Η ενόχληση της Τουρκίας από την Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και η σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ

18:55 23/11/2022 - Πηγή: Enikos

Εκνευρισμό προκαλεί στην Τουρκία,  η συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου, αν κρίνει κανείς από την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία θυμήθηκε την Σύμβαση του 1979, για τις περιοχές επικάλυψης ευθύνης.

Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρει ότι «η προσέγγιση της Ελλάδας είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και αποτελεί παράνομη στάση». Αναφέρει

ακόμα ότι οι περιοχές που περιλαμβάνονται στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία δεν αποτελούν περιοχές κυριαρχίας.  «Είναι σοβαρή αντίφαση ότι μια χώρα που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο», ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Οι περιοχές έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα είναι περιοχές εξυπηρέτησης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Αυτές οι περιοχές δεν είναι περιοχές κυριαρχίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι κανόνες για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης ορίζονται από τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι χώρες υποχρεούνται να συνεργάζονται σε περίπτωση που οι περιοχές εξυπηρέτησης αλληλοεπικαλύπτονται.

Οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα που κήρυξαν η Τουρκία και η Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και κοινοποιήθηκαν στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό αλληλοεπικαλύπτονται μεταξύ τους. Η Ελλάδα πάντα απείχε από τη συνεργασία με τη χώρα μας σε αυτό το θέμα και επίσης απέρριψε τις προτάσεις συμφωνίας που είχαμε κάνει στο παρελθόν. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι οι περιοχές των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης βρίσκονται υπό την κυριαρχία της και τις συνδέει με μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και αποτελεί παράνομη στάση.
Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί νόημα πέρα από αυτά τα δεδομένα στο μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Από την άλλη πλευρά, είναι σοβαρή αντίφαση ότι μια χώρα που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην πραγματικότητα, το κύριο κίνητρο πίσω από την υπογραφή αυτού του μνημονίου κατανόησης από την Ελλάδα είναι η επιθυμία της να συγκαλύψει αυτά τα γεγονότα και το τελευταίο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη.
Η προσπάθεια διαμόρφωσης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο πλαίσιο του αντιτουρκικού αισθήματος είναι μόνο μια μάταιη και αυτοκαταστροφική προσπάθεια.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’ αυξάνοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό της με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Η πρόσφατη επιδείνωση της ισορροπίας της Ελλάδας, μάλλον οφείλεται σε αυτό».

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi @TanjuBilgic’in Yunanistan ve Mısır arasında 22 Kasım 2022’de imzalanan Arama ve Kurtarma Sahalarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası Hakkındaki Soruya Cevabı https://t.co/tsfOwHngFl pic.twitter.com/IWeQxAgMSL

— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) November 23, 2022

Τα τουρκικά ΜΜΕ

Την ενόχληση της τουρκικής κυβέρνησης μεταφέρουν και τα τουρκικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι Έλληνες ανώτατοι αξιωματούχοι έσπευσαν στο Κάιρο αμέσως μετά τη διπλωματική πρωτοβουλία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σίσι.
“Μάταιος ο κόπος της Ελλάδας! Να δούμε, πώς θα σβήσουν τα επιτεύγματα της Τουρκίας; Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αυξηθεί μετά τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης τις τελευταίες εβδομάδες. Στις ειδήσεις αναφέρθηκε ότι χάρη στη σημερινή επίσκεψη Ελλήνων ανώτερων αξιωματούχων στην Αίγυπτο, θα διαγραφούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στη Λιβύη” έγραψε η Sabah.
“Αναλαμβάνοντας δράση μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Σίσι, η Ελλάδα έκανε απόβαση στην Αίγυπτο. Αφού ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε τα χέρια με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα, μια νέα κίνηση ήρθε από την Ελλάδα κατά της Τουρκίας. Οι Έλληνες υπουργοί που αποβιβάστηκαν στην Αίγυπτο υπέγραψαν συμφωνίες σε διάφορους τομείς” έγραψε η Sozcu.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

«Η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της» τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με την υπογραφή του Mνημονίου Kατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου αναφορικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως υπογραμμίζει ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές μνημόνιο κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα. Η χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Αίγυπτο εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς και της Αιγύπτου, καθιστά σαφές.

Καταληκτικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διαμηνύει πως «απορρίπτουμε στο σύνολο τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».

Νωρίτερα, σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλγκίτς, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα στοχεύει να καλύψει το «πιο πρόσφατο σκάνδαλο» της στη Λιβύη με το μνημόνιο κατανόησης (MoU) που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος στο Κάιρο στους τομείς της Αεροναυπηγικής και της Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης. Aνέφερε ότι οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης είναι περιοχές που υπηρετούν τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, υποστηρίζοντας ότι «αυτές οι περιοχές δεν είναι περιοχές κυριαρχίας βάσει του διεθνούς δικαίου». Επίσης, είπε, ότι οι χώρες είναι υποχρεωμένες να συνεργάζονται αν οι περιοχές εξυπηρέτησης αλληλοκαλύπτουν η μία την άλλην και ισχυρίστηκε ότι οι θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης, που έχουν ανακηρυχθεί από την Τουρκία και την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και κοινοποιήθηκαν στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, συγκρούονται μεταξύ τους. Τέλος, ο Μπιλγκίτς ισχυρίστηκε ότι οι αξιώσεις κυριαρχίας της Ελλάδας στις θαλάσσιες ζώνες έρευνας και διάσωσης είναι αντίθετες με τη Σύμβαση SAR.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκίας, Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, ΥΠΕΞ,tourkias, symfonia elladas-aigyptou, ypex