔΗΜΑΡ».
Άφησε δε αιχμές ότι το κόμμα του Φώτη Κουβέλη στρατεύεται με μια «ομιχλώδη» αντιπολίτευση και είπε ότι όποιος λέει πως δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ «εννοεί ότι δεν αντέχει να σηκώσει το βάρος τής διακυβέρνησης γιατί πρέπει να διατηρήσει τη δική του αντίληψη για την κεντροαριστερά». «Που είναι τι; Μια αντίληψη κομφορμιστική;», διερωτήθηκε, για να προσθέσει ότι «είναι βαθιά συντηρητική αντίληψη, είναι αντίληψη του λαϊκισμού».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς έχει δύο μεγάλες προκλήσεις, τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, ενώ απάντησε στα «φερέφωνα της μικροπολιτικής, που λένε ότι το ΠΑΣΟΚ πάει να κρυφτεί πίσω από το ΕΣΚ», λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εκπρόσωπός του στην Ελλάδα.
Σ' αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο, συνδιοργανώνει ως πρωτοβουλία της Κεντροαριστεράς μεγάλη συνδιάσκεψη για την Ευρώπη και τις ευρωεκλογές, μέσα από την οποία θα αναδειχτεί και το πρόγραμμα και η πρόταση για την Ευρώπη, αλλά και θα αποτελέσει την έναρξη των διαδικασιών για την κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων στις ευρωεκλογές.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, γενικότερα, ότι παρά τον τωρινό καταλογισμό ευθυνών της κοινωνίας προς το ΠΑΣΟΚ, θα έρθει η ώρα της ιστορικής αποτίμησης και της πολιτικής κεφαλαιοποίησης από την παράταξη. Απευθυνόμενος δε προς την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, αναγνώρισε πόσο δύσκολη είναι για τους βουλευτές η διαχείριση αυτή της «δύσκολης περίστασης».
Τέλος είπε ότι «δεν χρειάζονται μικροαντιστάσεις», ότι «μικρές κινήσεις προσωπικής διαφοροποίησης ή φευγαλέου συμβολισμού ευαισθησίας δεν σημαίνουν τίποτα, γιατί κανείς δεν είναι πιο ευαίσθητος από τους άλλους» και πως «οι δυνάμεις μας» πρέπει να εξαντλούνται στη συνεχή διαπραγμάτευση με τη ΝΔ, στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης και κυρίως με τους εταίρους.
Keywords
Τυχαία Θέματα