Από το Qatar Gate στο Morocco Gate – Tα πρόσωπα «κλειδιά» στην υπόθεση διαφθοράς

01:00 17/12/2022 - Πηγή: Enikos

Αποσπάσματα από την κατάθεση του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι στις βελγικές Aρχές φέρνει στο φως η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Επί δέκα ώρες φέρεται να κατέθετε ο Ιταλός, δίνοντας λεπτομέρειες και στοιχεία για το πώς είχε στηθεί η εγκληματική οργάνωση -που ομολόγησε ότι συμμετείχε- με στόχο να αφεθεί

ελεύθερη η Εύα Καϊλή για να φροντίσει το παιδί τους.

Στην Ελλάδα, στο μικροσκόπιο των ερευνών, πέρα από την ακίνητη περιουσία της Εύας Καϊλή, μπαίνει και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της αδελφής της, Μανταλένας. Στο μεταξύ υπάρχουν νέες αποκαλύψεις για την ανάμειξη του Μαρόκου στο Qatar Gate.

Πρόκειται για «μία επιχείρηση» στην οποία ο καθένας είχε τον δικό του ρόλο. Όπως είπε, «από τη μία ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Παντσέρι ο οποίος φαίνεται ότι είχε τον ηγετικό ρόλο. Από την άλλη, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος φαίνεται να ήταν ο συνδετικός κρίκος και τρίτον η Εύα Καϊλή η οποία ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος μπορούσε να πείθει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να… περνάει αμφιλεγόμενες απόψεις και ψηφίσματα για συγκεκριμένες χώρες.

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, να θυμίσουμε ότι δούλευε στον Κοτσολίνο, δηλαδή στον ευρωβουλευτή, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για Μαρόκο, Αλγερία, Μαυριτανία, θέση την οποία προηγουμένως είχε ο Παντσέρι.

Τον εμπιστεύονται όλοι και επίσης ήταν ιδρυτικό μέλος της “Fight Impunity”, της μη κυβερνητικής οργάνωσης, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Παντσέρι. Το αναφέρει μάλιστα ο Τζιόρτζι και στο προφίλ του στο Linkedin. Δηλαδή δεν είναι κάτι κρυφό αυτό. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι οι ρίζες σε σχέση με το Μαρόκο είναι πολύ πιο βαθιές από το Κατάρ.

Υπάρχουν οι συμφωνίες για την αλιεία, υπάρχει το μεταναστευτικό, ζητήματα που απασχολούν και χρειάζονται ώθηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την άλλη πλευρά, κάτι που συζητείται πολύ έντονα στο Βέλγιο είναι ο ρόλος των ιμάμηδων. Οι Μαροκινοί ιμάμηδες σε μεγάλο βαθμό είναι άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καθηγητές.

Μπορούν να μπουν στα ανώτερα στρώματα, στα κατώτερα στρώματα, να επηρεάσουν τον κόσμο και ουσιαστικά να στείλουν τα δικά τους μηνύματα και να εισχωρήσουν εκεί όπου άλλοι δεν μπορούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες εστιάζουν πάρα πολύ στον ρόλο των ιμάμηδων και αναμένεται να εστιάσουν και πολύ περισσότερο στον ρόλο του Μαρόκου από ότι στο Κατάρ το διάστημα που μας έρχεται».

Kαι… Morocco Gate – Ταξίδια στο Ραμπάτ και ύποπτες επαφές Παντσέρι και Τζόρτζι

Στη μαροκινή πτυχή του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο εστιάζουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης Le Soir και ΚNAK αλλά και οι ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera. Αναδεικνύουν τις επαφές των Αντόνιο Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζιόρτζι με το Μαρόκο είτε με απευθείας ταξίδια στο Ραμπάτ είτε μέσω του Mαροκινού πρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν αλλά και μέσω του στελέχους των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών Μοχάμεντ Μπ., που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνος. Η Repubblica κατονομάζει τον Σοσιαλιστή Ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο ως τρίτο πρόσωπο στο κύκλωμα Παντσέρι βάσει της κατάθεσης του Τζιόρτζι στον Βέλγο ανακριτή.

Κατά το ρεπορτάζ του ιταλικού δικτύου TG4: «ταξίδια στο Ραμπάτ, ύποπτες επαφές που φέρονται να έγιναν με τον πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου Μοχάμεντ Μπεραλαράσε ο οποίος μπορούσε να βασίζεται στις παρεμβάσεις του διπλωμάτη με έδρα τη Βαρσοβία, Αμπντεραχίμ Ατμούν. Κατά τον Τζιόρτζι, ο Κοτσολίνο φέρεται να ενεργούσε με χρηματικά ανταλλάγματα και δώρα, όπως και ο Παντσέρι με τον οποίο εναλλάσσονταν στη θέση του συμπροέδρου της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου».

Ο Κοτσολίνο διαψεύδει κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση λέγοντας ότι δεν θυμάται κανένα ταξίδι στο Μαρόκο: «δεν είμαι υπό έρευνα, δεν έχω ανακριθεί, ούτε έχει σφραγιστεί το γραφείο μου. Ποτέ δεν επεδίωξα προσωπικά συμφέροντα, πλεονεκτήματα ή οφέλη στην πολιτική μου ζωή».

Όμως το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα αναστέλλει προληπτικώς τη συμμετοχή του σε όλα τα κομματικά όργανα μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Εντωμεταξύ η Le Soir κάνει λόγο για επαφές του Παντσέρι με το Μαρόκο ήδη από το 2011, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που δημοσιοποίησε το 2014 και το 2015 ένας χάκερ. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα αποκαλύπτει σχετικό σημείωμα για σχεδιαζόμενο ταξίδι στο Μαρόκο. Όπως ανέφερε «αναζητήσαμε το συγκεκριμένο έγγραφο στο διαδίκτυο και φαίνεται ότι η αντιπροσωπεία του Μαρόκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποστείλει το σημείωμα στο Ραμπάτ κι ενημέρωνε για ταξίδι του Παντσέρι σε Μαρόκο και Αλγερία».

Το σκάνδαλο προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στις Βρυξέλλες η οποία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Repubblica και του Politico, ήταν έκδηλη στη Σύνοδο Κορυφής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να έκαναν ερωτήσεις σε έντονο ύφος στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επί μία ώρα προσπαθώντας να αξιολογήσουν αν υπάρχει κίνδυνος να πληγεί συνολικά το κύρος όλων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η διαφθορά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς κι αυτό είναι οδυνηρό, γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρώπη είναι γεμάτη φως, λίγες μόνο στιγμές πήγαν κάποιοι να τη σκοτεινιάσουν. Δεν τα κατάφεραν. Και σας διαβεβαιώ, σήμερα εδώ από τη Θεσσαλονίκη, ότι ούτε τώρα θα μπορέσουν να την αμαυρώσουν» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην αποψινή εκδήλωση απονομής βραβείων «Ελληνική Αξία» του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σχοινάς κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο να αναλάβει «κάθε δυνατή πρωτοβουλία διαφάνειας» έως τις επόμενες ευρωεκλογές, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι συμπαραστάτης σε αυτήν την προσπάθεια, που έχει ήδη αναγγείλει, στη «μάχη κατά της διαφθοράς».

Η ανάγκη για αναδιάρθρωση των κανόνων λειτουργίας στα λόμπι των Βρυξελλών μοιάζει επιτακτική.

Φρ. Τζιόρτζι: Δέκα ώρες η απολογία του για το Qatar Gate

Θησαυρός για τις έρευνες των βελγικών Αρχών αποδείχτηκε η κατάθεση του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, η οποία χαρακτηρίζεται ως χειμαρρώδης. Σύμφωνα με την Corriere della Sera, επί 10 ώρες έδινε ονόματα και εξηγήσεις, ενώ φέρεται να κατέθεσε σε ποιους κατέληγαν τα χρήματα από την ΜΚΟ “Fight Impunity”. Φέρεται να ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι τους, καθώς ακολουθεί τη στρατηγική που εφαρμόζει η σύντροφός του: να σωθεί αυτός που έχει να χάσει περισσότερα.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του πατέρα της Εύας Καιλή, η Corriere della Sera γράφει πως «όταν η ευρωβουλευτής είδε τα χρήματα, δεν πήρε πειστική απάντηση για την προέλευσή τους και ζήτησε αμέσως να φύγουν από το σπίτι. Ο πατέρας της ανέλαβε να είναι ο μεταφορέας, γιατί δεν υπήρχε άλλος».

Στο μικροσκόπιο ΜΚΟ της Μανταλένας Καϊλή και ακίνητα

Οι ελληνικές Αρχές θα ελέγξουν τη χρηματοδότηση και τις ροές χρήματος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που ίδρυσε η αδελφή της Εύας Καϊλή, Μανταλένα το 2017, η οποία δηλώνει έδρα το ίδιο κτίριο στο Κολωνάκι όπου στεγάζεται η εταιρία Real Estate που ίδρυσε η ευρωβουλευτής και ο σύντροφός της.

Η δεύτερη εταίρος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας είναι συνεργάτιδα της Εύας Καϊλή, η οποία είναι και διαχειρίστρια της εταιρίας Real Estate της ευρωβουλευτού και του Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Στον μεγεθυντικό φακό μπαίνουν και τα ακίνητά της, όπως το διαμέρισμα των 170 τ.μ. που αποκτήθηκε το 2019 έναντι 260.000 ευρώ αλλά και ένα σπίτι στην Άνοιξη που αγοράστηκε το 2009 έναντι 290.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates: «ένα ακίνητο σε πολύ καλή περιοχή της Αθήνας, στο Παλαιό Ψυχικό, είδαμε ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι από 600.000-650.000 ευρώ. Δημιουργεί ερωτήματα πώς ένας ιδιοκτήτης δέχτηκε να πουλήσει ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία 600.000-650.000 ευρώ στο ποσό των 260.000-270.000 ευρώ. Όσον αφορά στο σπίτι στην Άνοιξη, η ανώτερη τιμή θα μπορούσε να ήταν από 330.000 έως 350.000 ευρώ ενώ η τιμή πώλησης είναι στις 291.000 ευρώ, άρα δεν έχουμε μεγάλη απόκλιση».

Το σπίτι στην Άνοιξη πουλήθηκε από την ευρωβουλευτή το 2018 έναντι 340.000 ευρώ.

Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα δεν έχει αναπτύξει η μια εταιρεία, επισημαίνει ο πληρεξούσιος δικηγόρος της κα Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Παρασκευής, προσθέτοντας πληροφορίες και για μια ακόμη εταιρεία και μια «επιστημονική πρωτοβουλία».

Keywords
Τυχαία Θέματα