e-σφυγμομέτρηση μέσω… Twitter: Εφαρμογή του ΑΠΘ προβλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα – Τι λέει ο καθηγητής Ιωάννης Πήτας

15:49 24/2/2023 - Πηγή: Enikos

Η Τεχνητή νοημοσύνη στην… υπηρεσία της πολιτικής και των εκλογών. Ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Πήτας περιγράφει την καινοτόμα μέθοδο και εφαρμογή «σφυγμομέτρησης» της κοινής γνώμης μέσω των tweet, εξάγοντας πολύ σημαντικά συμπεράσματα.

Ο κ. Πήτας μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή εξήγησε ότι «παίρνουμε τα πολιτικά

tweet –εκείνα που αναφέρονται σε πολιτικά κόμματα – και τα χαρακτηρίζουμε θετικά, αρνητικά ή ουδέτερα συναισθηματικά. Όλη η διαδικασία είναι αυτόματη, χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης. Μετά, αυτά τα νούμερα, θετικά, αρνητικά και ουδέτερα, τα μετατρέπουμε σε πρόγνωση των εκλογικών προτιμήσεων του εκλογικού σώματος. Και έχουμε σημαντικό ποσοστό ακρίβειας σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις, χωρίς να κάνουμε δημοσκοπήσεις».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι «κάθε μέρα βγαίνουν στοιχεία γιατί κάθε μέρα μαζεύουμε χιλιάδες πολιτικά tweet και τα αναλύουμε αυτόματα. Γενικά τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουμε είναι παρόμοια με αυτά που καθημερινά ακούμε στις πολιτικές αναλύσεις. Για παράδειγμα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια ελαφριά πτωτική τάση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε λίγο πριν από 15 ημέρες και μετά σταθεροποιήθηκε, δεν έχει άλλη άνοδο, ότι η διαφορά ΝΔΣΥΡΙΖΑ έπεσε πριν από 15-20 ημέρες στο 5,5%- 6% και μετά ανέβηκε στο 7%. Κάτι που βλέπουμε και στις δημοσκοπήσεις. Αν όλοι αυτοί κάνουν λάθος, τότε κι εμείς κάνουμε λάθος».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «επειδή εκλογές δεν έχουμε κάθε μέρα, χρησιμοποιήσαμε παλαιότερες δημοσκοπήσεις έως και τον Νοέμβριο του 2022 σαν «αντικειμενική αλήθεια» και προσπαθήσαμε να τις πλησιάσουμε και το κάναμε πάρα πολύ καλά».

Σε ερώτηση σχετικά με τα τρολ στο Twitter, ο κ. Πήτας είπε ότι «είναι ένα από τα τρωτά σημεία της μεθόδου. Πρέπει να το μελετήσουμε, αλλά προς το παρόν δεν μας δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Θα μπορούσε όμως».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ πρόσθεσε για τη συγκεκριμένη μέθοδο ότι «έχουμε ως βάση μια ηλεκτρονική αγορά, αφουγκραζόμαστε αυτά που ακούγονται σε αυτή τη δημόσια e- Αγορά και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι θέλει ο κόσμος. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική στο μέλλον γιατί εγείρονται διάφορα ερωτήματα. Αφού μπορούμε εμείς στο μέλλον να καταλαβαίνουμε τόσο φθηνά και άμεσα την κοινή γνώμη, μπορούμε να πάμε σε άλλες μεθόδους διακυβέρνησης προς την άμεση Δημοκρατία; Είναι αυτές οι μέθοδοι ευσταθείς; Εγείρονται διάφορα θέματα».

Ο ίδιος τόνισε ότι «την 1η Μαρτίου θα γίνει μια ημερίδα για την υπολογιστική πολιτική και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να εξάγουμε συμπεράσματα για την πολιτική κατάσταση ή ως πολιτική πράξη στο μέλλον».

Σε ερώτηση για το εάν το λογισμικό του ΑΠΘ χρησιμοποιηθεί και την εκλογική βραδιά, ο κ. Πήτας απάντησε ότι «θα δούμε πότε σταματούν οι δημοσκοπήσεις. Εμείς και τότε θα συνεχίσουμε την έρευνα αλλά δεν θα την δημοσιοποιούμε. Όταν κλείσουν οι κάλπες, θα βγάλουμε τα νούμερά μας και ο Θεός βοηθός».

Ακούστε το ηχητικό:

https://www.enikos.gr/wp-content/uploads/2023/02/24-02-2023-Ιωάννης-Πήτας-Νιφλής.mp3
Keywords
Τυχαία Θέματα
… Twitter, Εφαρμογή, ΑΠΘ, Ιωάννης Πήτας,… Twitter, efarmogi, apth, ioannis pitas