Google Doodle: Τιμά την ημέρα ανεξαρτησίας του Λιβάνου

03:29 22/11/2022 - Πηγή: Enikos

Το σημερινό Doodle γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στον Λίβανο! Σαν σήμερα το 1943, ο Λίβανος κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία μετά από 23 χρόνια αποικιακής κυριαρχίας.

Μετά από σχεδόν 400 χρόνια Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Κοινωνία των Εθνών έδωσε γαλλική εντολή στον Λίβανο το 1920. Αργότερα ψηφίστηκε Σύνταγμα προκειμένου να σχηματιστεί η Δημοκρατία του Λιβάνου

που λειτουργούσε υπό τους Γάλλους.

Ωστόσο, η Γαλλία διατήρησε ισχυρό έλεγχο στον Λίβανο και διέταξε τις συλλήψεις του Προέδρου, του Πρωθυπουργού και άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου. Οι κρατούμενοι τελικά απελευθερώθηκαν στις 22 Νοεμβρίου 1943 μετά από τεράστια διεθνή πίεση, την οποία οι Λιβανέζοι τιμούν ως Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Το 1945, ο Λίβανος εντάχθηκε στον Αραβικό Σύνδεσμο και τα Ηνωμένα Έθνη.

Συναυλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και επιδείξεις πυροτεχνημάτων απολαμβάνονται σε όλη τη χώρα. Μεγάλες παρελάσεις κυλούν στους γεμάτους δρόμους της πόλης με τη σημαία του Λιβάνου, όπως αυτή που κυματίζει στο σημερινό Doodle.

Κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει μια πτυχή του ταξιδιού του Λιβάνου προς την ανεξαρτησία: το κόκκινο για την απελευθέρωση, το λευκό για την ειρήνη και το πράσινο κέδρο για αιώνια ευημερία και ευτυχία.

Χρόνια πολλά για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, Λίβανο!

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα