Υπερψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας

11:07 31/7/2013 - Πηγή: E-Typos
Με την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζεται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, στο οποίο έχει κατατεθεί και τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Τόσο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, όσο και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, υπογράμμισαν πως το
νομοσχέδιο τυγχάνει της συμφωνίας της πλειοψηφίας των ενδιαφερόμενων φορέων, όπως επίσης και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

"Θέλουμε τα νέα τουριστικά προϊόντα, ή θέλουμε ανέργους; Θα μείνουμε στα παλιά που δεν πουλάνε - ένα διαμέρισμα με ήλιο, θάλασσα και τίποτε άλλο - ή θα προχωρήσουμε στα νέα" αναρωτήθηκε ρητορικά ο Γ. Κωνσταντόπουλος.

Οι στόχοι του υπουργείου Τουρισμού για το 2012 και το 2013 επιτεύχθηκαν, τόνισε η Όλγα Κεφαλογιάννη, επικαλούμενη τα στοιχεία για αύξηση της τουριστικής κίνησης και των εισπράξεων. Μετά την "ολική επαναφορά του ελληνικού τουρισμού στον παγκόσμιο τουριστικού χάρτη", για το 2014 τίθεται ως στόχος η μακροχρόνια ανάπτυξη: "να γίνει ο ελληνικός τουρισμός ανθεκτικός στις συγκυρίες, δυνατός στις κρίσεις, διαρκώς εξελισσόμενος".

Απέναντι στις παραπάνω διακηρύξεις, το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για εύνοια προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ξενοδόχων.

"Επιτρέπεται να παραχωρούνται τα πάντα, κυριολεκτικά. Επιτρέπεται η οικοδόμηση σε δάση, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε προστατευόμενες περιοχές Natura" ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ Κριτσιωτάκης. "Έχετε πρεμούρα για την αδειοδότηση τουριστικών λιμένων και χιονοδρομικών κέντρων, μονάχα για να ξεπουληθούν ευκολότερα. Ξεπουλάτε τις ιαματικές πηγές. Δίνετε στις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης το δικαίωμα να ιδρύουν καζίνο..." κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

"Οι χωροθετήσεις δεν γίνονται σε παρθένο χώρο" απάντησε ο Γ. Κωνσταντόπουλος (ΝΔ). "Ο ανώτατος επιτρεπτός συντελεστής δόμησης είναι 0,05. Ο επιχειρηματίας μπορεί να κτίσει μονάχα 5 στρέμματα στα 100 και τα υπόλοιπα να μείνουν αδόμητα. Με το παλιό σύστημα, μπορούσε κανείς να πάρει μονοπωλιακά μια έκταση 150 στρεμμάτων, να μην κάνει επένδυση και να κρατά δεσμευμένα τα πάντα. Με την άρνηση του νομοσχεδίου, ευνοούμε εκείνους που αρνούνται να επενδύσουν και δεσμεύουν τις επενδύσεις από το εξωτερικό" σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ.

"Στις ανησυχίες μας, αντιτάσσετε στο νομοσχέδιο μια γενική αναφορά σε "μελέτη", χωρίς να ορίζετε ρητές και αδιαπραγμάτευτες δεσμεύσεις" αντέταξε η Έλενα Κουντουρά (ΑΝ.ΕΛ.).

"Δεν μπορούμε να δαιμονοποιούμε νέες μορφές όπως τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και οι Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης. Ας είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά σε καμία περίπτωση απορριπτικοί" ανταπάντησε η 'Αντζελα Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ). "Δεν μπορεί στο όνομα μιας ιδανικής κατάστασης να κρυβόμαστε πίσω από μαξιμαλιστικά αιτήματα που δεν αφορούν το νομοσχέδιο. Θα προχωρήσουμε έγκαιρα σε διορθωτικές κινήσεις αν χρειαστεί" συμπλήρωσε.

"Πουθενά δεν γίνεται αναφορά στα εργασιακά δικαιώματα των απασχολουμένων στον τουρισμό.

Πουθενά δεν γίνεται αναφορά στη λογική των συνεργιών ανάμεσα στις Περιφέρειες, ή σε διαφορετικές χώρες ενόψει αφίξεων από την Κίνα" παρατήρησε ο Θωμάς Ψύρρας (ΔΗΜΑΡ).

"Το νομοσχέδιο κάνει δώρο στους μεγαλοεργοδότες του τουρισμού 10.000 νέους και νέες, με ανασφάλιστη εργσία. Με το νομοσχέδιο θα επιταχυνθεί η καταστροφή δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων" προέβλεψε ο Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ).

"Γίναμε ο περίγελος της Ευρώπης με τους πέντε Αλβανούς κακοποιούς. Αυτό είναι το success story της τουριστικής περιόδου" σχολίασε ο Παν. Ηλιόπουλος (Χρυσή Αυγή), ο οποίος πρότεινε μεταξύ άλλων, να υποχρεωθούν όσοι επιχειρηματίες στην εστίαση δεν διαθέτουν σχετικό πτυχίο, να περάσουν από σεμινάρια επιμόρφωσης για τους διατροφικούς και υγειονομικούς κανόνες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επικαλέστηκαν και επιστολή 25 δημάρχων από την νησιωτική Ελλάδα, οι οποίοι εξέφραζαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, διακρίνοντας σε αυτό "τακτοποίηση παρανομιών" και προώθηση του "αποτυχημένου μοντέλου ευρείας οικοδόμησης τουριστικών κατοικιών" και καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων, την κατάργηση των περιορισμών που επέβαλλε το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του 2009 για τις τουριστικές δραστηριότητες στις περιοχές Natura.

"Δύο δήμοι που ρωτήσαμε δεν έχουν ιδέα για την υπογραφή τους. Τους υπόλοιπους, οι διατάξεις για τα σύγχρονα τουριστικά καταλύματα δεν τους αφορούν, αφού εφαρμόζονται μόνον σε νησιά με έκταση πάνω από 90 τετραγωνικά χιλιόμετρα" απάντησε η υπουργός Τουρισμού.

Η κα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως "το σχέδιο νόμου δεν χωροθετεί τους υποδοχείς, αλλά δεν τους απαγορεύει. Κάθε επένδυση θα εγκρίνεται με τις προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες χωρίς καμία έκπτωση" δήλωσε η υπουργός.

"Το νομοσχέδιο έχει έξι κεντρικές κατευθύνσεις: Είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η διευκόλυνση των επενδύσεων. Η εισαγωγή νέων ειδών τουριστικών εκμεταλλεύσεων, η διασφάλιση της ποιότητας, ο εμπλουτισμός της τουριστικής προσφοράς με κωδικοποίηση ειδικών κατηγοριών τουρισμού, η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και η βελτίωση της αποδοτικότητας των εκτελεστικών δομών τουριστικής πολιτικής. Το σχέδιο νόμου, υπηρετεί όλες τις παραπάνω κατευθύνσεις. Είναι προϊόν μεθοδικής συνεργασίας και εξαντλητικής διαβούλευσης" ανέφερε η υπουργός Τουρισμού.

*Η συζήτηση των άρθρων και των τροπολογιών του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, θα διεξαχθεί σήμερα το πρωί.
Keywords
Τυχαία Θέματα