Χαρακόπουλος προς Ισπανούς βουλευτές: Αδιανόητο κράτη-μέλη της Ε.Ε. να πωλούν όπλα στην Τουρκία

15:57 12/1/2023 - Πηγή: Enikos

«Οι χώρες μας έχουν και πολλά κοινά στο σήμερα. Ανήκουν εδώ και δεκαετίες στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμφορούνται από τις ίδιες αρχές σεβασμού στην Δημοκρατία, στην Ελευθερία, στα ατομικά δικαιώματα του ανθρώπου. Και ταυτόχρονα είναι προσηλωμένες στην τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, εναντίον κάθε αναθεωρητισμού και κάθε πολιτικής απειλής της βίας και του πολέμου». Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης

της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την προσφώνηση του προς την διακομματική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ισπανικού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Η ισπανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελείτο από την κ. Susana Sumelzo Jordan, Πρόεδρο της Κοινής Επιτροπής για θέματα ΕΕ του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας της Ισπανίας (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα), τον κ. Pere Joan Pons Sampietro (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα), τον κ. Rubén Moreno Palanques (Λαϊκό Κόμμα), τον κ. José María Sanchez Garcia (VOX), τον κ. Antonio Gomez-Reiono Varela (Podemos), και την κ. Mariona Illamola Dausa (Plural Group).

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε στην προσφώνησή του ότι «η Ελλάδα και η Ισπανία είναι δύο χώρες που τις συνδέουν από το παρελθόν πολλά κοινά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία. Πρόσφατα διάβασα ότι ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη, ο μεγάλος Μιγκέλ Θερβάντες, έχασε το χέρι του πολεμώντας κατά των Τούρκων με την χριστιανική αρμάδα στην περίφημη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Και βεβαίως, ο μέγας ζωγράφος της Αναγέννησης, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός παγκοσμίως ως Ελ Γκρέκο, έζησε τα περισσότερα και πιο δημιουργικά του χρόνια στην Ισπανία».

Αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, για χρόνια οι χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα αφέθηκαν να επωμισθούν σχεδόν μόνες τους τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Η αλληλεγγύη, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ατόνησε. Συναντήσαμε συχνά άρνηση από εταίρους μας να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Ακόμη και όταν αυτό αφορούσε ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. Αυτή η κοντόφθαλμη πολιτική πρέπει οπωσδήποτε να λάβει ένα τέλος. Και αυτό να αποτυπωθεί στο νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και την Μετανάστευση. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε μια συμφωνία στην οποία να δημιουργηθούν ζώνες στη συνοριακή μας γραμμή για τον έλεγχο των αιτούντων άσυλο, όπως προτείνεται. Και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς μαζί μου, καθώς η Ισπανία αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα».

Η Τουρκία απειλεί τα ευρωπαϊκά σύνορα

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας επισήμανε ότι «για την Ελλάδα το πρόβλημα έχει μια ακόμη, ιδιαίτερη διάσταση, που κάνει ακόμη πιο σύνθετη την αντιμετώπισή του. Το μεταναστευτικό έχει απροκάλυπτα εργαλειοποιηθεί από την γειτονική μας Τουρκία. Η Άγκυρα εσκεμμένα χρησιμοποιεί τους μετανάστες για να δημιουργήσει πίεση προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεωρητικής πολιτικής και αγνόησης του διεθνούς δικαίου, στην ανατολική Μεσόγειο, που περιλαμβάνει ακόμη και την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας και την κατάληψη ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο. Για αυτό και είναι ακατανόητο ευρωπαϊκές χώρες να διαπραγματεύονται την πώληση όπλων στην Τουρκία! Όταν τρίτη χώρα, εν προκειμένω η Τουρκία, απειλεί κράτος-μέλος της ΕΕ, απειλεί τα ευρωπαϊκά σύνορα, είναι αδιανόητο μέλη της ίδιας ευρωπαϊκής οικογένειας να πωλούν οπλικά συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ευρώπης!».

Στην ελληνική αντιπροσωπεία εκτός του κ. Χαρακόπουλου συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Στάθης Κωνσταντινίδης (ΝΔ), Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ), η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου (ΚΙΝΑΛ) και ο κ. Αντώνης Μυλωνάκης (Ελ. Λύση).

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσέφερε στην επικεφαλής της ισπανικής αντιπροσωπείας τον τόμο που εξέδωσε η Βουλή των Ελλήνων με αφορμή την λαμπρή έκθεση στο κοινοβούλιο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα