Δημοσίευμα «φωτιά» από την La Repubblica: Το Μαρόκο, οι «Ιταλοί», η Καϊλή και το Pegasus

22:31 23/12/2022 - Πηγή: Enikos

«Υπάρχει μια ιστορία στο πλαίσιο του «Qatar gate», που είναι σοβαρότερη από τις άλλες. Είναι επειδή, σύμφωνα με τα λόγια ενός ανώτερου αξιωματούχου της υπηρεσίας των πληροφοριών, «αντιπροσωπεύει μια από τις πιο συγκλονιστικές περιπτώσεις κατασκοπείας, θα έλεγα μάλιστα την πιο συγκλονιστική, που έχει συμβεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Μια περίπτωση στην οποία η Ιταλία, ή μάλλον «οι Ιταλοί», παίζουν  τον ρόλο των απόλυτων πρωταγωνιστών» γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, σε νέο δημοσίευμα για το σκέλος του σκανδάλου που αφορά στο Μαρόκο.

«Η

ιστορία είναι αυτή του προγράμματος Pegasus, του ισραηλινού λογισμικού που φέρεται να χρησιμοποιείται από δεκάδες κυβερνήσεις για την παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Και στην Ευρώπη. Ο Βέλγος ανακριτής – όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση της Repubblica – ισχυρίζεται ότι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το Μαρόκο αποφάσισε να παρέμβει και να δωροδοκήσει την ομάδα του Παντσέρι είναι ο έλεγχος του φακέλου “Pegasus” στο ευρωκοινοβούλιο: διακυβεύονται πάρα πολλά συμφέροντα για να μπορέσει να μείνει εκτός παιχνιδιού», σημειώνει η εφημερίδα.

«Όλα ξεκινούν τον Μάρτιο του 2022 όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -με 635 ψήφους υπέρ, 36 κατά και 20 αποχές- αποφασίζει να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή για τη χρήση του Pegasus και ενός άλλου λογισμικού παρακολούθησης. Το κάνει μετά τη δημοσίευση ορισμένων δημοσιογραφικών ερευνών που περιγράφουν πώς ορισμένες ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου, χρησιμοποίησαν το λογισμικό για να κατασκοπεύσουν την Ευρώπη: οι μυστικές υπηρεσίες του Rabat κατηγορούνται, σύμφωνα με ορισμένα έγγραφα που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, για να υποκλέψει συνομιλίες και μηνύματα από το τηλέφωνο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν», συνεχίζει η εφημερίδα.

«Η έναρξη της συγκεκριμένης έρευνας από την Ευρωβουλή ανησύχησε τους Μαροκινούς για δύο λόγους: για το πού θα μπορούσε να φτάσει και κυρίως για τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν. Χρειαζόταν να γνωρίζουν τι συνέβαινε σε πραγματικό χρόνο για να λάβουν ενδεχομένως αντίμετρα. Για τον λόγο αυτό, όπως προκύπτει από την βελγική εισαγγελική έρευνα, έκαναν τρεις κινήσεις: “Πιέζουν τον βουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο (σ.σ. του οποίου βοηθός είναι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή), να ενταχθεί στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, δεδομένης της δημόσιας εμπλοκής του Μαρόκου σε αυτόν τον φάκελο”.  Και, επειδή δεν μένουν ικανοποιημένοι, τοποθετούν και άλλους δύο από την ομάδα στην Επιτροπή: “Την αντιπρόεδρο Εύα Καϊλή και την Βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρία Αρένα”.  Το έργο που τους έχει ανατεθεί ήταν, σύμφωνα πάντα με στοιχεία από την εισαγγελική έρευνα στο Βέλγιο, “χειρουργικό και εκλεπτυσμένο”» αναφέρει το δημοσίευμα. “Να επεμβαίνετε, αλλά ποτέ μην δίνετε την εντύπωση ότι εργάζεστε για τον εχθρό”, ήταν η οδηγία, όπως αποκαλύπτει η La Repubblica.

«Η ομάδα εργάζεται στην υπηρεσία της Dged», της μυστικής υπηρεσίας του Μαρόκου, και του νούμερο ένα της υπηρεσίας, Yassine Mansouri, που συνάντησε απευθείας τον Κοτσολίνο τουλάχιστον σε μία περίπτωση. Και δύο τον Παντσέρι. “Σε αυτό το πλαίσιο – σημειώνει και πάλι η βελγική αστυνομία – η ομάδα των Ιταλών λειτουργεί με διακριτικότητα. Αποφεύγοντας να εμφανιστεί ανοιχτά υπέρ του Μαρόκου στο Κοινοβούλιο. Χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένη γλώσσα”. Μεταξύ των εγγράφων που κατασχέθηκαν από τον Φραντσέσκο Τζιόρζι, βρίσκονται σημειώσεις που έχουν γραφτεί πριν από τις συνεδριάσεις στην Επιτροπή και εκθέσεις που αποστέλλονται στον Παντσέρι μετά τις συνεδριάσεις. Τι ακριβώς ήθελαν να μάθουν οι Μαροκινοί; Και πάλι: μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το Pegasus δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, σε ιταλικούς στόχους, για άλλα συμφέροντα;» σημειώνει η εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοσίευμα, La Repubblica, Μαρόκο, Ιταλοί, Καϊλή, Pegasus,dimosievma, La Repubblica, maroko, italoi, kaili, Pegasus