Βρυξέλλες-Κομισιόν: Έξοδο από την κρίση και υψηλή ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2015

18:11 9/11/2013 - Πηγή: E-Typos



Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη το 2015



Η ελληνική οικονομία ετοιμάζεται να βγει από τον «εφιάλτη» μιας πρωτοφανούς σε διάρκεια και σφοδρότητα ύφεσης, που συρρίκνωσε τα εισοδήματα των πολιτών, ενώ οι εξελίξεις σε επίπεδο ευρωζώνης αναμένεται να βοηθήσουν καταλυτικά τη χώρα μας, ώστε η ανάπτυξη να έχει άμεσα αποτελέσματα στην αποκλιμάκωση της ανεργίας που είναι και το ζητούμενο.

Η φθινοπωρινή έκθεση
της Κομισιόν με τις προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις επιμέρους επιδόσεις των κρατών-μελών, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, ξάφνιασε ευχάριστα. Η Ελλάδα όχι μόνο βγαίνει από την κρίση το 2014, κάτι που ήταν άλλωστε αναμενόμενο, αλλά εκτιμάται ότι το 2015 η οικονομία θα απογειωθεί, αφού η χώρα μας θα καταγράψει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Και τα καλά νέα δεν τελειώνουν εδώ. Το δημόσιο έλλειμμα, συμπεριλαμβανομένης και της εξυπηρέτησης του χρέους, θα μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ του χρόνου και στο 1,1% το 2015, επίδοση μεταξύ των τριών καλύτερων της ευρωζώνης.

Η ανεργία, που αυξανόταν με πρωτοφανή ταχύτητα τα τελευταία 3 χρόνια, όχι μόνο θα αναχαιτιστεί αλλά θα καταγράψει και σημαντική μείωση, αφού από το 27% φέτος θα κατέλθει στο 24% στο τέλος του 2015. Είναι προφανές ότι 24% ανεργία είναι απαράδεκτα υψηλό επίπεδο, ωστόσο η τάση πλέον αντιστρέφεται και γίνεται καθοδική.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, την ανάπτυξη θα ωθήσουν ο τουρισμός, τα έσοδα από τη ναυτιλία, τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και η επιτάχυνση της αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου που φέρνει ρευστότητα στην αγορά. Οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 5,3% του χρόνου και 11,3% το 2015. Οι εξαγωγές θα συνεχίζουν να αυξάνονται κατά 4,6% του χρόνου και 5,5% το 2015.

Ωστόσο, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι μιλάμε για προβλέψεις, οι οποίες δεν είναι σίγουρο ότι θα επιβεβαιωθούν. Αυτό είναι αλήθεια, έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, όμως αυτή τη φορά οι προβλέψεις της Κομισιόν μπορούν να χαρακτηριστούν συντηρητικές, γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις σε επίπεδο ευρωζώνης, οι οποίες αναμένονται ραγδαίες τους επόμενους μήνες.

Το «χορό» ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, δηλαδή δύο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων της Κομισιόν, προχωρώντας σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου από το 0,50% στο 0,25%. Μιλάμε δηλαδή για σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, κάτι που δεν είχαμε δει ποτέ στην ευρωπαϊκή οικονομική Ιστορία. Ο ουσιαστικός μηδενισμός του επιτοκίου θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και φυσικά την οικονομία, αφού θα κάνει φθηνότερο το κόστος του χρήματος. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2015, παρέχοντας όλη την αναγκαία ρευστότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τον Δεκέμβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, που θα αποφασιστεί προηγουμένως από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. Η τραπεζική ενοποίηση θα φέρει δύο πράγματα, την ασφυκτική εποπτεία όλων των τραπεζών από την ΕΚΤ, που σημαίνει ότι στο μέλλον δεν θα ξαναβρεθούμε, όπως το 2008, ενώπιον μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ, από την άλλη, θα καθορίσει τους κανόνες εξυγίανσης προβληματικών τραπεζών, όπου το κόστος θα επωμίζονται οι μέτοχοι και όχι οι φορολογούμενοι. Το αποτέλεσμα της τραπεζικής ενοποίησης θα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τομέα, ώστε οι τράπεζες να αρχίσουν να δανείζονται πάλι μεταξύ τους.
Για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου οι παραπάνω αποφάσεις θα έχουν ευεργετικές επιπτώσεις, γιατί σήμερα τα επιτόκια δανεισμού κινούνται σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά σε σχέση με τον Βορρά της ευρωζώνης.

Ιούνιο του 2014 οι οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

H χώρα μας αναμένει και άλλη μία απόφαση που θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα, μια απόφαση που δεν ενσωματώθηκε στις προβλέψεις της Κομισιόν. Πρόκειται για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέος.

Υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της για εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, οι εταίροι θα κληθούν με τη σειρά τους να τηρήσουν τη δική τους δέσμευση (την έλαβαν τον Νοέμβριο του 2012) για λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2014, αμέσως μετά την επιβεβαίωση από τη Eurostat των ελληνικών στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που θα γίνει τον Απρίλιο, ενώ οι τελικές αποφάσεις για το δημόσιο χρέος θα ληφθούν, πιθανότατα, τον Ιούνιο του 2014.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι προφανές ότι αλλάζουν τα δεδομένα. Ωστόσο, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, δηλαδή τους επόμενους μήνες, η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αφόρητη, για ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών. Τα αλλεπάλληλα πακέτα λιτότητας έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μια ακόμη πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που θα φέρει μέτρα, η κυβέρνηση λέει όχι οριζόντια, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως καθησυχαστικό, γιατί και τα μη οριζόντια μέτρα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για ομάδες του πληθυσμού. Ομως, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι τώρα υπάρχει προοπτική, δηλαδή κάτι περισσότερο από βάσιμες ελπίδες ότι βγαίνουμε οριστικά από το τούνελ και δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για πολύ καλύτερες μέρες.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα