Qatar Gate: Το Κατάρ, η ΕΕ και το φυσικό αέριο – «Όταν ο πωλητής χρειάζεται τον πελάτη του και το αντίστροφο»

18:38 26/12/2022 - Πηγή: Enikos

«Το Κατάρ απειλεί: το «Qatar gate» θα μπορούσε να έχει «αρνητικό αντίκτυπο» στην προμήθεια φυσικού αερίου. Η προειδοποίηση ήρθε την περασμένη Κυριακή από διπλωμάτη του Κατάρ. Και ήρθε αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αρνηθεί την πρόσβαση στο “ημικύκλιο” (σ.σ. στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου) σε οποιονδήποτε εκπρόσωπο του εμιράτου, ενώ είναι σε εξέλιξη έρευνα για το Qatargate» σημειώνει η Le Soir.

H εφημερίδα εξηγεί πώς το «Qatar Gate» ενισχύει τη σχέση της με το εμιράτο, παρότι η σχέση αυτή είναι «πιο δύσκολη» αυτή τη στιγμή.  «Αλλά η διπλωματική

ένταση δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις συμβάσεις LNG: ο πωλητής χρειάζεται τον πελάτη του και το αντίστροφο».

«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός διακρίσεων στο Κατάρ, περιορίζοντας τον διάλογο και τη συνεργασία πριν από το τέλος της νομικής διαδικασίας, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και ασφάλεια», είπε ο απεσταλμένος της Ντόχα, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του είναι «μεγάλος παγκόσμιος προμηθευτής» υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). «Το Κατάρ είναι ένας σημαντικός προμηθευτής LNG στο Βέλγιο», πρόσθεσε ο διπλωμάτης του Κατάρ.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας ανεπίσημα στη βελγική εφημερίδα, υπενθύμισε πως το Κατάρ «διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρέχοντας υπηρεσίες του φυσικού αερίου, όταν η ΕΕ αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά το ρωσικό φυσικό αέριο κι ενώ το Κρεμλίνο προέβλεψε και έκλεισε τις στρόφιγγες. «Αλλά δεν είμαι αφελής: (αυτή η υπόθεση) θα κάνει τη σχέση πολύ πιο δύσκολη». τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας , Ζοζέπ Μπορέλ συζήτησε την υπόθεση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ στις 20 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο συνόδου κορυφής για τη Μέση Ανατολή στην Ιορδανία. «Συζήτησα όχι μόνο τα περιφερειακά ζητήματα και τις διμερείς μας σχέσεις – όπου έχει σημειωθεί θετική εξέλιξη τον τελευταίο καιρό– αλλά και τις συνεχιζόμενες έρευνες για διαφθορά κατά μελών και προσωπικού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διενεργούνται από τις βελγικές αρχές», ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. στο «μπλογκ» του, που δημοσιεύτηκε την παραμονή των Χριστουγέννων.

«Έχω εκφράσει τις ανησυχίες μου για αυτό το σοβαρό θέμα και υπογράμμισα την πολιτική μηδενικής ανοχής της ΕΕ σε αυτό το θέμα», συνέχισε ο Μπορέλ.  «Στη Ντόχα αρνήθηκαν ότι το Κατάρ εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση, λυπούνται που δεν ενημερώθηκαν επίσημα για τους ισχυρισμούς από τις αντίστοιχες αρχές και δεν εκτιμούν το γεγονός ότι κρίνονται με βάση εικασίες των μέσων ενημέρωσης. Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε πλήρως μια ενδελεχή έρευνα από τις βελγικές δικαστικές αρχές και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να πέσει φως στην υπόθεση», υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτηθείς την Τετάρτη για το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την «ομαλοποίηση» των σχέσεων με το Κατάρ,  απάντησε: «Δεν έχω ακούσει για «μη κανονικές» σχέσεις με το Κατάρ. Η ΕΕ έχει διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ. Συνεργαζόμαστε με το Κατάρ σε παγκόσμια, περιφερειακά, διμερή ζητήματα και αυτή η συνεργασία συνεχίζεται».

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως και ο Σαρλς Μισέλ, ζήτησε από τον Εμίρη του Κατάρ την προμήθεια φυσικού αερίου. Με επιτυχία. Τον Σεπτέμβριο, ο Σαρλς Μισέλ εγκαινίασε τις εγκαταστάσεις μιας αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ντόχα, σημειώνει η Le Soir. «Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η φιλία με το Κατάρ αποτελεί σημαντικό μοχλό για την από κοινού αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων», δήλωσε τότε ο Μισέλ, και αναφέρθηκε στις «παγκόσμιες προκλήσεις που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα, την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια». Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε επίσης πως είναι πεπεισμένος ότι, «για το ζήτημα της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου (βίζα)», «θα μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες».

Το θέμα έχει πλέον «παγώσει» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο…., τονίζει η Le Soir με νόημα.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ είπε στην βελγική εφημερίδα ότι οι χώρες του Κόλπου «είναι σε θέση να επιλέξουν τους εταίρους τους». Το σκάνδαλο, όπως παραδέχθηκε ο Σαρλ Μισέλ την περασμένη Τετάρτη στο Politico, είναι «δραματικό και επιζήμιο για την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ωστόσο, και το Κατάρ έχει συμφέρον να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον «νέο μεγάλο πελάτη του», δηλαδή την Ευρώπη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Κατάρ έχει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο, μετά τη Ρωσία. Είναι ο τέταρτος παραγωγός και ο πρώτος εξαγωγέας μεταξύ των παραγωγών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, κυρίως προς την Ασία. Επιπλέον, το εμιράτο καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια να αυξήσει την παραγωγή του, ιδίως χάρη στις επενδύσεις της γαλλικής εταιρείας Total Energie, σε σημείο που διεκδικεί την πρώτη θέση μεταξύ των εξαγωγέων έως το 2026, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς.

Αλλά αυτή η προσπάθεια έχει νόημα μόνο εάν η χώρα βρει διεξόδους.

«Η ΕΕ θα ήταν ιδανική, καθώς οι τιμές είναι υψηλές: άρα μια καλή συμφωνία για τους πωλητές. Η Γερμανία και η ισχυρή βιομηχανία της στοιχηματίζουν στο Κατάρ για να αντισταθμίσουν τη συνολική απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου, με ένα 15ετές συμβόλαιο να διακυβεύεται. Το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία. Το Κατάρ ήταν ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην ΕΕ το 2021, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες», σχολιάζει η Le Soir.

«Παρά τα μέτρα που λάβαμε, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε έλλειμμα έως και 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το επόμενο έτος», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 12 Δεκεμβρίου. «Η πρώτη (προτεραιότητα) προφανώς αφορά στην προμήθεια LNG. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει φυσικά να εντείνουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας με τους διεθνείς εταίρους μας».

«Και αν κατά τύχη η βελγική δικαιοσύνη ενοχοποιούσε επισήμως το Κατάρ στην τεράστια έρευνα της για τη διαφθορά – κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής; Οι φάκελοι «φυσικό αέριο» και «Qatar Gate» θα παραμείνουν καλά διαχωρισμένοι», σημειώνει η εφημερίδα, εννοώντας πως θα παραμείνουν δύο διαφορετικά θέματα, με διαφορετική αντιμετώπιση.

«Το Κατάρ δεν θα βάλει το φυσικό αέριο στη ζυγαριά και τα κράτη μέλη δεν θα “σηκώσουν” το σκάνδαλο με πολύ θόρυβο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», εκτιμά ο Σάμι Ραμντάνι, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Relations (Παρίσι), σύμφωνα με το France24. «Τα ζητήματα προμήθειας φυσικού αερίου δεν ξεπερνιούνται ποτέ από ζητήματα ηθικής»…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Qatar Gate, Κατάρ, – Όταν,Qatar Gate, katar, – otan