Qatar Gate: Τι συνέβη στο Ευρωκοινοβούλιο – Η ανάλυση του Politico για το «πιο κραυγαλέο» σκάνδαλο διαφθοράς

16:01 11/12/2022 - Πηγή: Enikos

«Οι παρατηρητές λένε ότι μπορεί να είναι το «πιο σοβαρό», το «πιο σοκαριστικό», το «πιο κραυγαλέο» σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε τις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια», αναφέρει το Politico, σε ανάλυσή του για το «Qatar Gate». Σημειώνεται ότι η ανάλυση δημοσιεύτηκε πριν από την ανακοίνωση της Εισαγγελίας για τις συλλήψεις και τις προφυλακίσεις. 

Αφού αναφέρεται στις έρευνες των βελγικών αρχών, στις προσαγωγές υπόπτων,

μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή, και στα ευρήματα στα σπίτια, σημειώνει: «Αρχικά, οι ύποπτοι δεν ήταν μεγάλα ονόματα κατά τα πρότυπα των Βρυξελλών: Ένα πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μερικοί κοινοβουλευτικοί βοηθοί και ένας επικεφαλής συνδικαλιστικών οργανώσεων. Αλλά ποιος ήταν ο σκοπός, αλήθεια; Κάποιοι διερωτήθηκαν εάν —στην περίπτωση που οι κατηγορίες αποδειχθούν — η Ντόχα είχε κάνει πραγματικά μια έξυπνη επένδυση. Στη συνέχεια, έγινε ξεκάθαρο ότι δεν ήταν απλώς μια ιστορία μερικών επίδοξων που ήθελαν να βάλουν χρήματα στις τσέπες τους. Η Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπερασπιστής της Ντόχα, τέθηκε υπό κράτηση, σύμφωνα με τη βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία».

Σύμφωνα με το Politico,  σε δήλωσή του, αξιωματούχος του Κατάρ απορρίπτει κάθε συσχέτιση με το σκάνδαλο. «Το κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε απόπειρα συσχέτισής του με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια το περιοδικό αναλύει τα προφίλ των ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, απαντά και στο ερώτημα: «Γιατί το Κατάρ θέλει να ασκήσει πίεση;». Όπως εξηγεί, το Κατάρ με τη διοργάνωση του Μουντιάλ κατάφερε να στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας για αρνητικό λόγο. Η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων (για τα οποία η Καϊλή είχε αναφερθεί πρόσφατα στο Κοινοβούλιο, ότι η χώρα αποτελεί πρότυπο για τα εργατικά δικαιώματα, ενώ είχαν σκοτωθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι στα γήπεδα), καθώς και οι κατηγορίες για δωροδοκίες ώστε να πάρουν τη διοργάνωση, ήρθαν γρήγορα στη δημοσιότητα. Την ίδια στιγμή η καταπάτηση των ίσων δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας έχει απασχολήσει σημαντικά την κοινή γνώμη.

«Η διατήρηση μιας καλής φήμης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το Κατάρ εργάζεται για να συνάψει συμφωνίες με χώρες της ΕΕ για το φυσικό αέριο. Επίσης, η πρόταση να δοθεί στους πολίτες του Κατάρ η δυνατότητα να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ζώνη Σένγκεν της ΕΕ έχει προωθηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο — τουλάχιστον είχε».

«Το σκάνδαλο του Κατάρ θα μπορούσε να είναι «η πιο κραυγαλέα υπόθεση» υποτιθέμενης διαφθοράς που έχει παρατηρηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο εδώ και χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας, Michiel van Hulten. Ο Alberto Alemanno, καθηγητής Νομικής στο HEC Paris, το χαρακτήρισε «το πιο συγκλονιστικό σκάνδαλο ακεραιότητας στην ιστορία της ΕΕ», τονίζει το Politico.

«Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Daniel Freund, συμπρόεδρος της διακομματικής ομάδας της Ευρωβουλής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το χαρακτήρισε ένα από τα «σοβαρότερα σκάνδαλα διαφθοράς στις Βρυξέλλες τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Van Hulten είπε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει δημιουργήσει μια «κουλτούρα ατιμωρησίας… με έναν συνδυασμό χαλαρών οικονομικών κανόνων και ελέγχων και παντελούς έλλειψης ανεξάρτητης εποπτείας δεοντολογίας». Ο Alemmano προέβλεψε επίσης ότι αυτό θα ήταν απλώς η «κορυφή του παγόβουνου», ελπίζοντας ότι μια συσσώρευση σκανδάλων θα δημιουργούσε πολιτική ώθηση για ένα ανεξάρτητο σύστημα ηθικής», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το Politico, η Επιτροπή πρόκειται να προτείνει ένα ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας, που θα ισχύει για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα διαθέτει αρμοδιότητα διερεύνησης ή επιβολής. Ο Freund υποστήριξε ότι οι χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθούν τους «σχετικά καλούς κανόνες λόμπι που ισχύουν ήδη» στις Βρυξέλλες. Προς το παρόν, οι χώρες δεν χρειάζεται να εγγραφούν στο μητρώο διαφάνειας ομάδων συμφερόντων της ΕΕ, για παράδειγμα, και οι ευρωβουλευτές δεν χρειάζεται να αναφέρουν αυτές τις επαφές. «Η ΕΕ πρέπει να το βελτιώσει αμέσως», είπε ο Freund.

Παράλληλα, το S&D ζήτησε να τεθεί σε αναμονή η πρόταση για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για το Κατάρ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ο εισηγητής των Πρασίνων είπε ότι θα καταψηφίσει το μέτρο εάν έρθει σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα. Ακόμη, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου σχεδίαζε να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ τις επόμενες εβδομάδες, αλλά το σκάνδαλο με το Κατάρ θα φέρει αναβολή του ταξιδιού.

«Οποιαδήποτε σύνδεση της κυβέρνησης του Κατάρ με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και είναι σοβαρή παραπληροφόρηση», ανέφερε η δήλωση αξιωματούχου του Κατάρ που εκδόθηκε την Κυριακή. «Το κράτος του Κατάρ λειτουργεί σε πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα