Ακαδημία Πλάτωνος: Διαδικτυακή ξενάγηση στο πρώτο πράσινο Μουσείο της Ελλάδας – ΦΩΤΟ

18:19 16/3/2023 - Πηγή: Enikos

Οι θησαυροί των σπλάχνων της Αθήνας που ίσως ξαναγράψουν τις σελίδες της ιστορίας της αρχαίας ελληνικής τέχνης θα εκτίθενται στο «πρώτο» πράσινο μουσείο της χώρας, σε ένα κτίριο που έχει χωροθετηθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος με την φιλοδοξία να αποτελέσει έναν νέο πυρήνα πολιτισμού, πρασίνου και αναψυχής που θα προβάλλει

τον διαχρονικό μητροπολιτικό ρόλο της πρωτεύουσας. 

Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης θα φιλοξενήσει ευρήματα συστηματικών ανασκαφών περίπου μιας πεντηκονταετίας, τα οποία δεν είναι απίθανο να επαναπροσδιορίσουν όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα για την ιστορία της αρχαιοελληνικής τέχνης.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να φιλοξενηθούν περισσότερες από 300.000 αρχαιότητες που, σήμερα, προστατεύονται στις αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως κάποια από τα ευρήματα που θα εκτεθούν στο νέο μουσείο  δεν έχουν εκτεθεί ποτέ, ενώ ορισμένα δεν έχουν ούτε δημοσιευτεί.

Έτσι είναι πολύ πιθανό τα νέα εκθέματα όχι μόνο να εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο αλλά και να «φωτίσουν» νέες πτυχές του.

Ένα κτίριο με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Με στόχο τη μείωση οποιασδήποτε περιβαλλοντικής μόλυνσης, ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού ζήτησαν να εφαρμόσουν αυστηρότερες προδιαγραφές από αυτές που ορίζονταν από τα σχετικά ΦΕΚ, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών του Μουσείου.

Συγκεκριμένα, το κτίριο που θα στεγάσει το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης των Αθηνών θα εκτείνεται σε 14.362 τ.μ., αντί για 30.000 τ.μ. που προέβλεπαν αρχικά οι όροι δόμησης του σχετικού ΦΕΚ, επιτυγχάνοντας μείωση των τετραγωνικών σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%.

Την ίδια στιγμή, το ύψος του κτιρίου θα ανέρχεται στα 10,5 μ., μειωμένο κατά 7,5 μ. από ό,τι όριζε το ΦΕΚ., ενώ παράλληλα, ο χώρος στάθμευσης που θα καλύπτει σύνολο 2.600 τ.μ. θα είναι υπόγειος και όχι υπαίθριος.

Όλα τα παραπάνω, συνδράμουν στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κτίριο βιοκλιματικό με σεβασμό προς το περιβάλλον, που την ίδια στιγμή θα προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία.

Ένα «πράσινο» μουσείο στην καρδιά της Αθήνας

Πέρα, όμως, από το μουσείο και τα εκθέματά του αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας φιλοδοξεί να αποτελέσει το πρώτο «πράσινο» μουσείο της χώρας, καθώς στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ακαδημίας Πλάτωνος προβλέπεται και η ανάπλαση του χώρου πρασίνου με τη δημιουργία ενός πάρκου που θα συνδυάζει την περιβαλλοντική συνείδηση και την βιωσιμότητα με την παιδεία, την ιστορία και την αναψυχή.

Ο θεματικός κήπος αφιερωμένος στη διαμάχη της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την προστασία της Αθήνας που θα φιλοξενεί στο μουσείο την αρχαιολογική ανασκαφή της Ιεράς Οικίας θα περιλαμβάνει επίσης ένα αμφιθέατρο 500 θέσεων στον υπαίθριο χώρο του μουσείου , μια υπαίθρια γλυπτοθήκη αλλά και χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων.

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές  το προφίλ του νέου αρχαιολογικού μουσείου που σχεδιάστηκε για να δώσει νέα πνοή στον πολιτισμό και την εικόνα της πρωτεύουσας με τα χιλιάδες εκθέματα που έφεραν στο φως σωστικές ανασκαφές στην Αθήνα και τα έργα του μετρό.

Όλες οι αρχιτεκτονικές προτάσεις που κατατέθηκαν εκτίθενται έως τις 19 Μαρτίου σε έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων. Στην έκθεση αυτή φιλοξενούνται όχι μόνο η, προς υλοποίηση, αρχιτεκτονική πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου του Γιώργου Τσολάκη, που κέρδισε το πρώτο βραβείο, αλλά και οι 16 ιδέες που κάλυπταν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν είναι ακόμα σαφές αλλά όπως εκτίμησε ο κ. Τσολάκης μιλώντας στο enikos.gr «το όραμα δεκαετιών πιθανώς να είναι έτοιμο σε βάθος πενταετίας».

Αξίζει καταληκτικά να σημειώσουμε πως η Αθήνα είναι η μοναδική μητροπολιτική πρωτεύουσα χωρίς μουσείο αφιερωμένο στο αρχαιολογικό της παρελθόν. Αναμένεται με την δημιουργία του , λοιπόν, να καλυφθεί ένα μεγάλης σημασίας κενό και ταυτόχρονα να υλοποιηθεί το όραμα του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Αριστόφρονα, ο οποίος  είχε προτείνει την συγκεκριμένη θέση ως την κατάλληλη για τη χωροθέτηση ενός τέτοιου μουσείου ήδη από τη δεκαετία του 1930 .

Keywords
Τυχαία Θέματα