Qatar Gate: Οι εμίρηδες στην αντεπίθεση – «Η Ε.Ε. πρέπει να μπορεί να το αποδείξει»

09:37 21/12/2022 - Πηγή: Enikos

Στέλεχος κοντά στη βασιλική οικογένεια απορρίπτει τις κατηγορίες για το Qatar Gate. «Δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά αν κάποιος έκανε λάθος, θα είμαστε άκαμπτοι». Τα τοπικά ΜΜΕ επανέλαβαν τις κατηγορίες ότι η Ευρώπη ενεργεί σύμφωνα με «προκαταλήψεις».

Το δημοσίευμα της La Repubblica αρχίζει με αναφορά στον τόπο συνάντησης.

«Ο τόπος συνάντησης είναι επιβλητικός: το ξενοδοχείο που φιλοξένησε μια από τις ομάδες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο που μόλις ολοκληρώθηκε. Ο συνομιλητής είναι κορυφαίος

εκφραστής της χώρας του Κόλπου. Είναι πολύ δεμένος με τη βασιλική οικογένεια και την κυβέρνηση. Και μόνο για να δείξει τη θέση του επί του θέματος, συμφώνησε να μιλήσει με τη Repubblica. Αρχίζοντας από μια διευκρίνιση: εάν η εμπλοκή ενός πολίτη του Κατάρ προκύψει από τη βελγική έρευνα για τις δωροδοκίες προς τους ευρωβουλευτές, για να αμβλύνει την αμφιλεγόμενη διεθνή εικόνα του Κατάρ, η κυβέρνηση της Ντόχα θα ήταν έτοιμη να τον τιμωρήσει, ανεξάρτητα από τη θέση του».

«Σίγουρα θα το κάναμε. Στο πρόσφατο παρελθόν δεν διστάσαμε να συλλάβουμε τον υπουργό Οικονομικών*. Δεν έχουμε πρόβλημα, είμαστε πολύ ξεκάθαροι. Αλλά πρέπει να μας δώσουν μόνο μία απόδειξη, πρέπει να το πάνε στα δικαστήρια. Και δεν βλέπουμε τα στοιχεία» σημειώνει.

*Η αναφορά αφορά στη σύλληψη τον Μάιο του 2021, για κατάχρηση εξουσίας και αθέμιτη χρήση δημοσίων πόρων, του υπουργού Οικονομικών, Αλί Σαρέεφ Αλ-Εμαντί, πρώην προέδρου της Εθνικής Τράπεζας του Κατάρ.

Το φυσικό αέριο στο κάδρο

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, είναι αδύνατο να υποτεθεί ότι υπάρχει συνεργασία με τη βελγική δικαιοσύνη. Όσον αφορά στην πιθανή περικοπή των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως συνέπεια των μέτρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του Κατάρ, που επισκιάστηκαν την περασμένη Κυριακή από διπλωματική πηγή στη Ντόχα, η λεπτή διάκριση είναι οικονομικής φύσης.

«Για το φυσικό αέριο, η αγορά μας είναι κυρίως η Ασία με μεγάλα συμβόλαια: 27 χρόνια για την Κίνα, 15 για την Ινδία και την Ιαπωνία, για παράδειγμα. Δεν έχουμε σκοπό να σταματήσουμε καμία προμήθεια, δεν το έχουμε κάνει καν με τα ΗΑΕ, παρά τον αποκλεισμό εναντίον μας το 2017, γιατί σεβόμαστε τα συμβόλαιά μας. Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι τα θέλει σύντομα, 1 ή 2 χρόνια. Αλλά θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε ορισμένους Ασιάτες πελάτες και υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία δυνατότητα» τονίζει το στέλεχος.

Σίγουρα η Ντόχα δεν φαίνεται να ανησυχεί για το ανώτατο όριο τιμών της Ε.Ε.: ​​«Έχουμε τόσο μεγάλη λίστα αναμονής. Με το Ηνωμένο Βασίλειο το συμβόλαιο έχει διάρκεια από το 2010. Με την Ιταλία; Δεν έχουμε πρόβλημα».

Ο εκνευρισμός της κυβέρνησης για την καταστροφή της διεθνούς εικόνας της εμφανίζεται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία μίλησαν για πρώτη φορά χθες για το θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα